Δυτική Ελλάδα

Ψηφιακή εποχή για το «Ελληνίς» και το «Άνεσις»

epi-ellinisΨηφιακά θα προβάλλονται πλέον οι ταινίες στο «Ελληνίς» και στο «Άνεσις». Μόλις χθες έγινε η εγκατάσταση της φορητής ψηφιακής digital μηχανής και αναμένεται η εκπαίδευση του προσωπικού. Φέτος το εισιτήριο στο «Ελληνίς» είναι 6,00 ευρώ και το φοιτητικό – μαθητικό 4, 00 ευρώ. Συνεχείς προβολή ταινιών πρώτης προβολής έως 28/9.

Στα προστάγματα της τεχνολογίας προσαρμόζονται οι δυο δημοτικοί κινηματογράφοι του Αγρινίου αφού ο δήμος προμηθεύτηκε μια ψηφιακή φορητή υπερσύγχρονη digital μηχανή, η οποία, το χειμώνα θα προβάλλει τις ταινίες πρώτης προβολής στον κινηματογράφο «Άνεσις» και το καλοκαίρι στον θερινό κινηματογράφο «Ελληνίς».

Αν και η έναρξη του προγράμματος του θερινού κινηματογράφου την περασμένη εβδομάδα, έγινε με την προβολή της ταινίας Spiderman 2, η οποία προβάλλονταν από κινηματογραφική μηχανή, από χθες άλλαξαν όλα, αφού έγινε η εγκατάσταση του εξοπλισμού της ψηφιακής digital μηχανής. Μετά την εκπαίδευση του προσωπικού στο χειρισμό της, οι ταινίες θα προβάλλονται ψηφιακά και οι θεατές θα είναι ωφελούμενοι ως προς την ποιότητα ήχου και εικόνας. Για την προμήθεια της digital ψηφιακής μηχανής, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΠΑ κα Ευαγγελία Κραβαρίτη και την υπεύθυνη κα Χριστίνα Μπαλάσκα, έγινε πανελλαδικός διαγωνισμός και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγινε η αγορά. Το κόστος σε κάθε κόπια ήταν πολύ πιο ακριβό από ότι θα είναι πλέον το κόστος της προμήθειας ενός δίσκου – CD digital

Συγκεκριμένα το 1/3 αφού μια κόπια κατά την κα Κραβαρίτη και την κα Μπαλάσκα μπορεί να στοίχιζε  1000 ευρώ και το CD να στοιχίζει 300 ευρώ, συνεπώς η απόσβεση της αγοράς του εξοπλισμού θα γίνει σύντομα. Φέτος το εισιτήριο είναι 6,00 ευρώ ενώ το μαθητικό – φοιτητικό 4.00 ευρώ, δεδομένου ότι υπάρχουν συμβάσεις με τις κινηματογραφικές εταιρείες, οι οποίες επιβάλλουν να προβάλλονται οι ταινίες πρώτης προβολής με εισιτήριο συγκεκριμένου κόστους, αν και οι τιμές εισόδου στους κινηματογράφους του Αγρινίου είναι από τις πιο χαμηλές ανά την Ελλάδα.
Σημαντικό επίσης είναι ότι κάθε Παρασκευή πληρώνοντας ένα εισιτήριο έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στον κινηματογράφο 2 άτομα, ενώ στις 19 και 20 /8 το καταξιωμένο πανελληνίως Φεστιβάλ Δράμας θα φιλοξενηθεί στο «Ελληνίς» προβάλλοντας 15 ταινίες μικρού μήκους και 6 παιδικές ταινίες με είσοδο ελεύθερη.
Το παρελθόν της… Ελληνίδας

Ο κινηματογράφος ΕΛΛΗΝΙΣ είναι το μοναδικό διατηρητέο κτήριο, όαση πολιτισμού και πρασίνου στο κέντρο του Αγρινίου που αποτελεί σημείο συνάντησης ατόμων κάθε ηλικίας που προέρχονται από διάφορα σημεία του Αγρινίου και των γύρω περιοχών.

Πριν 31 χρόνια, επί δημαρχίας Στέλιου Τσιτσιμελή και με πρωτοβουλία του Κων/νου Πατρώνη, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, του Γιώργου Γαλανόπουλου και άλλων μελών της ομάδας φίλων του κινηματογράφου ο χώρος πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου Αγρινίου. Στην περιουσία του δήμου παράλληλα περιήλθαν και 5 κινηματογραφικές μηχανές, εκ των οποίων η μία χρονολογείται από το 1949. Το 1982, όταν ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες, το κτήριο που συγκροτεί τον κινηματογράφο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο. Το 1970 περίπου και όταν ο κινηματογράφος περιήλθε στον δήμο, η χρήση του σημερινού κυλικείου του κινηματογράφου άλλαζε διότι μέχρι τότε λειτουργούσε ως σφαιριστήριο. Όλα αυτά τα χρόνια γίνεται τιτάνια προσπάθεια, τόσο από την υπεύθυνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης κα Ευαγγελία Κραβαρίτη, όσο και από τους εργαζομένους στον κινηματογράφο και συγκεκριμένα την κα Χριστίνα και Ευανθία Μπαλάσκα, τον μηχανικό και υπεύθυνο αιθουσών κ Θύμιο Ευθυμίου και την υπεύθυνη του κυλικείου κα Ευανθία Κωστή, να διατηρηθούν τα αρχικά στοιχεία του χώρου.

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ (ΕΛΛΗΝΙΣ) είναι από τους ελάχιστους κινηματογράφους πανελλαδικά που λειτουργεί ακόμη με την μηχανή προβολής των 35 χιλιοστών. Η χωρητικότητα κυμαίνεται μεταξύ 800 και 1000 θέσεων. Όταν αγοράστηκε ο κινηματογράφος, δημιουργήθηκε και δραστηριοποιήθηκε ομάδα εθελοντών Αγρινιωτών που αποτέλεσε την κινηματογραφική λέσχη και ήταν υπεύθυνη για την λειτουργία του κινηματογράφου. Τα περισσότερα μέλη από την ομάδα αυτή αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για την απόκτηση του κινηματογράφου από τον Δήμο Αγρινίου.

Κων/νος Χονδρός

εφημεριδα ¨Συνείδηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button