Ροή Ειδήσεων

Ψηφιδωτό στο Καρπενήσι που αποκαλύφθηκε τυχαία το 1956, έπειτα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις

psifidotoΑποκαλύφθηκε τυχαία το 1956, έπειτα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην περιοχή της Ποταμιάς, και η σημασία του έγινε γρήγορα αντιληπτή.

Πρόκειται για μια παλαιοχριστιανική εκκλησία του 6ου μ.Χ. αι., αφιερωμένη στον Μάρτυρα Λεωνίδη, με διαστάσεις 28×18,50 μ. Το δάπεδο σε όλους τους χώρους, εκτός του ιερού, καλύπτεται από ψηφιδωτό που διασώζεται σε πολύ μεγάλο μέρος, στο οποίο υπάρχουν παραστάσεις και σκηνές από το ζωικό βασίλειο, γεωμετρική διακόσμηση, καθώς και συνολικά οκτώ αφιερωτικές επιγραφές όπου αναφέρονται στοιχεία όπως τα ονόματα μελών της τοπικής εκκλησιαστικής κοινότητας, η περίοδος κατασκευής των ψηφιδωτών (λίγο πριν από τα μέσα του 6ου μ.Χ. αι.) καθώς και η αφιέρωση του ναού στον Μάρτυρα Λεωνίδη, επίσκοπο Αθηνών που μαρτύρησε στην Κόρινθο το 250 μ.Χ.

Η βασιλική έχει συντηρηθεί σε τακτά διαστήματα, για την προστασία της τοποθετήθηκε ξύλινο στέγαστρομ ενώ τα ίδια τα ψηφιδωτά του δαπέδου αποσπάστηκαν, συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν στην αρχική τους θέση. Βρίσκεται στο χωριό Κλαυσί, λίγες μόλις δεκάδες μέτρα από το κεντρικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου-Προυσού.
Κείμενο: Γιάννης Μαντάς
Φωτογραφία: Παναγιώτης Σαρρής
thetravelbook.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button