ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΔΕΣΦΑ: Φυσικό αέριο στην Πάτρα-πρόβλεψη για «μελλοντική επέκταση» στο Αγρίνιο

«Πράσινο φως» έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για περισσότερα από 48 έργα προϋπολογισμού άνω των 540 εκατ. ευρώ, εγκρίνοντας το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής του ΔΕΣΦΑ (ΔΠΑ 2021-2030).

Πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που θα αναβαθμίσουν και θα επεκτείνουν το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), διασφαλίζοντας παράλληλα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο θέτει στο επίκεντρο η δεύτερη μεγάλη κατηγορία έργων του προγράμματος, με επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμό 94 εκατ. ευρώ για την τροφοδοσία νέων περιοχών και χρηστών.

Στα έργα αυτά ξεχωρίζει η κατασκευή αγωγού Υψηλής Πίεσης προς την Πάτρα, για τη διασύνδεση της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών με το σύστημα, έπειτα από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για επένδυση 85 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη και για την κατασκευή μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδοσία άλλων πόλεων της Περιφέρειας, όπως ο Πύργος και το Αγρίνιο. Με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2026 και μήκος 120 χλμ., ο αγωγός προβλέπεται να ξεκινά από κατάλληλο σημείο επί του αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Μεγαλόπολη και θα καταλήγει σε δύο Μ/Ρ Σταθμούς, έναν για την πόλη της Πάτρας και έναν για την ΒΙ.ΠΕ Πατρών.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος:

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, κέρδισε το στοίχημα και ο αγωγός υψηλής πίεσης θα φθάσει επιτέλους στην περιοχή καθώς η ΡΑΕ ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και αγωγός υψηλής πίεσης, διαμέτρου 16’’ και μήκους 120 χλμ, ο οποίος θα ξεκινά από σημείο που θα συνδέει την Κόρινθο με την Μεγαλόπολη και θα καταλήγει σε δύο μετρητικούς και ρυθμιστικούς σταθμούς, ο ένας στα όρια της Πάτρας και ο άλλος στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 85 εκατ. ευρώ. Το έργο θα είναι συμβατό με το ήδη ενταγμένο έργο του υγροποιημένου αερίου (LNG) και των υποδομών του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων ασχολήθηκε επισταμένα με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, δήλωσε τα εξής:

«Ο αγωγός φυσικού αερίου ήταν ένα οραματικό έργο που ανασύραμε από τα συρτάρια της ιστορίας στα οποία είχε κλειδωθεί το 2011 από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς που τους αρκούσε ένα όχι για να σταματήσουν να διεκδικούν. Η σημερινή περιφερειακή Αρχή, από την αρχή της θητείας της ανέσυρε το σχέδιο και τη διεκδίκηση, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Τρέξαμε και ενεργήσαμε σε πολλά επίπεδα, ακόμα και εκτός της χώρας. Δεν ήμασταν εύκολοι, ούτε πάντοτε ευχάριστοι.
Ήμασταν όμως σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο. Ξεπεράσαμε τεχνικά, οικονομικά, πολιτικά εμπόδια. Με στοιχεία, μελέτη, λογική και πείσμα, αποδείξαμε πως η Δυτική Ελλάδα αξίζει και πρέπει να έχει φυσικό αέριο, καθώς οι ενεργειακές και αναπτυξιακές της προοπτικές είναι τεράστιες. Δεν βιαστήκαμε να μιλήσουμε, ούτε να πανηγυρίσουμε. Κάποιοι το θεωρούσαν ανέφικτο, ακόμα και όταν ανακοινώθηκε από τον ΔΕΣΦΑ τον προηγούμενο χρόνο. Δεν μας πειράζει. Εμείς συνεχίζουμε προσηλωμένοι στον στόχο. Και αυτός είναι ένας: Η Δυτική Ελλάδα παύει να χάνει! Από την ανάληψη της δικής μας θητείας και μετά, αρχίζει να κερδίζει! Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν προσπαθείς σοβαρά γι’ αυτό…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button