Γεγονότα

Προχωρά το δίκτυο υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes-Tι γίνεται στην Αιτωλ/νία

hellenic-spot2Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία υδατοδρομίων στη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες και τη δρομολόγηση υδροπλάνων, με στόχο να αναπτύξουν ένα νέο τουριστικό προϊόν , πραγματοποίησε με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας παραχώρησης  για τα υδατοδρόμια, το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου.

Το  Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου έβαλε ως  στόχο την διασύνδεση όχι μόνο της Χίου αλλά και των Ψαρών και των Οινουσσών με υδροπλάνα έτσι ώστε να διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο στην νέα αυτή δραστηριότητα που δημιουργείται. Ανάδοχος ορίστηκε η εταιρεία «Υδατοδρόμια Χίου, Ψαρών & Οινουσσών ΙΚΕ» θυγατρική εταιρεία της Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε/ Hellenic Seaplanes S.A. αυξάνοντας έτσι σε αριθμό το πτητικό δίκτυο κατά τρία υδατοδρόμια. Με την οριστικοποίηση του αναδόχου, η «Υδατοδρόμια Χίου, Ψαρών & Οινουσσών ΙΚΕ»  θα προχωρήσει με γρήγορα βήματα να καταθέσει τους φάκελους  αδειοδότησης των υδατοδρομίων  έτσι ώστε να προλάβουν να ενταχθούν ως προορισμοί  εντός του 2015 .

Στη Χίο μάλιστα βρέθηκε και ο Πρόεδρος της εταιρείας Hellenic Seaplanes S.A. κ. Νικόλας Χαραλάμπους θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δηλώσει το έμπρακτο ενδιαφέρον των μετόχων της εταιρείας για το νησί, που σύμφωνα με τον ίδιο θα αποτελέσει κόμβο στα δρομολόγια τα οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσουν εντός του 2015. Όπως εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ τα υδροπλάνα της εταιρίας θα πραγματοποιούν τακτικές πτήσεις, περιηγητικές, ναυλωμένες, μεταφορές σε θέρετρα, μεταφορές φορτίων αλλά και αεροδιακομιδές ασθενών.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας Hellenic Seaplanes S.A. κ. Νικόλας Χαραλάμπους  αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή και πόσο μπορεί να ωφεληθούν  η Χίος τα Ψαρά και οι Οινούσες από το δίκτυο υδατοδρομίων. Συγκεκριμένα είπε: «Οι Δήμοι των νησιών, μέσω του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου προχώρησαν με αποφασιστικότητα στην δημιουργία υδατοδρομίων στα λιμάνια τους, ενισχύοντας έτσι την αναπτυξιακή και τουριστική δραστηριότητα τους».

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών ο πρόεδρος της εταιρίας ξεκαθάρισε ότι όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης καθώς οι υπηρεσίες των Υπουργείων είναι αυτές που θα προωθήσουν τα ζητήματα της γρήγορης αδειοδότησης: «Ασφαλώς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δημιουργία ενός δικτύου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μια νέα μεταφορική υποδομή, που θα δώσει νέα πνοή στην διασύνδεση όλης της Ελλάδας. Η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής έχει την στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και πιστεύουμε σύντομα θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Η Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε/ Hellenic Seaplanes S.A. έχει ξεκινήσει την διαδικασία ανάπτυξης υδατοδρομίων εξολοκλήρου μέσω ιδιωτικής επένδυσης στις παρακάτω περιοχές χωρίς:

 1. Υδατοδρόμιο Σκύρου
 2. Υδατοδρόμιο Αλοννήσου
 3. Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας
 4. Υδατοδρόμιο Σκοπέλου
 5. Υδατοδρόμιο Τήνου
 6. Υδατοδρόμιο Πάτμου
 7. Υδατοδρόμιο Σάμου
 8. Υδατοδρόμιο Χαλκιδικής (Ιδιωτική Μαρίνα)
 9. Υδατοδρόμιο Σητείας
 10. Υδατοδρόμιο Χαλκίδας
 11. Υδατοδρόμιο Αιδηψού
 12. Υδατοδρόμιο Κύμης
 13. Υδατοδρόμιο Καρύστου
 14. Υδατοδρόμιο Χίου
 15. Υδατοδρόμιο Ψαρών
 16. Υδατοδρόμιο Οινουσσών

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για δημιουργία υδατοδρομίων στις πιο κάτω λίμνες:

 1.  Τριχωνίδας στο Αγρίνιο
 2.  Παμβώτιδας στα Ιωάννινα
 3.  Καϊάφα στην Ζαχάρω Ηλείας
 4.  Πολυφύτου στην Κοζάνη
 5.  Κερκίνης στις Σέρρες
 6.  Μεγάλη Πρέσπα στη Φλώρινα
 7.  Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο

Επιπλέον, έχει αναλάβει ως Τεχνικοί Σύμβουλοι αδειοδότησης  για τα εξής υδατοδρόμια:

 1. Υδατοδρόμιο Βόλου
 2. Υδατοδρόμιο Ζακύνθου
 3. Ιδιωτικό Υδατοδρόμιο Κέρκυρα (ιδιωτικό)
 4. Ιδιωτικό Υδατοδρόμιο Μεγανήσι (ιδιωτικό)
 5. Υδατοδρόμιο Θεσσαλονίκης

Μέχρι σήμερα πάνω από 50 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης και υλοποίησης  που αν όλα πάνε καλά από το 2015 οι Έλληνες θα μπορούν  να πετάνε με υδροπλάνα. Είναι αποδεδειγμένο πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών μας περιοχών, την σύσφιξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου Ελληνικού χώρου, που σήμερα δικαιολογημένα αισθάνονται στο περιθώριο. Η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου υδατοδρομίων μπορεί να δώσει ώθηση στα τουριστικά επαγγέλματα, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να στηρίξει την εξυπηρέτηση ασθενών με  αεροδιακομιδές, τόσο για τους Έλληνες  όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Είναι μια επένδυση ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αναδιαμόρφωση  του τουρισμού  και θα αναπτυχθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button