Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ψήφισμα του Επιμελητηρίου για το Πανεπιστήμιο- Συναντήθηκε με τον πρύτανη ο Π. Τσιχριτζής

«Επειδή έχει πλέον καταστεί ολοφάνερο ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών σταθερά και διαχρονικά επιδιώκει την συγκέντρωση όλων των τμημάτων στην πόλη της Πάτρας, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας», υπογραμμίζει ψήφισμα του Επιμελητηρίου  Αιτωλοακαρνανίας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τσιχριτζής είχε συνάντηση με το Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα.


Τι αναφέρει το ψήφισμα:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κατά την 1η/2021 συνεδρίασή του που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, έλαβε ΟΜΟΦΩΝΩΣ το κάτωθι ψήφισμα:

«Είναι γνωστή σε όλους μας η προχειρότητα και η επιπολαιότητα με την οποία η ελληνική πολιτεία οικοδομεί και γκρεμίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας, υπακούοντας όχι μόνο στους σχεδιασμούς που η ίδια δρομολογεί, αλλά και στα συμφέροντα του ακαδημαϊκού λόμπυ των Πατρών, το οποίο χρόνια τώρα επιχειρεί να μετατρέψει την περιοχή μας σε παρένθετη μητέρα της ανάπτυξής του.

Από το 1970 μέχρι και σήμερα το Ακαδημαϊκό Περιβάλλον στο νόμο της Αιτωλοακαρνανίας και στις τρεις μεγάλες πόλεις του νομού Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο ζει, θα έλεγε κανείς ισχυρές και ασυντόνιστες υπαρξιακές μεταβολές, οι οποίες αλλάζουν τον ακαδημαϊκό χάρτη της περιοχής κατά τα συμφέροντα ενός ακαδημαϊκού και όχι μόνο λόμπυ, με επιπόλαιο και καταχρηστικό τρόπο.

Και το ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας και οι Πανεπιστημιακές σήμερα σχολές του Πανεπιστημίου των Πατρών, που λειτουργούν στις παραπάνω πόλεις του νομού ιδρύθηκαν, καταργήθηκαν ή και μεταλλάχτηκαν με γονατογραφήματα.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας άλλη μία τέτοια μεθόδευση με την μορφή της εισήγησης μιας Επιτροπής προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, εφόσον εγκριθεί θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας προς θεσμοθέτηση των πορισμάτων της.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί τους νόμους του κράτους που ήδη έχουν ψηφιστεί και να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη των σχολών και των τμημάτων, τα οποία το ίδιο ίδρυσε στο Νομό της Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν δεχόμαστε καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Πανεπιστημιακού Τμήματος από το Αγρίνιο.

Ζητάμε την άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος, καθώς επίσης τη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και την μη ενσωμάτωσή του σε άλλο τμήμα της Γεωπονίας.

Την αξιοποίηση στο έπακρο όλης της έκτασης και των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι με την εγκατάσταση εκεί της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και την ταυτόχρονη ανάπτυξη των τμημάτων της στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο καθώς και την ίδρυση του ερευνητικού κέντρου που επανειλημμένως έχει εξαγγελθεί.

Την ενίσχυση όλων των Σχολών και των τμημάτων του νομού σε εξοπλισμό και διδακτικό προσωπικό για την ακαδημαϊκή επάρκεια και βιωσιμότητά τους και διεκδικούμε την οικονομική τους αυτάρκεια.

Επίσης, ζητάμε τη κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, μέχρι να αποφασισθεί η συνολική αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Τέλος, επειδή έχει πλέον καταστεί ολοφάνερο ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών σταθερά και διαχρονικά επιδιώκει την συγκέντρωση όλων των τμημάτων στην πόλη της Πάτρας, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.»

Συναντήθηκαν με τον Πρύτανη οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας

Σημειωτέον συνάντηση πραγματοποίησε την Πέμπτη 11/3/2021 ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας στη οποία συμμετείχαν και οι Αντιπρυτάνεις Καθηγητές κ.κ. Διονύσης Μαντζαβίνος και Δημήτρης Σκούρας, με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, Κωνσταντίνο Νικολούτσο και Παναγιώτη Τσιχριτζή.

