Δυτική Ελλάδα

Πρόληψη Ατυχημάτων στο νερό

epi-keelpno-neroΟ πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και πρόβλημα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν από πνιγμό, ενώ τετραπλάσιος αριθμός διακομίζεται στο νοσοκομείο προληπτικά.

Στην Ελλάδα, σχεδόν κάθε μέρα ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό. Τα περισσότερα περιστατικά μπορούν να αποφευχθούν.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ατυχημάτων του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ άλλων, στα πλαίσια του προληπτικού του ρόλου για την προστασία της δημόσιας υγείας από ατυχήματα και πνιγμούς, έχει ως αποστολή να προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να ενημερωθεί και να αποκτήσει γνώσεις που θα του φανούν χρήσιμες και θα τον προστατεύσουν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από εκπαιδευτικές, ενημερωτικές και επιστημονικές δράσεις.

Νομοθεσία Πρόληψης/Διάσωσης στο Νερό στην Ελλάδα
Εκπαιδευτικό Υλικό / Εκδηλώσεις / Δράσεις
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Γενικά, στον κόσμο περίπου 1.000.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι περίπου κάθε 30 δευτερόλεπτα 1 άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό στον πλανήτη. Σε κάθε θανατηφόρο πνιγμό, αντιστοιχούν 4 περιστατικά ανθρώπων που επιβίωσαν από πνιγμό με ή χωρίς σοβαρή βλάβη στην υγεία τους.

Στην Ελλάδα, περίπου 300 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως. Ο μέσος όρος θανατηφόρων πνιγμών της πατρίδας μας, είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 4:1. Περίπου 30 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο.

Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές ώρες. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν κολύμπι και υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ναρκωτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button