Δυτική Ελλάδα

Προοπτικές γα τις αγορές Ρωσίας – Ουκρανίας

Με επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη Ρώσων και Ουκρανών εμπόρων βιολογικών προϊόντων και εκπροσώπων ΜΜΕ των δυο χωρών στην Δυτική Ελλάδα, μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βιολογικών Προϊόντων που εδρεύει στο Μεσολόγγι

Η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βιολογικών Προϊόντων (HELLAS BIO NET), ως συντονιστής «Διεπαγγελματικής Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων», υλοποιεί, χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.        & την Ελλάδα, πρόγραμμα προβολής και προώθησης των Ευρωπαϊκών Βιολογικών Φρέσκων Οπωροκηπευτικών, στις αγορές της Ρωσίας & Ουκρανίας.
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 3 ετών & θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2015 .
Μέσα στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος, η Πανελλήνια Ένωση, προσκάλεσε να επισκεφθούν την Ελλάδα 6 Ρώσους & 6 Ουκρανούς, εμπόρους βιολογικών προϊόντων & εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Οι επισκέπτες παρέμειναν για μία εβδομάδα στην Ελλάδα (1/4-8/4)  Φιλοξενήθηκαν σε πρότυπες αγροτουριστικές μονάδες στην Δυτική Ελλάδα και επισκέφτηκαν χώρους παραγωγής βιολογικών προϊόντων και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, προκειμένου να γνωρίσουν τις παραγωγικές και τουριστικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.
Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα συμμετείχαν στις ακόλουθες δραστηριότητες :
Την Δευτέρα (1/4) κατά την άφιξή τους στο Αεροδρόμειο Αθηνών, τους υποδέχθηκε  αντιπροσωπεία της HELLAS BIO NET  και στην συνέχεια επισκέφθηκαν  το συσκευαστήριο  Βιολογικών Οπωροκηπευτικών της Γερμανικής εταιρείας “BIO ILIOS” η οποία τυποποιεί και συσκευάζει Ελληνικά βιολογικά Οπωροκηπευτικά στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της επιχείρησης και παρακολούθησαν τις παραγωγικές διαδικασίες που ακολουθούνται προκειμένου να γίνει η συσκευασία των φρέσκων βιολογικών οπωροκηπευτικών που εμπορεύεται η επιχείρηση.
Όλη την επόμενη ημέρα (Τρίτη 2/4) επισκέφθηκαν βιολογικά αγροκτήματα & επιχειρήσεις στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, όπου παρακολούθησαν την πραγματοποίηση εποχιακών καλλιεργητικών πρακτικών , καθώς και τις ακολουθούμενες παραγωγικές διαδικασίες για την τυποποίηση των προϊόντων
Το Μεσημέρι επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Μεσολογγίου όπου τους υποδέχθηκε με ένα θερμό «καλωσόρισμα» ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης και στις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής.

Το βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο “καλωσορίσματος” των επισκεπτών,  στο Μεσολόγγι, από τον πρόεδρο της HELLAS BIO NET και άλλα τοπικά στελέχη της οργάνωσης.
Την Τετάρτη  (3/4) αφού διέσχισαν την Γέφυρα “Ρίου-Αντιρίου” (την μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη), επισκέφθηκαν βιολογικά αγροκτήματα & επιχειρήσεις στους Νομούς Αχαϊας & Ηλείας. Πιο συγκεκριμένα επισκέφθηκαν θερμοκήπιο 50 στρ με  Βιολογικές Φράουλες & αγρόκτημα 80 στρ  με βιολογικές πατάτες & καρότα στου Λάπα Αχαϊας, αγρόκτημα 200 στρ με Βιολογικά Εσπεριδοειδή, Βερίκοκα & Σύκα στα Λεχαινά Ηλείας, καθώς και θερμοκήπια με φυλλώδη λαχανικά-σαλάτες στην Γαστούνη Ηλείας.
Κατά τις επισκέψεις στα αγροκτήματα,  παρακολούθησαν την πραγματοποίηση εποχιακών καλλιεργητικών πρακτικών, καθώς επίσης ενημερώθηκαν από τους παραγωγούς, για τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουν, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό για την Βιολογική Παραγωγή, προκειμένου τα παραγόμενα προϊόντα να είναι απολύτως ασφαλή &  ωφέλημα για την υγεία των καταναλωτών, απαλλαγμένα πλήρως από οποιασδήποτε μορφής χημικών υπολειμμάτων.   