Αντικείμενο της συνάντησης η ανταλλαγή απόψεων για το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικότερα για τα Τμήματα (του πρώην ΤΕΙ) που εδρεύουν στις περιοχές τους και εμπίπτουν στη γενικότερη Αναδιοργάνωση των Τμημάτων, στο πλαίσιο του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος, αναφέρει η Πρυτανική Αρχή.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Αν ο κύριος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ενδιαφέρεται πραγματικά γιά την τήρηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων, τα οποία χρησιμοποίησε ως προεκλογικό σύνθημα με το οποίο και ψηφίστηκε κι εκλέχτηκε ως πρύτανης, πρέπει να πείσει τους ενδιαφερόμενους φορείς της Περιφέρειας ότι πραγματικά ενδιαφέρεται γι’ αυτά και δεν ικανοποιεί συντεχνιακά συμφέροντα των καθηγητών. Το ίδιο ακριβώς πρέπει να πράξουν και τα υπόλοιπα μέλη του πρυτανικού του συμβουλίου, όπως και η Σύγκλητος. Με ποιό τρόπο θα γίνει αυτό;
    1)Ο Δήμος Πατρέων μετά την εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη, δηλαδή εδώ και 10 χρόνια, αν δεν τον θυμούνται, εκτείνεται από το Θεριανό μέχρι τον Ψαθόπυργο, δηλαδή σε μία απόσταση 31′. Αν πραγματικά πιστεύουν αυτό που λένε ότι θέλουν ν’ ανοιχτούν τουλάχιστο στην αχαϊκή κοινωνία πρέπει να παύσει η απομονωτική θεωρία που τους θέλει μονάχα εκεί στην άκρη των Πατρέων, εκεί στο Ρίο και να ανοιχτούν:
    α)στο Αίγιο που απέχει μόλις 21 λεπτά από το Ρίο, που είναι λιγότερη απόσταση από το ένα άκρο της Πάτρας ως το άλλο. Να απαρνηθούν δηλαδή το καθαρά συντεχνιακό αίτημα γιά μεταφορά του τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στο Ρίο. Στο Αίγιο λειτουργεί επίσης Νοσοκομείο και μπορεί ν’ ανταποκριθεί στην πρακτική εξάσκηση των φοιτητών. Κάθε άλλη απόφαση από τη Σύγκλητο, εξυπηρετεί μόνο στενά τοπικά συμφέροντα, γιατί επιπλέον πού θα στεγαστεί το τμήμα όταν φύγει; Σε λυόμενα όπως κάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών και με καμιά δεκαριά τμήματα δεύτερης κατηγορίας που λειτουργούν στο Ρίο. Αλλιώς, δε θα γίνουν πιστευτοί από κανένα. γιατί μόνο ακαδημαϊκά συμφέροντα δε θα εξυπηρετεί αυτή η μετακίνηση.
    β)Όταν έγινε η συγχώνευση των δύο ΑΤΕΙ Αιγάλεω- Πειραιά με την ΕΣΔΥ, αυτό δεν εκφράστηκε με ιμπεριαλιστική διάθεση κανενός από τα προϋπάρχοντα ιδρύματα παρά τα ειρωνικά σχόλια γιά το επίπεδό τους από δήθεν ανώτερους καθηγητές (και της Πάτρας) που αντιτίθεντο στη συγχώνευση. Αυτό εκφράστηκε με την τοποθέτηση ειδικής πινακίδας σε κάθε ξεχωριστή εγκατάσταση του ΠΑΔΑ που έγραφε “Πανεπιστημιούπολη 1″γιά το πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, “Πανεπιστημιούπολη 2 ” γιά το ΑΤΕΙ Πειραιά, “Πανεπιστημιούπολη 3” γιά την πρώην ΕΣΔΥ. Βλέπουμε δηλαδή πώς οι “παρακατιανοί” εφάρμοσαν πλήρως τον ακαδημαϊκό τρόπο και λειτούργησαν με ακαδημαϊκά στάνταρντς. Στην Πάτρα όμως, που διέπονται από τη στενή πατρινή νοοτροπία και θεωρούν ότι υπάρχει μόνο ένα campus, αυτό του Ρίου, δεν έκαναν το ίδιο με τα κτίρια του πρώην ΑΤΕΙ στο Κουκούλι. Δηλαδή δεν έβαλαν πινακίδα με την ένδειξη “Πανεπιστημιούπολη 2”, παρά το ότι εκεί λειτουργούν 4 πανεπιστημιακά τμήματα. Κι επιπλέον, παρά το ότι κάποια τμήματα λειτουργούν από καιρό σε λυόμενα στο Ρίο, δεν αποφάσισαν τη μεταφορά κάποιου απ’ αυτά με συναφές αντικείμενο με τα δύο τμήματα Διοίκησης στο Κουκούλι, γιά να τα αναβαθμίσουν, φερόμενοι πάλι στενά τοπικιστικά. Κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής, εύκολα θα παρατηρούσε ότι δεν έγινε συγχώνευση με το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, αλλά άλωσή του από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο δεν είναι ούτε των Πατρών, αλλά μόνο της Πάτρας και δη της βόρειας. Δηλαδή ενώ με τα κτίρια του πρώην ΑΤΕΙ στο Κουκούλι ήρθαν τελικά στην κυρίως Πάτρα(νότια, ανατολική), εκείνοι επιμένουν στη στενή γεωγραφική τους τοποθέτηση στο Ρίο. Δηλαδή, εδώ πάλι δεν έχουμε ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά μάλλον στενά τοπικιστικά, όχι μόνο ενάντια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο ενάντια στην Αχαϊα, αλλά ενάντια και στις ίδιες τις “Πάτρες”(αι Πάτραι είναι το ιστορικό, αλλά και το πραγματικό όνομα της πόλης μας).
