ΕργασίαΡοή Ειδήσεων

Κορωνοϊός: Μισό ωράριο, μισός μισθός για το “προσωπικό ασφαλείας” στις επιχειρήσεις που πλήττονται

Τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020 με «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» έχουν σήμερα 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν 1.200.000 μισθωτούς.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που υπάγονται στους 345 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που έχει προσδιορίσει έως σήμερα η κυβέρνηση ως επιλέξιμους να λάβουν στήριξη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.


Οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν έχουν δικαίωμα να απολύουν τους εργαζομένους τους, αλλά δύνανται να εφαρμόζουν εκτάκτως για το επόμενο εξάμηνο ένα ειδικό πρόγραμμα λειτουργίας.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου (ΦΕΚ Α 68/20-3-2020) προσδιορίζει με σαφήνεια το πώς θα πορεύονται οι επιχειρήσεις που επιλέξουν να έχουν προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ:

«Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Λόγω του ότι οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται εκ περιτροπής θα λαμβάνουν το ήμισυ (50%) των αποδοχών τους. Στόχος της ρύθμισης αυτής άλλωστε είναι να διασωθεί η επιχείρηση εν συνόλω και να μην χαθούν θέσεις οι εργασίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και από την πλευρά των εργοδοτών, για όσο διαρκούν αυτές οι έκτατες συνθήκες.

https://www.cnn.gr/

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button