PressαρίσματαΡοή Ειδήσεων

Το 1986 με Τσερνομπίλ στο Αγρίνιο είχαμε πάλι Πανελλήνιο Παίδων μπάσκετ

Ξύπνησαν μνήμες στην παρουσίαση του 45ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος μπάσκετ που θα γίνει στην Αγρινιάρα.

Ο Κώστας Νικάκης, γνωστός μπασκετάνθρωπος(πρόεδρος ΕΣΚΑΒΔΕ, μέλος Δ.Σ. της ΕΟΚ και έφορος στην εθνική ανδρών) αλλά και γνωστός θυμόσοφος της πόλης μας θύμισε τα παλιά καλά χρόνια χθες. Και θα έρθει ο Σκουντής να μας θυμίσει και τα υπόλοιπα.

Ο κ. Νικάκης θυμήθηκε ότι η προηγούμενη φορά που είχαμε τέτοια διοργάνωση στο Αγρίνιο ήταν πριν 32 χρόνια, το 1986, τις μέρες του Τσέρνομπιλ! Δεν πρόλαβε κανείς να τον ρωτήσει τι έτρωγαν οι μικροί αθλητές εδώ που είχαν έρθει  και αν είχαμε καμιά επιτροπή υποδοχής που μοίραζε λάχανα για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει θέμα, ότι όλα είναι μια δυτική προπαγάνδα!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έμαθε τελευταία τα νέα από όλο τον… δυτικό κόσμο γιατί τότε υπήρχαν μόνο κρατικά κανάλια και εκείνα έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά. Για να το θέσουμε κομψά ήταν με «έναν άλλο κόσμο εφικτό». Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, που μετέδιδε αγώνα στο εξωτερικό εκείνες τις μέρες, έχει γράψει πως ήταν εντολή από τον ίδιο τον Ανδρέα τον Παπανδρέου να γίνει «διαχείριση» του ζητήματος για να μην κατηγορηθεί συλλήβδην ο τότε «σοσιαλιστικός» κόσμος… Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σημερινοί διευθυντές εφημερίδων όπως η Αυγή εκείνες τις μέρες ήταν στις πλατείες και εξηγούσαν στον κόσμο πως όλα είναι ένα ψέμα της Δύσης, των Αμερικάνων!

Στο Αγρίνιο  δεν θυμάμαι τι έγινε με το τουρνουά αλλά στην κοινωνία υπήρχε αναβρασμός. Οι πιο αναθεωρητές αριστεροί είχαν εξοργιστεί με τους παλαιούς συντρόφους και οι τελευταίοι ως υπερασπιστές του «σοβιετικού τρόπου» έριχναν φάπες, πράγμα όχι τελείως ασυνήθιστο. Ήταν παράξενες εποχές. Πάντως το Τσέρνομπιλ έπεσε μέσα σε Πάσχα και ο κόσμος σκεφτόταν αν πρέπει να φάει το αρνί. Μετά ήρθαν μετρήσεις που έδειχναν ότι η Πίνδος μας προστάτευσε μεν, όμως ακόμη και στα ψηλά γύρω βουνά συγκεντρώσεις υπήρχαν…  Η έκφραση «έχει Τσερνομπίλ» έμεινε για πολλά χρόνια όπως και το καίσιο στον αέρα. Ευτυχώς δεν ήταν καπιταλιστική η ραδιενέργεια αλλιώς θα είχε γίνει χαμός!

Αυτά με το μπάσκετ και το Τσερνομπίλ. Όμως ο Μπίλαρος ο Σκουντής έρχεται να μας πει το «Είμαστε πια Πρωταθλητές». Αν δείτε κάποιον παλαβό να προσπαθεί να βάλει στην κουβέντα την μεγάλη αλήθεια πως ένα μεγάλο μέρος (και)των Αγρινιωτών εκείνη τη μέρα ήταν με τους Σοβιετικούς, αυτός θα είναι ο γράφων. Δεν μπορώ άλλο την υποκρισία. Είναι κομμάτι της Ιστορίας, πρέπει να ειπωθεί, δεν ήταν μεμονωμένο το γεγονός.

Το έγραψε η στήλη προχθές σε ένα εκτεταμένο υστερόγραφο. Σήμερα σας έχει και ένα βίντεο που συνδράμει στην απόδειξη της αλήθειας. Στο βίντεο ο σύντροφος Ματαράγκας από τον Ρουβίκωνα πολεμάει στο Ιράκ και λέει διάφορα ενδιαφέροντα. Ανάμεσά τους πως ο ίδιος, μεγαλωμένος χωρίς εθνική συνείδηση και με κουμουνιστικές/διεθνιστικές αρχές , εκείνη τη μέρα στενοχωρήθηκε! Ναι! Επιτέλους το είπε κάποιος! Διαβάστε το, πάντως. Λέει και μερικά πολύ ωραία για τον ανθελληνισμό και πως ο ίδιος πιστεύει στον τόπο του και τις παραδόσεις του. Αλλά το πιο σημαντικό: οπλίζει με δύναμη της στήλη να πει στον Σκουντή μεθαύριο ότι η ενωμένη Ελλάδα (και) εκείνη τη μέρα ήταν και είναι ένα παραμύθι!

 

η  συντακτική ραδιενεργός μονάδα

Ένα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button