ΕξελίξειςΠολιτική

Προγραμματικές: Οι ανακοινώσεις για τους αγρότες

po-apostolou

Ρύθμιση αγροτικών χρεών, «πάγωμα» πλειστηριασμών γεωργικής γης και εξοπλισμού, μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος και σταδιακή κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλης Αποστόλου.

Παράλληλα, εξήγγειλε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και στα γεωργοκτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, στάνες κλπ) και επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι αγρότες. Όπως είχε αναφέρει την Κυριακή στις δικές του προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η 13η σύνταξη θα επαναχορηγηθεί για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 2015.

Ο κ. Αποστόλου επανέλαβε επίσης τη δέσμευση για αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τους αγρότες

Παράλληλα τόνισε ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα η ίδρυση τράπεζας αγροτικού σκοπού, η ίδρυση τράπεζας γενετικού υλικού με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η ορθή αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών για την ορθή και απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών πόρων. Ειδικά για την κτηνοτροφία ανέφερε ότι «θα υπάρξει υλοποίηση επιχειρησιακού προγράμματος με στόχο την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου».

Υπογράμμισε ακόμα ότι η νέα ηγεσία θα προχωρήσει στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του υπουργείου με στόχο την σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων.

Τα μέτρα αναλυτικά

-Ρύθμιση αγροτικών χρεών

-Αναστολή πλειστηριασμών γης και αγροτικού εξοπλισμού. «Γη, μηχανήματα, αποθήκες, δεν θα αφήσουμε να φύγουν από τον αγροτικό χώρο», είπε χαρακτηριστικά.

-Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για χωράφια, αποθήκες και στάνες

-Κατάργηση φορολόγησης αγροτών από το πρώτο ευρώ και θέσπιση αφορολόγητου 12.000 ευρώ.

-Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος και σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ώστε να φθάσουμε στο λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο

-Επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους που είναι σύνολο αγροτών

-Επαναφορά δημόσιων υπηρεσιών στην ύπαιθρο. Θα υπηρετούν έμπειροι γεωτεχνική αλλά και όλοι οι γεωτεχνικοί στην αρχή επαγγελματική τους καριέρας

-Ίδρυση τράπεζας γενετικού υλικού στην Θεσσαλονίκη

-Οριοθέτηση βοσκήσιμων εκτάσεων

-Τράπεζα γης για την αξιοποίηση γης και ακινήτων

Άμεσες αποζημιώσεις και έκτακτη ενίσχυση για ζωοτροφές στους πληγέντες από την κακοκαιρία

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο επίκαιρο ζήτημα των ζημιών που έχουν υποστεί πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας από την κακοκαιρία η οποία και συνεχίζεται.

Μίλησε για άμεση αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής καθώς επίσης και για έκτακτη ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών «όπου υπάρχει ανάγκη».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία από τις Προγραμματικές Δηλώσεις Βαγγέλη Αποστόλου.doc 

http://www.agronews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close