ΠαραπολιτικάΡοή Ειδήσεων

«Ακούει» τους ερασιτέχνες αλιείς ο Λιβανός

Το αρχικό προσχέδιο του Π/Δ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και τα όσα προβλέπει προσέκρουσαν όπως είναι γνωστό σε αντιδράσεις στον πολυπληθέστατο χώρο με τους φανατικούς λάτρεις.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν πηγές του υπουργείου είναι πως όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι μια βάση συζήτησης και τίποτε παραπάνω και ήδη έχει ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών και με σωματεία ερασιτεχνών αλιέων αλλά και με περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Κατά γενική ομολογία η ερασιτεχνική αλιεία και ακόμη περισσότερα το ψαροντούφεκο, αποτελούν τις πιο “οικολογικές” μεθόδους ψαρέματος. Ειδικά οι ψαροντουφεκάδες έχουν εμπεδώσει εξαιτίας και της άμεσης επαφής τους με την θάλασσα, μια οικολογική συνείδηση, με πάμπολλα παραδείγματα, όπως απελευθέρωσης θαλάσσιων οργανισμών, ορθολογικής διαχείρισης των αλιευμάτων, καθαρισμού βυθών κλπ. Παράλληλα, εξαιτίας και του βαθμού δυσκολίας στο συγκεκριμένο ψάρεμα, δεν είναι δυνατόν να σημειωθεί υπεραλίευση.

Φυσικά και εδώ, υπάρχουν φαινόμενα αλιέων που μετατρέπονται σε “εμπόρους” χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους για να εξασφαλίσουν εισοδήματα από την αλιεία. Σε αυτόν τον τομέα, είναι οι ίδιοι οι Σύλλογοι όμως, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των ερασιτεχνών, που ζητούν αυστηροποίηση των ποινών και ελέγχους, των οποίων την ευθύνη δεν έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά κατά κύριο λόγο το λιμενικό.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του ΥΠΑΓΡΑΝ αναφέρουν πως η διαβούλευση είναι ουσίας και δεν υπάρχει τίποτε προαποφασισμένο. Αλλωστε, όπως τονίζουν, ο Σπήλιος Λιβανός είναι ένας πολιτικός που έχει αποδείξει πως ξέρει και να ακούει και να αποφασίζει δίκαια σταθμίζοντας όλους τους παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις και αλλαγές εξετάζονται στα ζητήματα που έχουν ανακύψει με την -προτεινόμενη- δίμηνη απαγόρευση της υποβρύχιας αλιείας καθώς και με την μη χρήση ζωντανού δολώματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button