Γεγονότα

Προτάσεις και απαντήσεις για το Αγρίνιο των επόμενων χρόνων

koi-paliouras-protaseis-papanastsiou1

Τις δικές του προτάσεις για το πως βλέπει το Αγρίνιο την επόμενη πενταετία, με τη νέα Δημοτική Αρχή και ειδικότερα στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού κατέθεσε σήμερα σε εκδήλωση που υποστηρίχτηκε από την ΓΕΑ ο  ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων Αθ. Παλιούρας.

Οι προτάσεις του κ. Παλιούρα, παρουσιάστηκαν στον πλέον αρμόδιο να απαντήσει, τον νέο δήμαρχο Αγρίνιου Γιώργο Παπαναστασίου, που τοποθετήθηκε στις περισσότερες από αυτές και εμφανίστηκε ρεαλιστικός, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες ειδήσεις, αφού όπως φαίνεται η παρούσα δημοτική αρχή εγκαταλείπει τον όποιο σχεδιασμό υπήρχε για τη στέγαση υπηρεσιών του δήμου στο νέο κτίριο των καπναποθηκών Παπαστράτου, που του ανήκουν μετά από δωρεά του Ιδρύματος Παπαστράτου.

koi-paliouras-protaseis-papanastsiou2

koi-paliouras-protaseis-papanastsiou3

Αναλυτικά οι προτάσεις του καθηγητή, έχουν ως εξης:

1.  Αξιοποίηση στα κτίρια Υπουργείου Πολιτισμού

Α) Καπναποθήκες Παπαπέτρου

Β) Αρχοντικό Σωχωρίτη

2.  Καπναποθήκες Παπαστράτου (νεοκλασικό κτίριο) – Δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου.

3. Η Πινακοθήκη του Δήμου Αγρινίου που στεγάζεται σε τμήμα του κτιρίου που έχει αγοραστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, να μεταφερθεί στο νεοκλασικό κτίριο Εθνικής Τράπεζας.

4.  Στις νέες Καπναποθήκες Παπαστράτου ναι γίνει στέγαση των Υπηρεσιών του Δήμου και Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

5.  Στις νέες καπναποθήκες Παπαστράτου (ταράτσα)  να δημιουργηθεί Πλανητάριο σε συνεργασία με το Ευγενίδειο Ίδρυμα .

6. Το  κτίριο του Εθνικού Οργανισμού Καπνού να φιλοξενήσει το  Λαογραφικό Μουσείο.

7. Να γίνει υπαίθρια έκθεση γλυπτών  στην πόλη.

8.  Να δημιουργηθούν δυο υπαίθρια Θέατρα στα Δύο Ρέματα και στην  Ερμίτσα.

9.  Να αξιοποιηθεί η παραλίμνια ζώνη στη Λυσιμαχεία, την οποπια χαρακτήρισε ” τη λίμνη της πόλης” με δημιουργία Κωπηλατοδρόμιου – κτιρίου-  και αξιοποίηση του βυζαντινού Ναού Αγίας Τριάδας Μαύρικα.

10. Αξιοποίηση και ανάδειξη , μελέτες για τον Ναό Στρατείου Διός –Θέατρο Στρατείου Διός

11. Στην περιοχή Ρουπακιά να προβλέπει το πολεοδομικό σχέδιο  μια  πρότυπη συνοικία)

12. Να συγκεντρωθεί – αξιοποιηθεί το Ιστορικό Αρχείο Πόλης

13. Να γίνουν ειδικές εκδόσεις για την πόλη

14. Τέλος για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου  ο  κ. Παλιούρας ζήτησε να συνεχίσει η προσπάθεια για το campus στο παλιό αεροδρόμιο τονίζοντας πως αυτό το έλλειμμα αποτέλεσε και έναν επιπλέον σοβαρό λόγο που χάθηκε η αυτονομία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.

koi-paliouras-protaseis-papanastsiou4

koi-paliouras-protaseis-papanastsiou5

 

Να… «κλάψουμε»  για να μας δώσουν…

Τοποθετούμενος επί των προτάσεων Παλιούρα, ο νέος Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, απάντησε ως εξής:

Για τα κτίρια του Υπ. Πολιτισμου, είπε πως ο δήμος θα πρέπει να πιέσει, «σαν ένα μικρό παιδί που κλαίει για να το ταΐσουν» (!) ώστε να διασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις ανακατασκευής, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο ο ο δήμος Αγρινίου, σε ένα ζοφερά οικονομικό τοπίο μπορεί να πάρει δάνεια για το νεοκλασικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στον πεζόδρομο Χ. Τρικούπη. Για το ίδιο θέμα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την σκοπιμότητα ενός μεγάλου δανεισμού που έγινε, ώστε να αγοραστεί το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για το νεοκλασικό κτίριο των αποίκων Παπαστράτου, είπε πως αυτές διαχειρίζονται από το Δ.Σ. του Ιδρύματος Παπαστράτου (όπου πρόεδρος είναι ο Π. Μοσχολιός), συμπληρώνοντας πως πρέπει να υπάρξει μια καλή συνεργασία ώστε το συγκρότημα αυτό να αξιοποιηθεί.

Ακόμη ο κ. Παπαναστασίου ήταν κατηγορηματικός ως προς το νέο κτίριο των αποθηκών που έχουν παραχωρηθεί στον δήμο, λέγοντας πως δεν μπορεί να στεγάσει υπηρεσίες του δήμου, αλλά συμφώνησε με τη συνεργασία με το Ευγενίδειο Ίδρυμα για να δημιουργηθεί πλανητάριο.

Συμφώνησε ακόμη με την ανάγκη αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου της Στράτου, ενώ έδειξε αρκετά ανήσυχος σχετικά με το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου. Για τη Λυσιμαχεία τέλος επιφυλάχθηκε να απαντήσει αφού υπάρχουν  και ζητήματα πολεοδομικά, ως προς την χρήση αιγιαλού κλπ

Σε κάθε περίπτωση ο νέος δήμαρχος αντιμετώπισε θετικά την πρωτοβουλία και τόνισε πως ζητά τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων, ώστε ζητήματα που ταλανίζουν το Αγρίνιο να πάρουν το δρόμο τους.

 

koi-paliouras-protaseis-papanastsiou6

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button