ΓεγονόταΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Πύργος και Ήλιδα αντιδρούν για το νέο πανεπιστημιακό τμήμα με έδρα το Αγρίνιο

Έντονες αντιδράσεις, προκάλεσε η υπό επεξεργασία πρόθεση του πανεπιστημίου Πατρών να ιδρύσει νέο κτηνιατρικό τμήμα με έδρα το Αγρίνιο μέσα στην επόμενη πενταετία.

Την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου προκάλεσαν τα τελευταία δημοσιεύματα. Καταγγέλλει πως πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβονται «λόμπι της Πάτρας» που αποδυναμώνουν και οδηγούν σε μαρασμό την περιοχή της Ηλείας.


«Ουσιαστικά το Παν/μιο Πατρών ισοπέδωσε την Ηλεία. Μπορεί να έκλεισε ή να μετέφερε κάποια λίγα από την Αιτωλοακαρνανία, αλλά τώρα μπαίνει δυναμικά να αποκαταστήσει το ισοζύγιο», είπε ο δήμαρχος.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την Αιτωλοακαρνανία, αλλά τώρα επειδή φάνηκε πως πίσω ήταν ο τότε υπουργός κ. Λιβανός πίσω από αυτό, σήμερα επιστρέφουν με το Κτηνιατρικό τμήμα στο Αγρίνιο», είπε ο κ. Αντωνακόπουλος. Αντιδράσεις καταγράφονται και στον Δήμο Ήλιδας με τον δήμαρχο Ιωάννη Λυμπέρη να αφήνει αιχμηρά σχόλια για την ίδρυση του τμήματος.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Το Πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί να δημιούργησε μία εικόνα καλού και υπάκουου παιδιού στο αθηνοκεντρικό σύστημά μας με τις συνεχείς ρυθμίσεις υπέρ του και όχι μόνο αυτές που αφορούν τις ιδρύσεις, μεταφορές και συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών, αλλά δε σημαίνει όμως ότι μπορεί να ποδηγετήσει την κοινωνία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εκτός από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές, υπάρχουν και οι δεύτερες και οι αυτοδιοικητικές, αλλά και οι πρυτανικές εκλογές ! το φθινόπωρο του 2023 στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εκεί θα δούμε τραγελαφικά και γραφικά πράγματα. Διότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών θα προσπαθήσει να πολιτευτεί με κάποιο κόμμα, άσχετα αν δημόσια λέει ότι δεν πολιτεύεται ως πρύτανης. Και τότε, το κόμμα που θα προσπαθήσει να ενταχτεί πρέπει να δράσει ανάλογα.
    Γιατί είναι αλήθεια ότι ωφέλησε τους καθηγητές που έρχονται από μακρινές περιοχές ή και από την Αττική με την πολιτική του και τους ιδιοκτήτες πολυκατοικιών στην Πάτρα που έμεναν ξενοίκαστες, αλλά αυτό δεν ευνόησε την εικόνα του Πανεπιστημίου Πατρών ως περιφερειακού πανεπιστημίου. Μάλλον ενίσχυσε τη σημασία του ως Πανεπιστήμιο μίας και μόνο πόλης και μάλιστα ενός προαστίου της του Ρίου. Ο λαός που ψηφίζει, τα βλέπει αυτά, δεν μπορεί να τον κοροϊδεύουν συνέχεια. Σ’ αυτό έχει δίκιο ο δήμαρχος του Πύργου και πρέπει να κινητοποιηθεί όχι μόνο η Ηλεία, αλλά και η υπόλοιπη Αχαϊα εκτός Πατρών διότι έχουν κοινά προβλήματα που δεν περιορίζονται μόνο στα της Εκπαίδευσης, αλλά εστιάζονται και στην Υγεία που νοσεί σε όλη την επαρχία. Και ο δήμαρχος Πύργου, αλλά και ο δήμαρχος Ήλιδας το γνωρίζουν αυτό επειδή και οι δύο είναι γιατροί.
    Το σίγουρο σε κάθε περίπτωση ότι ο πρύτανης γνωρίζει ότι η ίδρυση μίας πανάκριβης σχολής όπως είναι η Κτηνιατρική-που γι’ αυτό η ίδρυση 3ης τέτοιας σχολής δεν επιτεύχθηκε από κάποιο Πανεπιστήμιο τόσα χρόνια,- είναι πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη. Γνωρίζει επίσης ότι η κύρια αιτία της επιτυχίας του να κλείσει, να μεταφέρει στην Πάτρα κι άλλα τμήματα να τα συγχωνεύσει είναι η χρόνια και αδικαιολόγητη διαμάχη μεταξύ των δημάρχων Μεσολογγίου και Αγρινίου γιά οποιοδήποτε αναπτυξιακό θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας. Κατά περίεργο τρόπο και η ηλειακή κοινωνία είναι διαρθρωμένη με τον ίδιο τρόπο(με 3 αστικά κέντρα δηλαδή(Πύργος, Αμαλιάδα, Γαστούνη), όπως και η Αιτωλοακαρνανία(Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτος).
