Δυτική Ελλάδα

Προμήθεια γεωργικών φαρμάκων από τους αγρότες μόνο με την έκδοση συνταγής από γεωπόνο

epi-georgika-farmaka

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Πελοπονήσου και Δυτικής Στερεάς τουΓΕΩΤ.Ε.Ε. , στην συνεδρίασή  της, της 11-3-2015 συζήτησε το θέμα της έναρξης συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, κατόπιν αιτήματος της Διοίκησης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.. Από την συζήτηση η οποία έγινε προέκυψε η ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής για το θετικό της έναρξης του μέτρου  της συνταγογράφησης, κάτι που είχε συμφωνηθεί και σε διαβουλεύσεις της προηγούμενης Διοικούσας Επιτροπής με γεωπόνους στην Τρίπολη και Πάτρα στα πλαίσια συζήτησης του τότε σχεδίου νόμου (μετέπειτα νόμου 4036).

Σε κάθε περίπτωση και λαμβάνοντας υπόψη ότι βασικό χαρακτηριστικό της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και η υψηλή ποιότητα, η ελεγχόμενη και επιστημονικά τεκμηριωμένη χρήση των γεωργικών φαρμάκων αλλά και του συνόλου των γεωργικών εισροών, μπορεί να συμβάλει τόσο στην προσπάθεια μείωσης του κόστους, όσο και στην διαφύλαξη της ποιότητας των προϊόντων μέσα από την ενεργότερη συμμετοχή του γεωπόνου στην παραγωγική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση ζητήθηκε η εφαρμογή πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος (κάτι που ισχύει έως τον Ιούνιο τρέχοντος έτους) αλλά και ο χωρικός περιορισμός των συνταγογράφων σε επίπεδο νομού και το πολύ σε έναν όμορο νομό. Ο χωρισμός σε επίπεδο Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ. όπου γίνεται η αίτηση) δεν είναι εφικτός αφού υπάρχουν νομοί (όπως η Μεσσηνία ή η Αττική) με περισσότερες από μια Δ.Α.Ο.Κ..

Τέλος έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε προβλήματα φυτοπροστασίας τα οποία αναδεικνύονται και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης με την εφαρμογή  της συνταγογράφησης όπως:

Καλλιέργειες για τις οποίες δεν υπάρχουν εγκρίσεις δραστικών ουσιών λόγω της μικρής έκτασης καλλιέργειας, όπως η περίπτωση της αγκινάρα

Η πίεση από μεριάς πολιτείας για γρηγορότερη εφαρμογή  της διάταξης  για τα σκευάσματα που προορίζονται για ερασιτέχνες

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button