Αυτοδιοίκηση

Προβληματισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας για την μεγάλη κατολίσθηση στην Απόλπαινα

apolpaina-lefkada-katolisthisi

Συζητήθηκε στο χθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 14-03-2018 το θέμα για απόφαση διακοπής της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στο δημοτικό δρόμο  Λευκάδας-Τσουκαλάδων, στο τμήμα από την Απόλπαινα ως την Ι.Μ. Φανερωμένης, λόγω επικινδυνότητας του δρόμου από την κατολίσθηση στην θέση «Νταμάρι».

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής έκανε αναλυτική ενημέρωση για τις δράσεις του δήμου και ανέφερε με λεπτομέρειες το ιστορικό όσων έγιναν άμεσα.

Ταυτόχρονα όπως είπε ήρθαν σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΟΜΕΔΙ και ζήτησαν την άμεση αποκατάσταση του δρόμου. Μάλιστα έχει κανονιστεί συνάντηση μαζί του για την Πέμπτη το πρωί γι’ αυτό το λόγο.

Ταυτόχρονα ο Δήμος ζήτησε από την τεχνική υπηρεσία να πει σκέψεις και ιδέες και για την οριστική λύση του προβλήματος, αλλά και για μια προσωρινή αποκατάσταση ενόψει καλοκαιριού, με την πρόταση αυτή να έχει μεταφερθεί στο ΥΠΟΜΕΔΙ και ταυτόχρονα επεξεργάζεται και την προσωρινή αποκατάσταση μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Από αύριο μάλιστα ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο δρόμος θα κλείσει όχι μόνο με πινακίδες, αλλά τελείως για να ξεκινήσει ένα καθαρισμό με βάση μια σκέψη για την προσωρινή λύση, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί ακόμα και αν κάποιος έπαιρνε την ευθύνη.

Αυτή η παρέμβαση αφορά έναν καθαρισμό στο κάτω λαγκάδι όπως πάμε προς Τσουκαλάδες, ώστε να μπορέσει να δοθεί η δυνατότητα στην Τεχνική Υπηρεσία να κάνει καλύτερη αποτύπωση για να οριστικοποιήσει μια προσωρινή μελέτη, η οποία θα έχει στόχο την προσωρινή αποκατάσταση του δρόμου.

Το έργο της οριστικής λύσης είναι ένα άλλο μεγάλο έργο, όπως είπε.

“Κατά την άποψη της δημοτικής αρχής διαχειριστήκαμε το ζήτημα όσο πιο σοβαρά μπορούσαμε, ελπίζοντας ότι μετά την αυριανή συνάντηση με το υπουργείο να είναι σε θέση να ανακοινώσει κάποια περισσότερα πράγματα”.

Μάλιστα είπε ότι “εκτός από την οριστική λύση που δεν είναι τόσο εύκολη, επεξεργαζόμαστε από την επόμενη ημέρα, την προσωρινή λύση”.

 

Τι λύσεις πρότεινε ο τεχνικός προϊστάμενος του δήμου Λευκάδας Σπύρος Αρέθας στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

Ο τεχνικός προϊστάμενος του Δήμου Λευκάδας Σπύρος Αρέθας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, ενώ είπε ότι αμέσως μετά την κατάπτωση μέτρησαν με δορυφορικά μηχανήματα όσο πιο καλά μπορούσαν, λέγοντας ότι πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση η οποία μπορεί ανα πάσα στιγμή να αποβεί μοιραία, αλλά και να περάσει και αρκετός καιρός χωρίς να γίνει τίποτα, αλλά κανείς δεν το γνωρίζει αυτό.

Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση αναλυτικά για την κατάσταση στο νταμάρι και την απόφαση να κλείσει ο δρόμος.

Όσον αφορά τις τεχνικές λύσεις είπε ότι σε πρώτη φάση είναι μια διαπλάτυνση του δρόμου προς το εσωτερικό του πέταλου και εντός των ημερών η μελέτη θα έχει τελειώσει καθώς θα χρειαστεί απαλλοτρίωση.

Η δεύτερη λύση και οριστική είναι η κατασκευή ενός πλακοσκεπούς περίπου 80 μέτρων μήκους, το οποίο και περιέγραψε, το οποίο προϋποθέτει την γεωλογική μελέτη  και την βοήθεια από το ΥΠΟΜΕΔΙ.

Ο δρόμος μέχρι να γίνει η πρώτη επέμβαση πρέπει να μείνει κλειστός μέχρι την πρώτη επέμβαση, όσο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει τίποτα μέχρι την οριστική λύση.

