ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Πρωτοδικείο Αγρινίου: Ο εμπαιγμός, οι ανύπαρκτοι και η σολομώντεια λύση

Η υποβάθμιση των δικαστηρίων με τις περισσότερες υποθέσεις αποτελεί μία από τις παράλογες αποφάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όλα δείχνουν πως το κεντρικό Πρωτοδικείο θα βρίσκεται στο Μεσολόγγι παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί κατά καιρούς για την διατήρηση των υφιστάμενων δικαστηρίων της Αιτωλοακαρνανίας.


Το Αγρίνιο θα έχει περιφερειακό Πρωτοδικείο, αλλά και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς έως ότου το Υπουργείο το μετακινήσει και αυτό στη γειτονική Πάτρα. Το Υπουργείο φαίνεται πως δεν υπολογίζει χωροταξικά, μαθηματικά, την εξυπηρέτηση των πολιτών διότι δεν πράττει το αυτονόητο στο ζήτημα των δικαστηρίων του Αγρινίου.

Εμπαιγμός για ένα ακόμη θέμα της πόλης. Μετά το Πρωτοδικείο οι περισσότεροι θεωρούν πως αργά η γρήγορα θα «αποχαιρετήσει» και το Εφετείο. Ευκαιρία θα είναι τότε το ανακαινισμένο Δικαστικό Μέγαρο να γίνει μουσείο, μην ξοδεύει πολλά χρήματα η Περιφέρεια…

Οι «ανύπαρκτοι»

Τα όσα λογικά και παράλογα σχολιάζονται δυστυχώς, σχολιάζονται από λίγους. Το πρόβλημα ίσως είναι βαθύτερο, η ενημέρωση είναι ελλιπής, ίσως δεν φτάνει πιο πάνω και από το Υπουργείο, ίσως, οι αντιδράσεις αν είναι το λιγότερο χλιαρές, μπορεί.

Ένα όμως είναι δεδομένο και ακούγεται σε κάθε συζήτηση, πώς οι εκλεκτοί του λαού της περιοχής για την κεντρική και όχι πολιτική σκηνή είναι «λίγοι». Δεν το λέμε εμείς μόνο. Ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά την σύντομη παρέμβαση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αναφορά στο χωροταξικό, κατακεραύνωσε τους βουλευτές στη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου. Ανύπαρκτοι, κρύβονται, σχολίασε μεταξύ άλλων.

Άλλωστε δεν υπήρξαν ποτέ στην ίδια γραμμή, ανεξάρτητου κόμματος κι αυτό κοστίζει. Αργοπορημένες αντιδράσεις σε θέματα που καίνε, συναντήσεις και δράσεις άσχετες με το θέμα απλά να γεμίζει η ατζέντα.

Εν τέλει το Εφετείο πήρε παράταση ζωής όχι επειδή κάποιος του έδωσε το φιλί της ζωής αλλά μάλλον δεν θα μπορούσαν να κλείσουν μόνο ένα – δύο που πάλευαν μόνα τους.
Αρκετοί περίμεναν και μια πιο ισχυρή παρέμβαση του «οικουμενικού» Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκη, βέβαια χαρακτηρίστηκε θετική από τους περισσότερους η πρωτοβουλία για την έκτακτη συνεδρίαση του Π.Σ.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δεν υπάρχει βούληση

Στο θέμα μας. Το Αγρίνιο έχει πολλά, συμπληρώνει δηλαδή αρκετά «κουτάκια» από τις προϋποθέσεις για την διατήρηση δικαστηρίων. Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο και Εφετείο λειτουργούσαν χωρίς κανένα πρόβλημα όμως η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως είναι κατά της αποκέντρωσης. Διαφορετική κουβέντα αυτή, όπως διαφορετική ήταν και αυτή των περιβόητων φυλακών στην περιοχή. Ένας ακόμη εμπαιγμός ίσως και ψηφοθηρικός.

Εμπαιγμός, όμως, είναι σίγουρα αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες με την διατήρηση των δικαστηρίων στην μεγαλύτερη πόλη του μεγαλύτερου σε έκταση νόμου. Τι και αν έχει ένα κτήριο που μπορεί να ανταπεξέλθει, τι και αν δεν υπάρχει άλλο όμοιο του στο νομό, τι και αν πληθυσμιακά και γεωγραφικά καλύπτει τις προϋποθέσεις, το υπουργείο έχει άλλη άποψη. Αφού το Αγρίνιο δεν είναι ιερό, τότε πάει κόντρα στη λογική. Και βρέθηκε η Σολομώντεια για κάποιους λύση.

Βέβαια η διαβούλευση αναμένεται να λύσει (;) τις απορίες όλων, ειδικά στον τρόπο που θα επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος του σχεδίου νόμου.

Θα πρέπει να δοθούν βέβαια απαντήσεις και πρακτικά θέματα όπως αυτά της δικής μας περιοχής σε θέματα κτιριακών υποδομών, της εξυπηρέτησης των πολιτών και της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης. «Το Πρωτοδικείο με τις περισσότερες υποθέσεις θα υποβιβαστεί. Αυτό και από μόνο του είναι παράλογο» σχολιάζουν οι περισσότεροι που βρίσκονται καθημερινά στην Τερτσέτη.

«Υπάρχει χώρος και γραφεία για τους δικαστές στο Μεσολόγγι;» ρωτούν άλλοι. Μέχρι και για δικογραφίες σε πολυκατοικίες άκουσαν κάποιοι άλλοι.
Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου τις προσεχείς ημέρες αλλά και η συζήτηση στη βουλή τη Δευτέρα (29/1, 15:00) ίσως λύσει κάποιες από τις απορίες μας για το σκεπτικό της κυβέρνησης επί του δικαστικού χάρτη, που προς το παρόν φαντάζει παράλογο, όπως με γενναιότητα είπε την Παρασκευή η πρόεδρος Εφετών.

Χ.Θ.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. ΣΤΟ ΝΟΜΌ ΠΕΛΛΑΣ στα Γιαννιτσά και την Έδεσσα γιατί έχουν δύο Πρωτοδικεία; και στην Αιτωλοακαρνανια θέλουν να έχουν Ένα!!! Στον Μεγαλητερο Νομό της χώρας με τριπλάσιο πληθυσμό! & τεράστιες Αποστάσεις από τα δύο κέντρα του Νομού Αγρίνιο & Ι. Π. Μεσολογγίου!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button