    2)Ισχυρίζονται ότι εφαρμόζοντας τα ακαδημαϊκά κριτήρια, θα μεταφέρουν τα τμήματα που λειτουργούν στην Ηλεία από Πύργο και Αμαλιάδα σε Πάτρα και Μεσολόγγι το Γεωπονίας γιά να το συγχωνεύσουν με εκεί ομοειδές τμήμα. Συμφωνώ απόλυτα. Γιά να πείσουν όμως τους Ηλείους, δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο και με τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που λειτουργεί μέσα στις εγκαταστάσεις στο Κουκούλι; Αυτοί διατείνονται ότι η ύπαρξη ομοειδών τμημάτων μέσα στην ίδιο πανεπιστήμιο πρωτευόντως(περίπτωση τμήματος Γεωπονίας Αμαλιάδας και Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Μεσολογγίου) και γεωγραφικής περιοχής δευτερευόντως(περιπτώσεις 3 τμημάτων: Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών σε Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου που εδρεύουν στην ίδια πόλη)αδικεί και τα τμήματα και τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές, στρεβλώνει τον ακαδημαϊκό χάρτη και οδηγεί σε σπατάλες;
    Ε, λοιπόν γιά να γίνουν πιστευτοί από τους φορείς της Ηλείας, να εφαρμόσουν κατά γράμμα τα ακαδημαϊκά κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν και λειτουργούν, να απαιτήσουν να μεταφερθούν τα 3 τμήματα της Σχολής Μηχανικών σε Πύργο και Αμαλιάδα. Κι αν κάποιος πεί ότι είναι άσχετα με τον εκεί πληθυσμό και την κουλτούρα του, θα απαντήσω ότι ειδικά το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών χρειάζεται εκεί γιά επί τόπου μελέτη των σεισμών που είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ηλεία.. Γιά τα υπόλοιπα 2 τμήματα ισχύει ό, τι ακριβώς ισχύει γιά την Ξάνθη, τα Χανιά και τα Ιωάννινα που έχουν Πολυτεχνικές Σχολές. Κι ο Πύργος σήμερα έχει 50000 κατοίκους.. Επίσης, η ίδια η κυβέρνηση με το στόμα του προηγούμενου υπουργού κυρίου Διγαλάκη, προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση με το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου που μετά από το νόμο συγχωνεύσεων του Γαβρόγλου υπάχθηκε στο ΔΙΠΑΕ με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το ενέταξε δηλαδή στο Δ.Π.Θράκης, εκεί που γεωγραφικά ανήκει. Αν αντιδράσει αρνητικά, ο καθ’ ύλην αρμόδιος πρύτανης Πελοποννήσου, να βοηθήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών διά των εκπροσώπων του να πιεστεί η κυβέρνηση να πάρει πολιτική απόφαση γιά το θέμα, όπως πολιτικές αποφάσεις έχουν παρθεί γιά να λύσουν πολλά τέτοια ακανθώδη θέματα. Και σ’ αυτή τη λύση να βοηθήσει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία θα ανήκουν τα 3 τμήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα.
    3)Να εφαρμοστούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και στα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας , με την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ και τη διατήρηση του ΔΕΑΠΤ. Είναι γνωστό πώς στη συγχώνευση και με ευθύνες του Γαβρόγλου, κάποιοι δε σεβάστηκαν τις υπογραφές τους, καταργώντας το ΔΠΠΝΤ που μόλις πριν 2 μήνες είχε πιστοποιηθεί. Ένα τμήμα με 23 χρόνια ιστορία, με δεκάδες μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές που πετάχτηκαν στον αέρα. Αντίθετα, όταν κινήθηκε στην Πάτρα το λόμπι των κοινωνικών λειτουργών, ενώ είχε παρθεί απόφαση σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά να καταργηθεί το τμήμα μέχρι το 2018, κινητοποιήθηκαν, εισακούστηκαν και τελικά το επανίδρυσαν λειτουργώντας το σε υβριδικό σχήμα με το πρώην ΠΤΔΕ. Γιατί, ενώ έγιναν τόσες παραβιάσεις ΦΕΚ, βρέθηκαν λύσεις; Μήπως, επειδή το τμήμα ήταν στην Πάτρα; Να γίνει το ίδιο και γιά το ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο. Επίσης, να μην αλλάξει η έδρα της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας που είναι στο Αγρίνιο και να περιλάβει τα δύο τμήματα ΔΔΠΝΤ και ΔΕΑΠΤ σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ας πάει στο Ρίο και το Μηχανικών Περιβάλλοντος ας γίνει Διαχείρισης Περιβάλλοντος κι ας συγχωνευθεί με υπάρχον γεωπονικό τμήμα όπως λένε.
    Αυτά είναι παστρικές, νοικοκυρεμένες δουλειές, που δεν προκαλούν εντάσεις, διχασμό, οργή, πορείες και καταλήψεις τώρα που έχουμε απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού. Μόνο έτσι θα πειστεί ο κόσμος, κύριε πρύτανη ότι δε λειτουργείτε εκφράζοντας τα στενά, συνδικαλιστικά αιτήματα των καθηγητών σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button