Κώστας Δρακονταειδής: Προχωράμε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση στο “πέταλο” του δρόμου της Απόλπαινας

Απαντώντας στο θέμα των απαλλοτριώσεων ο δήμαρχος Λευκάδας αναφέρθηκε στις κινήσεις της δημοτικής αρχής, καθώς όπως είπε όταν διερεύνησαν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και αν υπάρχει στο «πέταλο» ιδιοκτήτης, καθώς  τον βρήκαν ήρθαν σε επαφή μαζί του και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, καθώς ο νόμος έχει αλλάξει, έχουν μειωθεί οι χρόνοι.

Στο επόμενο ή μεθεπόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της απαλλοτρίωσης, ενώ πέτυχαν να δώσει εγγράφως ο ιδιοκτήτης  την συναίνεση του για άμεση παρέμβαση.

Όσον αφορά το ΙΓΜΕ, ανέφερε ότι δεν θα αργήσει να απαντήσει με την έκθεση του, καθώς έχουν εικόνα γεωλογική της περιοχής και η γραπτή τους εισήγηση θα δοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και για το ζήτημα  της επικινδυνότητας αλλά και για τις ενδεχόμενες λύσεις βασιζόμενοι σε προτάσεις του.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στο Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το κλείσιμο του δρόμου της Απόλπαινας.

Τέσσερις πολίτες  πήραν το λόγο και κατέθεσαν ερωτήσεις με την δημοτική αρχή να απαντάει σε αυτές.

Πηγή: lefkadatoday.gr

 

Ερώτηση από τον βουλευτή Λευκάδας

Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο δρόμο της Απόλπαινας και των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες κατολισθήσεις ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς

Την παρέμβαση των υπουργών Υποδομών και Εσωτερικών για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Λευκάδας, από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί ζητά ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο βουλευτής επισημαίνει στους υπουργούς ότι, λόγω έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης του οδικού δικτύου του νησιού, οι δρόμοι ο ένας μετά τον άλλο καταρρέουν μετά από την εμφάνιση έντονων φυσικών φαινομένων, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των κατοίκων, των επισκεπτών και της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού.

Όπως αναφέρει, στα προβλήματα που προκλήθηκαν από το σεισμό του 2015 στους δρόμους που οδηγούν προς τις παραλίες των Εγκρεμνών και του Γιαλού που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά και στα προβλήματα του δρόμου της Λαγκάδας που συνδέει 12 χωριά με τις παραλίες και τους οικισμούς της βορειοδυτικής Λευκάδας όπου τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν ξεκινήσει, προστέθηκαν και οι νέες ζημιές από τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις, καθιστώντας ανασφαλείς τους δρόμους και ως προς την προσβασιμότητα αλλά και ως προς τη διέλευση, στο Βορειοδυτικό αυτή τη φορά τμήμα του νησιού.

Καυτηριάζει μάλιστα το γεγονός ότι παρ΄όλες τις ανακοινώσεις περί «χορηγιών εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος προς τη Λευκάδα» παρατηρούμε ότι συνεχώς υποβαθμίζονται οι οδικές υποδομές του νησιού χωρίς να δίδεται οριστική λύση στα προβλήματα που, και εξαιτίας των φυσικών φαινομένων, επιδεινώνονται.

Μάλιστα σημειώνει ότι «με ημίμετρα, όπως προσωρινό κλείσιμο οδών, προειδοποιητικές πινακίδες και ανεπαρκή αστυνόμευση ή επιτήρηση προσπαθούν οι τοπικές αρχές να διαχειριστούν ένα πρόβλημα, που απαιτεί συνολικό σχεδιασμό, άμεση κρατική μέριμνα και λύση που θα εξασφαλίσει την προσβασιμότητα με ασφάλεια στο οδικό δίκτυο της Λευκάδας».

Σύμφωνα με τον βουλευτή το ζήτημα δεν περιορίζεται πλέον μόνον  σε «βραχοπαγίδες που χρειάζονται αποφόρηση», ούτε σε απλούς ελέγχους της όποιας τεχνικής υπηρεσίας και φυσικά ούτε σε αποφάσεις για κλείσιμο των δρόμων, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι «η ευθύνη των ενεργειών βαρύνει την αυτοδιοίκηση α και β βαθμού, το κράτος εξακολουθεί –και σωστά- να έχει την εποπτεία και την ευθύνη της χάραξης των πολιτικών σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο».

Τέλος ο κ. Καββαδάς, με δεδομένο ότι 14 ημέρες μετά τις πρόσφατες κατολισθήσεις δεν έχει αποσταλεί τεχνικό κλιμάκιο από το υπουργείο, ερωτά, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Υποδομών εάν προτίθεται να αποστείλει ειδικούς στην περιοχή προκειμένου  να εκτιμήσουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί και να καταλήξουν στις ενδεδειγμένες λύσεις.

Για να δείτε ολόκληρη την ερώτηση πατήστε εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button