ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Προς παράταση η προστασία της πρώτης κατοικίας έπειτα από ολονύκτιες διαβουλεύσεις

Ανατροπή για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Στον πρωθυπουργό οι αποφάσεις – Χωρίς λευκό καπνό «στο παρά ένα» της λήξης προστασίας

Παράταση της προστασίας α΄κατοικίας αποφάσισε η κυβέρνηση, ακόμα και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπλοκή στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τους επικεφαλής των θεσμών. Μετά από ολονύκτιο «ντέρμπυ» με τους θεσμούς, η διαπραγμάτευση και οι αποφάσεις για την τύχη της α΄κατοικίας φαίνεται να οδηγούνται στα χέρια του πρωθυπουργού.


Αν και θεωρείτο ότι η συμφωνία σχεδόν είχε κλειδώσει ως εχθές, το βράδυ στην τηλεδιάσκεψη οι επικεφαλής των θεσμών έδειξαν ένα άλλο πρόσωπο για το θέμα των κόκκινων δανείων, απορρίπτοντας τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης, παρότι σήμερα λήγει η παράταση προστασίας που είχε δοθεί το 2019.

Από μέρες μάλιστα αναμενόταν σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την νέα παράταση, τη διάρκεια και τα νέα χαρακτηριστικά, προκειμένου να καλύπτει όχι μόνον όσους είχαν κόκκινα δάνεια από πριν το 2018, αλλά και τα θύματα της νέας κρίσης του 2020, δηλαδή τους πράσινους δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Παρά την πρόοδο όμως που είχε συντελεστεί, στην κρίσιμη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι επικεφαλής των θεσμών φέρονται να απέρριψαν τελικά το σχέδιο για τη νέα παράταση.

Σύμφωνα με πηγές, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει σήμερα το Μαξίμου, μετά από παρέμβαση και επαφές σε πολύ υψηλό επίπεδο ενδεχομένως. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες ενδέχεται να υπάρξει και νέα πρόταση, προκειμένου να προστατεύσει ειδικά εκείνους που πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία.

Από εχθές το πρωί το protothema.gr μετέδωσε πως υπάρξει ανατροπή και οι αποφάσεις για την τύχη της προστασίας α΄κατοικίας των δανειοληπτών βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Σύμφωνα με όσα μετέδιδε εχθές το protothema.gr, οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν πιθανότατα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μέχρι αύριο ή την Παρασκευή το αργότερο.

Προστασία 1ης κατοικίας τελικώς θα υπάρχει -όπως όλα δείχνουν- και μετά την 1η Μαΐου. Η κυβέρνηση πέτυχε για άλλη μια φορά -σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr- να συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην παράταση της προστασίας, η οποία και τυπικά εκπνέει 30 Απριλίου -μετά την αρχική παράταση της διορίας που έληγε 31 Δεκεμβρίου του 2019. Για τον χρόνο της παράτασης η Αθήνα διεκδικούσε 6-8 μήνες επιπλέον, μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ οι θεσμοί δεν ενέδιδαν για πάνω από 2 ή 3 μήνες το πολύ.

«Είναι 2-3 μήνες αρκετοί» όμως; Στο ερώτημα αυτό, στο οικονομικό επιτελείο απαντούν με νόημα: «για μια “σκέτη” παράταση; ή ένα νέο καθεστώς προστασίας;» δείχνοντας ότι η χρονική διάρκεια θα έχει ίσως την μικρότερη σημασία σε αυτήν την διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό σχέδιο για το νέο σχήμα προστασίας α΄κατοικίας αλλάζει σε δύο στοιχεία τα όσα ξέραμε:

1. Δεν αποσκοπεί να παρατείνει την προστασία μόνον για όσους «κόκκινους» δανειολήπτες την είχαν και πριν και τώρα θα την έχαναν, αλλά αποσκοπεί να καλύψει και όσους τυχόν «κοκκινίσουν» μέσα στο 2020 λόγω κορωνοϊού. Δηλαδή δεν παρατείνει την παλαιά προστασία, αλλά κομίζει ένα νέο καθεστώς προστασίας για τα «κόκκινα δάνεια» του 2020!

Η πρόταση αυτή φέρεται να προκαλεί την οργή των θεσμών, που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ασυλία των κακοπληρωτών. Εναλλακτικά, φέρονται να αποδέχονται έκτακτη επιδότηση όσους κινδυνεύουν λόγω κορωνοϊού. Αν και πώς μπορεί τελικά να συναινέσουν σε μια (περιορισμένη χρονικά;) λύση εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτή που προτείνει η κυβέρνηση, θα κριθεί στην τελική διαπραγμάτευση και στις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

2. Περιλαμβάνει την λύση “made in USA” που αποκάλυψε πρώτο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, για να περνάνε στο Κράτος τα σπίτια των δανειοληπτών, αντί να τα χάνουν στους πλειστηριασμούς. Ανάλογες παρεμβάσεις εφαρμόζονται και στις ΗΠΑ από την FED και στην Ισπανία όπου ο δανειολήπτης μένει στο σπίτι που έχασε.

Ωστόσο και εδώ οι θεσμοί ότι επιμένουν μια τέτοια παρέμβαση να μπορεί να υπάρξει από το Κράτος, μόνον μετά τον πλειστηριασμό και όχι νωρίτερα. Δηλαδή φέρονται να καλοβλέπουν την αμερικάνικη εκδοχή, με βάση την οποία η Πολιτεία μπορεί να συγκεντρώνει σπίτια από πλειστηριασμούς για να ασκεί, στη συνέχεια, οικονομική και στεγαστική πολιτική (για όσους έχουν ανάγκες ή και ευρύτερα για την στήριξη του real estate) αλλά πάντως όχι για να διασώζει τα σπίτια των πτωχευμένων.

Στις επόμενες ώρες θα φανεί πού θα γείρει τελικώς η πλάστιγγα, ή αν τελικά θα συμφωνηθεί μια «ξερή» παράταση της διορίας που λήγει αύριο, ώστε να λυθούν τα θέματα αυτά κάποιους μήνες αργότερα -και αφού κατακάτσει πρώτα ο κονιορτός από την πανδημία στις αγορές και τον πλανήτη ολόκληρο. Στην κυβέρνηση λένε πως θα επιμείνουν στις θέσεις αυτές, ακόμα και αν οι συζητήσεις κρατήσουν μέχρι και την λήξη της όποιας παράτασης συμφωνηθεί σήμερα».

Κωστής Πλάντζος

Πηγή
protothema.gr
Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou tsalafouti Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button