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν  το σύγχρονο συσκευαστήριο  Βιολογικών Φρούτων της “BIO ΝΕΤ WEST HELLAS”,  στην Γαστούνη Ηλείας, όπου παρακολούθησαν την επεξεργασία, τυποποίηση & συσκευασία βιολογικών πορτοκαλιών.

Διαβάστε Επίσης

Από την διευθύντρια του συσκευαστηρίου, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ποιότητας που ακολουθούνται κατά την παραλαβή, την παραγωγική διαδικασία, και την αποθήκευση των προϊόντων. Διαδικασίες σύμφωνες με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας ISO 22000, BRC & IFS, προκειμένου να εξασφαλίζεται απόλυτα η υψηλή ποιότητα και η άριστη υγιεινή κατάσταση των φρέσκων βιολογικών φρούτων που συσκευάζονται από την επιχείρηση και εξάγονται στις σημαντικότερες αγορές της Ευρώπης.
Επίσης στους επισκέπτες έγινε παρουσίαση της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου (100 kw), που είναι εγκατεστημένο στην οροφή του συσκευαστηρίου, από το οποίο παράγεται  ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, ικανή να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της μονάδας σε ενέργεια.

Το βράδυ διανυκτέρευσαν στην Αρχαία Ολυμπία.
Την Πέμπτη (4/4) η ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου ο Δήμαρχος της πόλης «καλωσόρισε» τους επισκέπτες, αναφερόμενος στην συνεισφορά της περιοχής στον παγκόσμιο πολιτισμό, καθώς και στις σημερινές παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής.
Ακολούθησε ξενάγηση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους και στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στην συνέχεια επισκέφθηκαν τον πλήρως καθετοποιημένο Βιολογικό Αμπελώνα (150 στρεμμάτων)  της οικογένειας Μπριντζίκη, που βρίσκεται στο Λαντζόϊ Ηλείας, πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.  Στο αγρόκτημα  παρακολούθησαν την πραγματοποίηση εποχιακών καλλιεργητικών πρακτικών & στην συνέχεια επισκέφθηκαν το σύγχρονο οινοποιείο της επιχείρησης, που βρίσκεται μέσα στο αγρόκτημα. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου, όπου παρακολούθησαν τον τρόπο παραγωγής και εμφιάλωσης του κρασιού. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μονάδας είναι το ότι το σύνολο των αναγκών της μονάδας σε ενέργεια καλύπτεται από Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας. Έγινε παρουσίαση στους επισκέπτες της συνδυασμένης λειτουργίας του φωτοβολταίϊκού πάρκου και των  συστημάτων γεωθερμίας, που είναι εγκατεστημένα στην μονάδα, δίνοντάς της την δυνατότητα να είναι η 1η ενεργειακά αυτόνομη παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή (5/4) το πρωϊ επισκέφθηκαν την πανέμορφη πόλη της Ναυπάκτου, όπου τους «καλωσόρισε» ο Δήμαρχος Ναυπακτίας και στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στο άριστα διατηρημένο Ενετικό Κάστρο της πόλης.
Στην συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στις ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς περιοχές της  Ορεινής Ναυπακτίας και ακολούθησε Rafting στον Εύηνο ποταμό και γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα, στις όχθες του Εύηνου ποταμού.
Το Σαββάτο (6/4), κατά τις πρωϊνές ώρες ξεναγήθηκαν στους Αρχαιολογικούς χώρους & τα ιστορικά μνημεία της περιοχής του Μεσολογγίου, καθώς και στις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι Γεωπονίας της πόλης, όπου έγινε επίδειξη σύγχρονων τεχνικών καλλιέργειας, που αναπτύσσονται από τους καθηγητές της σχολής.
Το απόγευμα συμμετείχαν σε ημερίδα «για τις δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας» η οποία συνδιοργανώθηκε  από Εμπορικό Σύλλογο Μεσολογγίου, το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο & την HELLAS BIO NET.
Την Κυριακή (7/4) ο Δήμαρχος Μεσολογγίου παρέθεσε «αποχαιρετηστήριο» γεύμα στους επισκέπτες, μέσα σε παραδοσιακές κατοικίες (“πελάδες”) στο ιχθυοτροφείο της  Κλείσοβας, μέσα στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου  

Την Δευτέρα (8/4) επέστρεψαν στις χώρες τους.

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button