ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου κατά της έμφυλης βίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίασή του της 29ης Ιανουαρίου 2021 εξέδωσε κατά πλειοψηφία ψήφισμα κατά της έμφυλης βίας.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου με αφορμή τις αποκαλύψεις που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και βία, υιοθετεί επίκαιρο σχετικό ψήφισμα της ΚΕΔΕ για το εν λόγω ζήτημα, το οποίο έχει ως εξης:


Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου

κατά της έμφυλης βίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου με αφορμή τις αποκαλύψεις που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και βία, υιοθετεί επίκαιρο σχετικό ψήφισμα της ΚΕΔΕ για το εν λόγω ζήτημα, το οποίο έχει ως εξής:

«Με αφορμή τις αποκαλύψεις για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας τις  τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή τις αποκαλύψεις στον χώρο της ιστιοπλοΐας και του αθλητισμού εν γένει. Πέρα από τον αυτονόητο αποτροπιασμό που προκαλούν οι σχετικές αποκαλύψεις και πέρα από το γεγονός ότι έρχονται από ανθρώπους γνωστούς και αγαπητούς στο ευρύ κοινό, οφείλουμε να αναστοχαστούμε αλλά και να ενεργοποιηθούμε απέναντι σε ένα φαινόμενο, του οποίου οι διαστάσεις είναι μεγαλύτερες από όσο θέλαμε να πιστεύουμε.

Σε πολλούς, αν όχι σε όλους, τους τομείς της δημόσιας ζωής και σε πολλούς, αν όχι σε όλους, τους κλάδους και χώρους εργασίας η σεξουαλική παρενόχληση δεν φαίνεται να είναι περιθωριακό φαινόμενο. Προσβλητικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές, είτε συνδέονται είτε όχι, με παρενοχλητικές πράξεις διαφόρων διαβαθμίσεων και σοβαρότητας, στιγματίζουν την καθημερινότητα πολλών – κυρίως – γυναικών αλλά και ανδρών, με μακροχρόνιες συνέπειες στη ζωή τους και στις σχέσεις τους.

Η χώρα μας διαθέτει ένα ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας αλλά και στο δημόσιο χώρο εν γένει. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νομικοί ορισμοί των συμπεριφορών αυτών και συγκεκριμένοι μηχανισμοί αντιμετώπισης. Παρόλα αυτά, πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις που παίρνουν το δρόμο πειθαρχικής, διοικητικής ή και νομικής αντιμετώπισης. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο δισταγμό ή στον φόβο των θυμάτων. Οφείλεται και στην ελλιπή ενημέρωση, αλλά και στις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής της νομοθεσίας και ουσιαστικής χρήσης των διαθέσιμων εργαλείων και θεσμών, που κρατούν τις περισσότερες υποθέσεις στο σκοτάδι και τις πρωταγωνίστριες τους στη ματαίωση.

Όλοι οι φορείς, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και η διοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της οφείλουν να εντάξουν την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στις βασικές προτεραιότητές τους. Η ΚΕΔΕ δεσμεύεται να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και εφαρμογής πρωτοκόλλων πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης από τους δήμους της χώρας.

Μόνο η υιοθέτηση και γνωστοποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών εύκολα προσβάσιμων και άμεσα εκτελεστέων είναι ο αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής των επίδοξων δραστών και απόδοσης αισθήματος ασφάλειας στα πιθανά θύματα. Η πρόληψη και αποτροπή έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε ανθρώπινο πόνο από ό,τι η εκ των υστέρων δικαίωση και ανακούφιση της επιζήσασας. Η μακρόχρονη σιωπή, η αδιανόητη δυσκολία γνωστοποίησης των περιστατικών ακόμα και στα πιο οικεία άτομα, το αποδεικνύει περίτρανα.»

Συμπληρωματικά στα προαναφερόμενα το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου διακηρύσσει ξεκάθαρα την πάγια θέση του Δήμου Θέρμου για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, για την κατάργηση των διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα, για την άρση των κοινωνικών αποκλεισμών και για την απάλειψη της αναπαραγωγής λανθασμένων κοινωνικών ρόλων, καταλήγοντας με ένα σχετικό σύνθημα με τίτλο: «ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ. ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ».

Θέρμο, 01 – 02 -2021

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΡΜΟΥ

ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button