ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Πρίγκιπας Κάρολος: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!»

Ο Πρίγκιπας Κάρολος αναφέρθηκε με θερμή στην Ελλάδα, λέγοντας ότι νιώθει βαθιά σύνδεση με την χώρα μας. Έκλεισε το λόγό του στο Προεδρικό με το «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Με στίχους από τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας έκλεισε τον λόγο του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

«Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα – τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της – και σε αυτό δεν είμαι μόνος: ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει.

Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το 1812 το ποίημα του Λόρδου Μπάιρον, “Το Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ”, όπου για πρώτη φορά υπερασπίσθηκε τον αγώνα για την αυτοδιάθεση των Ελλήνων, είχε τόση απήχηση στο ευρωπαϊκό κοινό. Ο ελληνικός αγώνας εκλήφθηκε, όχι ως η επιδίωξη ενός ξένου λαού, αλλά ως ο κοινός μας αγώνας. Όπως δήλωσε, ο Πέρσι Σέλεϊ, φίλος του Μπάιρον, στον πρόλογο του ποιήματος “Ελλάς”: “Είμαστε όλοι Έλληνες”», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Στο κλείσιμο της αντιφώνησης, Πρίγκιπας Κάρολος είπε: «Εξοχότατη σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας. Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Υπενθυμίζεται πως ο πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης, τους οποίους υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έφτασαν στην Αθήνα λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button