    Γνωρίζει όμως ότι η κυβέρνηση το δέχτηκε καθαρά γιά προεκλογικούς λόγους όταν δίνονται αφειδώς υποσχέσεις γιά πράγματα που δε θα ικανοποιηθούν ποτέ και παρόλ’ αυτά επέμεινε στην κατάθεση της πρότασης που ο ίδιος την πιστεύει, αλλά η ίδια η κοινωνία την έχει ήδη απορρίψει.
    Κι εδώ η κοινωνία θα λειτουργήσει ακριβώς όπως αντέδρασαν οι κάτοικοι του χωριού, με τον απατεώνα τσοπάνη που τους είχε τρελάνει ότι απειλούνται τα πρόβατά του από λύκους κι έτρεχαν να τον βοηθήσουν και όταν πραγματικά επέδραμαν λύκοι στο κοπάδι του, εκείνοι δεν του έδωσαν σημασία και το κοπάδι το κατέφαγαν οι λύκοι. Κι εξηγούμαι:
    Το 2019 επί νόμου συγχωνεύσεων Γαβρόγλου, ήταν μέλος της πανεπιστημιακής επιτροπής που καταργούσε τμήματα από την Αιτωλοακαρνανία και παραιτήθηκε απ’ αυτήν όχι γιατί ζημιώνονταν η ύπαιθρος της Δυτικής Ελλάδας, αλλά διότι δεν έγιναν κι άλλες καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Επιπλέον, δε στήριξε την ίδρυση άλλων τμημάτων χαμηλού σχετικά κόστους όπως είναι η Νομική και το ΤΕΦΑΑ που πήγαινε όμως στον Πύργο. Μάλιστα διαπαιδαγώγησε, προπαγάνδισε και επικοινώνησε αυτή την επιλογή του στην κοινωνία και με τους αντιπρυτάνεις του που αρνήθηκαν την ίδρυση τμημάτων σε μικρότερες πόλεις γιά να μην αυξάνονται οι καφετέριες, οι πιτσαρίες και τα ενοικιαζόμενα σπίτια σ’ αυτές. Όταν έγινε πρύτανης, συνέχισε να κλείνει τμήματα στην επαρχία και βάθυνε την απόσταση και με άλλους δημάρχους στη Δυτική Ελλάδα. Τελικά, έπεισε τον κόσμο ότι έχει δίκιο η Κεραμέως που έκλεισε τμήματα γιά οικονομικούς λόγους. Σήμερα που ζητά να γίνει η Κτηνιατρική, κανείς δεν τον πιστεύει. Μάλλον θα του πουν, και θα έχουν τώρα περισσότερο δίκιο: Εδώ ψήφισες να μη γίνει η Νομική και το ΤΕΦΑΑ που έχουν ασύγκριτα μικρότερο κόστος από την Κτηνιατρική και οι δύο μαζί, τώρα μας λες να βάλουμε πλάτη(άσε που δε σε χωνεύουμε κιόλας μ’ αυτά που μας έκανες) γιά να γίνει ένα τμήμα που είναι πανάκριβο και δε γνωρίζουμε αν χρειάζεται κιόλας.
    Έπειτα, οι πρόσφατες ενέργειές του δε δείχνουν καθόλου ότι θέλει να υποστηρίξει και να αναβαθμίσει τη Γεωπονική στην Αιτωλοακαρνανία. Γιατί τί άλλο δείχνει αυτή η υπερβολική καθηγητοκεντρική μανία στην ίδρυση των νέων τμημάτων όταν γιά παράδειγμα αφαίρεσε το νευραλγικό και πολλά υποσχόμενο τομέα της Ζωικής Παραγωγής από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, υποβαθμίζοντας το στο αντικείμενο που είχε και προηγουμένως(Ιχθυοκαλλιέργειας, Αλιείας) και λειτουργούσε αποτελεσματικά ως ΑΤΕΙ; Επίσης, το νέο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ από το 2019 επειδή άλλαξε 3 φορές αντικείμενο. Αυτά είναι πειραματισμοί που γίνονται στις πλάτες όχι μόνο των φοιτητών που κάποτε πέρασαν σε άλλο τμήμα, αλλά και των υποψήφιων, οι οποίοι θα δώσουν φέτος εξετάσεις. Πού είναι η περιβόητη αξιοπιστία και η σοβαρότητα του Πανεπιστημίου Πατρών; Είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι δυσλειτουργίες υπάρχουν μόνο στη Γεωπονική που τυχαίνει να είναι η μόνη Σχολή που λειτουργεί εκτός Πατρών; Και έχει το θράσος να λέει ότι αυτές είναι οι σχολές με τις χαμηλότερες βάσεις, σιγοντάροντας με άθλιο τρόπο αυτά που λέει η αποτυχημένη Κεραμέως. Αλλά δε λέει ότι εκείνος μεθόδευσε την υποβάθμιση αυτών των σχολών με τους πειραματισμούς του ίδιου και των αντιπρυτάνεών του με τον τρόπο που ανέφερα πιό πάνω.
    Και σα να μην έφτανε αυτό, αλλά προτείνει πάνω στο σωρό με τους πειραματισμούς να ιδρυθεί κι άλλο τμήμα υψηλών προδιαγραφών μέχρι να το μετανιώσει και να του αλλάξει πάλι αντικείμενο. Αντίθετα, η μόνη εφικτή, προσιτή οικονομικά επειδή λειτουργούν ήδη οι εγκαταστάσεις και υπάρχουν αρκετοί καθηγητές, είναι η περίληψη του τμήματος Δασολογίας-Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών που γειτνιάζει περισσότερο στη Γεωπονική της Αιτωλοακαρνανίας παρά στο Γεωπονικό της Αθήνας όπου ανήκει σήμερα. Μ’ αυτό τον τρόπο θα σωθεί και δε θα οδηγηθεί στον αφανισμό όπως μάλλον βλέπω να γίνεται με την εφαρμογή της ΕΒΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button