Δυτική Ελλάδα

Πρόσκληση από το ΔΕΔΔΗΕ για τις πρώτες αιτήσεις φωτοβολταϊκών net metering

 epi-fotovoltaikaΤο εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή της αυτοπαραγωγής ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά και του συμψηφισμού (net metering), πρόκειται να δοθεί τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης που υπέγραψε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στις 30 Δεκεμβρίου και πρόκειται τις επόμενες ημέρες (πιθανόν και αυτή την εβδομάδα) να βγάλει την πρόσκληση για να υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Συγκεκριμένα έχουν εκπονηθεί τα σχέδια συμβάσεων, τα κοστολόγια για το δεύτερο μετρητή, ο συνολικός «οδηγός» εγκατάστασης και έχουν ενημερωθεί τα περιφερειακά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Παρά το γεγονός ότι δεν «περιμένει ήδη στην ουρά» μεγάλο πλήθος υποψήφιων επενδυτών, η ουσιαστική έναρξη του συγκεκριμένου θεσμού αποτελεί πολύ ουσιαστική εξέλιξη για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει και πάλι η αγορά, μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία κυριολεκτικά πάγωσαν τα πάντα, οδηγώντας σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργική Απόφαση προβλέπει τα εξής:

– Επιτρέπεται η αυτοπαραγωγή στη Μέση και στη Χαμηλή Τάση.
– Αφορά μόνο σε συστήματα φωτοβολταϊκών και όχι μικρών ανεμογεννητριών.
– Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 KW ή αν είναι πάνω από 20 KW η ισχύς μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής. Τα όρια αυτά ωστόσο θα είναι μειωμένα στο μισό για τα μη διασυνδεμένα νησιά εκτός της Κρήτης.
– Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο υπό τις οριζόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
– Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες αλλά και σε πέργκολες, γκαράζ, κήπους, ακόμα και όμορα οικόπεδα.)
– Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή το Σύστημα.
– Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.

Για τη λειτουργία του συμψηφισμού, ο διαχειριστής του δικτύου θα εγκαθιστά δύο μετρητές, ένα για την εισερχόμενη ενέργεια και έναν για την ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σοβαρή μείωση ενεργειακού κόστους μπορεί να γίνει στον αγροτικό τομέα, όπου ειδικά για τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων προβλέπονται δράσεις που μειώνουν το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων σε όλη τη χώρα.

energypress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close