ΕργασίαΡοή Ειδήσεων

Πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» – Έκτακτο «κούρεμα» 30% στις εργοδοτικές εισφορές

Εκτακτη μείωση στο μη μισθολογικό κόστος κατά 30%, μέσω επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών με το ίδιο ποσοστό (60%) που θα επιδοτείται και η απώλεια μισθού των εργαζομένων για τη μειωμένη απασχόληση, προβλέπει διάταξη-προσθήκη του υπουργείου Εργασίας στο πρόγραμμα «Συνεργασία».

Η διάταξη προβλέπει ότι το κράτος θα καλύπτει κατά 60% τις εργοδοτικές εισφορές για το διάστημα που οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται, ενώ αρχικά προβλεπόταν πως οι εργοδότες θα επιβαρύνονταν εξ ολοκλήρου με τις εισφορές των εργαζομένων για απασχόληση με πλήρη μήνα, έστω και αν δουλέψουν τις μισές μέρες.


Με την τροποποίηση που ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το κράτος θα πληρώνει το 60% και οι εργοδότες το 40% των εισφορών για το χρόνο που οι εργαζόμενοι δεν θα απασχολούνται.

Στόχος

Το μέτρο θα ισχύσει από 15 Ιουνίου μέχρι και 31 Ιουλίου, με στόχο να ενισχυθεί η απασχόληση στις τουριστικές -και όχι μόνον- επιχειρήσεις και να δουλέψουν περισσότεροι εργαζόμενοι έστω και με το καθεστώς της μειωμένης απασχόλησης.

Για παράδειγμα, με τη μειωμένη λόγω ύφεσης απασχόληση, ένας εργοδότης που έχει εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση και μισθό 1.000 ευρώ μπορεί να μειώσει ως 50% το χρόνο εργασίας του καταβάλλοντάς του 500 ευρώ, με πλήρεις όμως εργοδοτικές εισφορές στα 243,3 ευρώ, υπολογισμένων στο μισθό των 1.000 ευρώ (1.000 x 24,33% = 243,3). Ο δε εργαζόμενος θα επιδοτηθεί από το κράτος κατά 60% για την απώλεια μισθού, και από τα 500 ευρώ που θα χάσει λόγω μειωμένης απασχόλησης θα πάρει 300 ευρώ με την επιδότηση.

Ο εργαζόμενος θα λάβει 800 ευρώ (500 ευρώ εργοδότης και 300 ευρώ επιδότηση κράτους), ενώ ο εργοδότης θα καταβάλει επιπλέον 243,3 ευρώ σε εισφορές. Με την τροποποίηση που γίνεται, ο εργοδότης θα καταβάλει μισό μισθό 500 ευρώ μισθό, εισφορές 121,5 ευρώ για τις μισές μέρες εργασίας, και για τις άλλες μισές μέρες που δεν θα απασχολήσει τον εργαζόμενο θα καταβάλει 48 ευρώ εισφορά, ενώ το κράτος θα τον επιδοτήσει με 60%, δηλαδή θα του καλύψει τα 73 ευρώ.

Ο εργοδότης δηλαδή θα έχει μείωση εισφορών 30% προκειμένου να πάρει περισσότερους εργαζομένους στο διάστημα 15 Ιουνίου – 31 Ιουλίου.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button