Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αιτωλ/νία: Αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις επιστροφές παρακρατηθέντων ποσών εκπαιδευτικών

Το γραφείο το δικηγόρου Μεσολογγίου Αθανασίου Λύρου, ενημερώνει με ανακοίνωση του σχετικά με την εξέλιξη των προσφυγών που ασκήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την μη επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν μετά από δικαστικές αποφάσεις 500 περίπου εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Είναι γνωστό, ότι ασκήθηκαν αγωγές από τον κ. Λύρο, για λογαριασμό των εκπαιδευτικών του Μεσολογγίου και της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνον, ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων το 2006 και στη συνέχεια, για την καταβολή σε αυτούς, του επιδόματος των 176,00 ευρώ μηνιαίως, που παράνομα δεν τους χορηγήθηκε, από την Πολιτεία.


Οι αγωγές αυτές, που υποστηρίχτηκαν νομικά από το γραφείο, έγιναν δεκτές από τα Διοικητικά Πρωτοδικεία Μεσολογγίου και Αγρινίου, αλλά και άλλων δικαστηρίων, ανά την Ελλάδα.

Ακολούθως, το Ελληνικό Δημόσιο, άσκησε εφέσεις στα Διοικητικά Εφετεία, κατά των αποφάσεων των Διοικητικών Πρωτοδικείων, οι οποίες απορρίφθηκαν και επομένως οι εκδοθείσες αποφάσεις, έγιναν τελεσίδικες και εκτελεστές.

Μετά από αυτά, το Ελληνικό Δημόσιο δια του Υπουργείου Παιδείας, κατέβαλλε τα χρήματα στους δικαιούχους εκπαιδευτικούς.

Μόνο στους εκπαιδευτικούς του Μεσολογγίου, μετά από δικαστικό αγώνα έξι ετών, το 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, καταβλήθηκε χρηματικό ποσό περίπου 3.000.000 ευρώ.

Όμως, το Ελληνικό Δημόσιο, μόνο για μία δικαστική απόφαση, άσκησε αναίρεση Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, για 120 περίπου εκπαιδευτικούς.

Σχετικά με την εξέλιξη, του γραφείο του κ. Λύρου, κάνει γνωστο ότι:

“Αυτή η αναίρεση του Ελληνικού Δημοσίου, συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, Ενώπιον Συμβουλίου του ΣτΕ με πρόεδρο τον Αντιπρόεδρο του ΣτΕ κ. Ράντο, χωρίς καμία ενημέρωση των εκπαιδευτικών και του Δικηγόρου τους, για να παραστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους και έκανε δεκτή την αναίρεση του Ελληνικού Δημοσίου.

Στη συνέχεια, κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η απόφαση αυτή και αυτό, παράνομα, χωρίς καμία ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών, προχώρησε σε εντολή στις Δ/σεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να προβούν στην άμεση παρακράτηση των καταβληθέντων ποσών, για τους ευρισκόμενους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς και για τους συνταξιοδοτηθέντες, να στείλει εντολή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για παρακράτηση των συντάξεών τους.

Όμως, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Καζαντζής, πολύ σωστά πράτων, έκανε αυτό που νόμιμα έπρεπε να γίνει, έστειλε συστημένη επιστολή ατομική σε κάθε εκπαιδευτικό, μαζί με την απόφαση του ΣτΕ, που ενημέρωνε τί είχε γίνει και σε ποιες ενέργειες εντέλλεται η Δν/ση να προβεί. Αυτό δηλαδή, που όφειλαν να κάνουν, ο γνωστός Αντιπρόεδρος κ. Ράντος του ΣτΕ και ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και οι υπηρεσίες του, το έκανε ο κ. Καζαντζής.

Αμέσως, ασκήσαμε προσφυγή στο ΣτΕ και παράλληλα λάβαμε και προσωρινή διαταγή, για μη εκτέλεση της Εν Συμβουλίω απόφασης και ανεστάλη κάθε διαδικασία εκτέλεσης.
Μετά από διαρκή δικαστικό αγώνα πέντε ετών, συζητήθηκε τελικά η προσφυγή μας στις 9 Δεκεμβρίου 2019 στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται απόφαση.

Όμως, ενημερώνω όλους τους εκπαιδευτικούς, ότι η απόφαση θα είναι τελικά θετική, γιατί υπάρχουν και δικαστές που μελετούν για την νομιμότητα, έχουν την ευρύτητα και πληρότητα για την εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος, όπως και στην περίπτωσή μας, που η εισήγηση είναι θετική. Αυτό ενισχύεται και από άλλες αποφάσεις του ΣτΕ adhoc που χειριστήκαμε και έχουν εκδοθεί και με τις οποίες έγιναν δεκτές οι προσφυγές μας.

Με νεότερη ανακοίνωση, θα ενημερωθείτε για την τελική απόφαση.

Σας εύχομαι καλό μήνα, υγεία, καλή χρονιά το 2020 και ότι καλύτερο επιθυμείτε”.

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button