sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Δημοτικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε… μειοψηφικά ο προϋπολογισμός του 2020 ως η μόνη πρόταση (video-φωτο)

Ουσιαστικά μέσω του νόμου περί κυβερνησιμότητας (τον οποίο έφερε μόλις ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση) πέρασε νωρίτερα σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου ο προϋπολογισμός του δήμου για το έτος 2020.

Αυτό συνέβη διότι ήταν η μόνη πρόταση που κατατέθηκε και πήρε 19 θετικές ψήφους έναντι 20 αρνητικών που όμως δεν μπορούσαν να ακυρώσουν τον προϋπολογισμό.

Αυτό το παράδοξο της μη εφαρμογής της απλής αναλογικής στις αποφάσεις που παίρνονται στα δημοτικά συμβούλια μάλιστα θέλησε να το αποδομήσει ο δήμαρχος Αγρινίου λέγοντας ότι είναι κάτι που ορθώς συμβαίνει καθώς η δημοτική αρχή «πήρε 42% στις εκλογές αυξάνοντας τα ποσοστά της αλλά ο νόμος που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ την άφησαν με μειοψηφία στα συμβούλια κάτι που σημαίνει ότι χωρίς τον νόμο για την κυβερνησιμότητα δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί ο δήμος».

Την εισήγηση του προϋπολογισμού, που προβλέπει 75,3 εκ. ευρώ έσοδα και έξοδα, έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Φωτάκης ο οποίο έκανε λόγο για προϋπολογισμό ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό, που έχει εγκριθεί από τις υπερκείμενες αρχές και που σαν σκοπό έχει να δημιουργήσει κλίμακες οικονομίας και τελικά να καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών.

Στην συνέχεια έκανε παρουσίαση του προϋπολογισμού, με αριθμούς και αναφορές στο νομικό πλαίσιο, ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Αγρινίου Γιώργος Χατζηανέστης, προχωρώντας σε λεπτομέρειες.

Η αντιπολίτευση

Παίρνοντας τον λόγο η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά αναρωτήθηκε πως εννοεί τις συνεργασίες η δημοτική αρχή και πως γίνεται να ψηφιστεί προϋπολογισμός με το τεχνικό πρόγραμμα να περνά με τις ενστάσεις που πέρασε και με σοβαρές παρατηρήσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Παράλληλα ζήτησε πρωτοβουλίες για την κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας αλλά και πιο συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο, όπως είπε, δεν διαφαίνεται σε όσα παρουσίασε η δημοτική αρχή.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Καμμένος τόνισε πως πρόκειται για έωλο προϋπολογισμό με τα ανείσπρακτα τέλη να αγγίζουν τα 8,5 εκ δηλαδή το 11% του συνόλου, συμφωνώντας με την κ. Σταρακά ως προς την ανάγκη κατάργησης του Παρατηρητηρίου.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Καζαντζής έκανε λόγο για «μία από τα ίδια ή μάλλον για τα ίδια και χειρότερα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επέμεινε στο ζήτημα του Τεχνικού Προγράμματος και της έλλειψης συναίνεσης που υπήρξε από την δημοτική αρχή λέγοντας πως το μέλλον του Αγρινίου είναι αυτό που του επιφυλάσσει η πλειοψηφία το οποίο όμως ο ίδιος δεν προτίθεται να στηρίξει.

Στις πολιτικές που υπηρετούν προϋπολογισμοί σαν αυτόν του Αγρινίου στάθηκαν τόσο ο κ. Παπανικολάου όσο και ο κ. Μερμίγκης εστιάζοντας στις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας που υπάρχουν, ενώ ο κ. Καραμητσόπουλος εστίασε στο μικρό ποσοστό της πλειοψηφίας το οποίο στηρίζει τόσο καίρια θέματα όπως το τεχνικό πρόγραμμα, μην παίρνοντας καν τον λόγο στην συζήτηση του προϋπολογισμού.

Στην δευτερολογία του ο εισηγητής κ. Φωτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» και η πολιτική χαράσσεται με ό,τι υπάρχει σε πόρους, ενώ υπεραμύνθηκε των αναμορφώσεων του προϋπολογισμού λέγοντας πως αναμορφώσεις κάνει κάθε επιχείρηση και κάθε οργανισμός σε όλο τον κόσμο.

Παίρνοντας τον λόγο στο τέλος ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε πως παλιότερα οι προϋπολογισμοί στηρίζονταν στις παχυλές κρατικές χρηματοδοτήσεις ενώ τώρα τα λεφτά έχουν πέσει από τα 44 εκ. στα 20 εκ. πράγμα που σημαίνει πως αυτό που προέχει είναι η διαχείριση της κατάστασης, ενώ δεν παρέλειψε να καταγγείλει χρηματοδοτικές παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης, ζητώντας να μην γίνεται πολιτική εκμετάλλευση και στείρα αντιπολίτευση.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close