Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Πρόβλημα στην Άρθρωση μεγάλου δαχτύλου – Διάγνωση και θεραπεία

Η άρθρωση του μεγάλου δακτύλου είναι μια περίπλοκη άρθρωση που επιτρέπει την κίνηση να πραγματοποιείται προς τα πάνω και προς τα κάτω. Αυτή η άρθρωση είναι σημαντική για τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και είναι ζωτικής σημασίας για αθλητές σε όλα τα αθλήματα και γυναίκες που φορούν οποιοδήποτε τύπο παπουτσιού με φτέρνα.

Οι τραυματισμοί σε αυτήν την άρθρωση μπορεί να συμβούν στα οστά, τους χόνδρους, τους τένοντες ή τους συνδέσμους γύρω από την περιοχή των αρθρώσεων. Η αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων) αναπτύσσεται πάντα προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο γύρω από την άρθρωση. Οι τραυματισμοί μπορεί να είναι πολύ ήπιοι νωρίς προκαλώντας πόνο με κίνηση. Μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρή εκφυλιστική αρθρίτιδα προκαλώντας πόνο σε καθημερινή βάση. Οι τύποι τραυματισμού περιλαμβάνουν:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ: Υπάρχουν επτά σύνδεσμοι που συγκρατούν τα οστά μαζί στην άρθρωση του μεγάλου toe. Οι τραυματισμοί σε αυτούς τους συνδέσμους μπορεί να είναι ήπιοι, προκαλώντας σοβαρό διάστρεμμα στις αρθρώσεις, προκαλώντας εξάρθρωση της περιοχής των αρθρώσεων των δακτύλων. Όταν οι τραυματισμοί είναι ήπιοι, τοπική ευαισθησία, οίδημα και πόνος θα είναι γύρω από τους τραυματισμένους συνδέσμους των αρθρώσεων. Εάν η άρθρωση είναι επώδυνη να κινηθεί ή να αντέξει το βάρος, αντιμετωπίζεται καλύτερα με προσωρινή ακινητοποίηση σε ένα στήριγμα για να επιτρέψει στους συνδέσμους να επουλωθούν. Οι μεμονωμένοι τραυματισμοί του συνδέσμου συνήθως επουλώνονται άνισα.

Τα δάκρυα του συνδέσμου στη μία πλευρά της άρθρωσης μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στο μεγάλο δάκτυλο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το μεγάλο δάκτυλο μπορεί να παρασύρει προς τα πλάγια στην αντίθετη κατεύθυνση του δακρύου του συνδέσμου. Εάν το μεγάλο δάχτυλο πηγαίνει προς τα έξω, δημιουργείται ένα bunion (hallux valgus). Εάν γυρίσει προς τα μέσα, παρατηρείται μια διαρροή. Αυτά συνήθως πρέπει να διορθωθούν χειρουργικά.

Τα δάκρυα του συνδέσμου γύρω από την άρθρωση μπορεί να είναι σοβαρά προκαλώντας την απόσπαση της άρθρωσης. Εάν έχει γίνει εξάρθρωση μιας άρθρωσης, το δάκτυλο πρέπει να τοποθετηθεί αμέσως στη θέση του. Μόλις τοποθετηθεί, η άρθρωση πρέπει να ακινητοποιηθεί για να επιτρέψει στον μαλακό ιστό και τους συνδέσμους γύρω από τις αρθρώσεις να επουλωθούν. Αυτοί οι τραυματισμοί συνδέονται συχνά με τραυματισμούς στην επιφάνεια των αρθρώσεων (χόνδρος) που μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πόνο και φλεγμονή της περιοχής των αρθρώσεων των δακτύλων. Η δυσκαμψία και η περιορισμένη κίνηση μπορεί να απαιτούν επιθετική φυσική θεραπεία για την αποκατάσταση της κίνησης και της δύναμης στην περιοχή των αρθρώσεων των δακτύλων.

