Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Πρόπτωση – Χαλάρωση Μήτρας: Πως αντιμετωπίζεται – Διαβάστε τι είναι

Η πρόπτωση ή χαλάρωση της μήτρας είναι μία πάθηση με την οποία έρχονται αντιμέτωπες πολλές γυναίκες μεγαλώνοντας, ειδικά όσες έχουν κάνει πολλούς φυσικούς τοκετούς ή η καθημερινή τους ρουτίνα περιλαμβάνει την ανύψωση μεγάλου βάρους.

Τι ακριβώς είναι όμως και πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά; Για να κατανοήσουμε καλύτερα την πάθηση, πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα την ανατομία της μήτρας.

Μήτρα: Μία γυναικεία υπόθεση

Η μήτρα είναι το γυναικείο όργανο που «φιλοξενεί» το μωράκι σας κατά την εγκυμοσύνη και υπό φυσιολογικές συνθήκες στηρίζεται στη θέση της μέσα στη λεκάνη σας με διάφορους μύες, ιστούς και συνδέσμους. Λόγω της εγκυμοσύνης, του φυσιολογικού τοκετού ή της δύσκολης εργασίας και καθημερινότητας που έχουν ορισμένες γυναίκες οι μυς αυτοί εξασθενούν. Επίσης, καθώς η γυναίκα ωριμάζει και βιώνει φυσική απώλεια οιστρογόνων, η μήτρα μπορεί να «πέσει» στο κανάλι του κόλπου, προκαλώντας μία κλινική κατάσταση η οποία είναι γνωστή ως πρόπτωση της μήτρας.

Τα στάδια της πάθησης

Η πάθηση αυτή, ανάλογα την σοβαρότητα της, μπορεί να ταξινομηθεί σε ορισμένα στάδια, ώστε να επιλεχθεί και η καλύτερη αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση

Η μυϊκή αδυναμία ή χαλάρωση μπορεί να επιτρέψει στη μήτρα σας να κρεμάσει ή να βγει εντελώς έξω από το σώμα, ανάλογα το στάδιο της πρόπτωσης.

Γενικά τα στάδια είναι:

 • Πρώτο στάδιο: Ο τράχηλος της μήτρας πέφτει στον κόλπο.
 • Δεύτερο στάδιο: Ο τράχηλος πέφτει στο επίπεδο ακριβώς στο εσωτερικό του ανοίγματος του κόλπου.
 • Τρίτο στάδιο: Ο τράχηλος βγαίνει έξω από τον κόλπο.
 • Τέταρτο στάδιο: Ολόκληρη μήτρα πέφτει έξω από τον κόλπο. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ολική μυϊκή χαλάρωση.

Τι προκαλεί την πάθηση

Η πρότπωση μήτρας μπορεί να προκληθεί από μυϊκή χαλάρωση. Αυτό συμβαίνει λόγο της ανύψωσης μεγάλου βάρους και των πολλαπλών φυσικών τοκετών. Ωστόσο άλλες κλινικές καταστάσεις σχετίζονται συνήθως με την χαλάρωση της μήτρας, καθώς αδυνατίζουν τους μυς που τη συγκρατούν στη θέση της. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να είναι:

Κυστοκήλη: Μια κήλη (ή διόγκωση) του άνω εμπρόσθιου κολπικού τοιχώματος, όπου ένα τμήμα της διογκώνεται στον κόλπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια αλλά και πρόπτωση.

Εντεροκήλη: Η κήλη του άνω οπισθίου κολπικού τοιχώματος, όπου ένα τμήμα του λεπτού εντέρου διογκώνεται στον κόλπο..

Άλλες καταστάσεις που επηρεάζει τη μήτρα:

 • Εγκυμοσύνη / τοκετό με κανονική ή περίπλοκη παράδοση μέσω του κόλπου
 • Αδυναμία στους πυελικούς μύες λόγω ηλικίας
 • Αδυναμία και απώλεια του τόνου των ιστών μετά την εμμηνόπαυση και απώλεια φυσικού οιστρογόνου
 • Προϋποθέσεις που οδηγούν σε αυξημένη πίεση στην κοιλιακή χώρα, όπως ο χρόνιος βήχας (με βρογχίτιδα και άσθμα), σύσφιξη (με δυσκοιλιότητα), όγκοι της πυέλου (σπάνιες) ή συσσώρευση υγρού στην κοιλιά
 • Παχυσαρκία με πρόσθετη πίεση στους πυελικούς μυς
 • Σημαντική χειρουργική επέμβαση στη περιοχή της πυέλου που οδηγεί σε απώλεια εξωτερικής υποστήριξης.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Κάπνισμα
 • Ανύψωση υπερβολικού βάρους
 • Οικογενειακό ιστορικό

Πώς αντιμετωπίζεται; Ποια μέθοδος προτείνεται;

Για την πρόπτωση μήτρας υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης και η επιλογή τους εξαρτάται από το στάδιο της κατάστασης. Από ασκήσεις Kegel για την σύσφιξη των υποστηρικτικών μυών και φαρμακευτική αγωγή με οιστρογόνα, μέχρι χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης, ή ελάχιστα επεμβατική τεχνική με laser, ο εξειδικευμένος γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα σας καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

Επισκεφθείτε σήμερα την ιστοσελίδα της κλινικής LvriAthens και μάθετε περισσότερα για την πρόπτωση μήτρας και την αντιμετώπιση της με τις κορυφαίες μεθόδους της σύγχρονης ιατρικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button