Το χρόνιο επαναλαμβανόμενο στρες ή οι συγγενείς υποκείμενες ανωμαλίες των οστών όπως η πάθηση από το Κότσι μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή των αρθρώσεων των δακτύλων. Τραυματισμοί μπορεί επίσης να προκύψουν από άμεσο (αμβλύ δύναμη) ή έμμεσο τραύμα (τραυματισμός υπερέκτασης που προκαλεί το δάκτυλο του χλοοτάπητα). Αυτοί οι τραυματισμοί συνδέονται με προοδευτική απώλεια κίνησης στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου. (hallux limitus). Αυτές οι παραμορφώσεις μπορεί να είναι ήπιες νωρίς προκαλώντας συμπτώματα στην αρχή μιας δραστηριότητας. Συνήθως με τη δραστηριότητα τα συμπτώματα μειώνονται. Μετά τη δραστηριότητα, η άρθρωση μπορεί να βλάψει ξανά, αλλά για μια χρονική περίοδο ο πόνος και η δυσκαμψία γίνονται πιο χρόνια. Η άρθρωση συχνά αναπτύσσει οστά στην κορυφή, προκαλώντας δυσκολία με δραστηριότητες που απαιτούν επέκταση. Το εργαλείο παπουτσιών γίνεται επίσης δύσκολο σε προχωρημένα στάδια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η πρώιμη επιθετική θεραπεία αυτών των τραυματισμών είναι κρίσιμη για να επιτρέψει στην άρθρωση να κάνει φυσιολογική κίνηση χωρίς πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο. Εάν υπάρχουν μηχανικά προβλήματα στην άρθρωση, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με θεραπεία και περιστασιακά χειρουργική επέμβαση για να επανατοποθετηθεί η άρθρωση στη σωστή θέση. Εάν πραγματοποιηθεί στρέψιμο στην άρθρωση, η πρόωρη αφαίρεση των σπόρων θα αποτρέψει περαιτέρω εκφυλιστικές αλλαγές στην άρθρωση. Οι τροποποιήσεις παπουτσιών μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες και οι σφήνες μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθούν για να αποφευχθεί η περαιτέρω πίεση στην περιοχή των αρθρώσεων. Τα ορθοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα για τη βελτίωση της κίνησης των αρθρώσεων και την πρόληψη περαιτέρω ζημιών.

Με την πάροδο του χρόνου, εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι τραυματισμοί των αρθρώσεων συνήθως προχωρούν, καθιστώντας τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση κακή. Η αντικατάσταση αρθρώσεων (ηλικιωμένα άτομα) ή συντήξεις αρθρώσεων (νεαρά, αθλητικά άτομα) μπορεί να είναι απαραίτητα για να επιτρέψει σε έναν αθλητή να συνεχίσει την ψυχαγωγική ή αθλητική του καριέρα.

Σχετικά με τον Χόνδρο

Ο χόνδρος είναι μια σκληρή σκληρή ουσία που διαχωρίζει τις επιφάνειες των οστών και επιτρέπει στην άρθρωση να κινείται ελεύθερα. Ο χόνδρος μπορεί να φθείρεται με την πάροδο των ετών λόγω παρατυπιών ή τραυματισμών στην άρθρωση του δακτύλου. Η άρθρωση μπορεί επίσης να μπλοκαριστεί με υπερβολική επέκταση (τύρφη toe), όπως συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια του αθλητισμού. Το επαναλαμβανόμενο στρες για μια χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει τη φθορά του χόνδρου και να διαβρωθεί. Όταν συμβεί αυτό, θα εμφανιστούν αρθριτικές αλλαγές στην άρθρωση, προκαλώντας χρόνιο πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο. Εάν ο χόνδρος έχει τραυματιστεί, είναι κρίσιμο να στηρίζεται η άρθρωση έτσι ώστε ο χόνδρος και το υποκείμενο οστό να έχουν την ευκαιρία να επουλωθούν. Εάν ο τραυματισμός δεν ανταποκρίνεται στην ανάπαυση, τη φυσιοθεραπεία, τα φάρμακα και τα ορθοτικά, μπορεί να είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τον κατεστραμμένο χόνδρο για να επιτρέψετε στην άρθρωση να κινείται ελεύθερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button