Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Πρέπει να γυμνάζεστε όταν είστε άρρωστοι;

Καθώς διανύουμε το διάστημα όπου οι διάφορες ιώσεις και τα κρυολογήματα, έχουν ήδη αρχίσει να μας χτυπούν την πόρτα, είναι μια καλή στιγμή να λύσουμε την εξής απορία: η άσκηση θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ενώ είστε άρρωστοι, ή θα σας κάνει ακόμα πιο άρρωστους;

Πότε πρέπει να γυμνάζεστε και πότε μπορεί να είναι καλύτερο να ξεκουραστείτε, να ενυδατωθείτε και να απολαύσετε την αγαπημένη σας σειρά στο Netflix;


Προπόνηση στο γυμναστήριο

Δεδομένου ότι μια επίσκεψη στο γυμναστήριο μπορεί να συνεπάγεται το να κολλήσετε κάποιον, τότε είναι καλύτερο να μείνετε μακριά. Αυτό ισχύει είτε έχετε βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και οτιδήποτε άλλο δεν είναι γενική κόπωση.

Ακόμη και αν έχετε μπει σε εντατικό πρόγραμμα, καθώς μπορεί να έχετε θέσει άμεσα επιτεύξιμους στόχους (για παράδειγμα την γρηγορότερη αύξηση της μυϊκής σας μάζας), θυμηθείτε: μια μέρα απουσίας είναι μόνο μια μέρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ασκηθείτε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι, αλλά προσπαθήστε να σκεφτείτε τους άλλους όταν έχετε συμπτώματα.

Τι γίνεται με τις προπονήσεις στο σπίτι;

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του COVID, οι περισσότεροι από εμάς έπρεπε να προπονηθούμε στο σπίτι. Ακόμη και άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με τη γυμναστική, ξεκίνησαν να γυμνάζονται στο σπίτι, καθώς υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλές ασκήσεις, που δεν απαιτούν καν εξοπλισμό.

Σε αντίθεση με το γυμναστήριο, ο κίνδυνος μόλυνσης κάποιου τρίτου δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση, και αυτό σημαίνει ότι ο πειρασμός για προπόνηση είναι υψηλότερος.

Εδώ είναι το πρόβλημα: Η κανονική σας ρουτίνα προπόνησης – αυτή κατά την οποία αναπνέετε με δυσκολία και πιέζετε το σώμα σας – πυροδοτεί μια αντίδραση στρες στο σώμα. Όταν είστε υγιείς, το σώμα σας ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται σε αυτό το στρες για να γίνει πιο δυνατό.

Όταν, όμως, είστε άρρωστοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ήδη πιεσμένο. Η προσθήκη περισσότερου στρες με μια σκληρή προπόνηση (ή ακόμη και τρέξιμο) μπορεί να υπερφορτώσει το σύστημά σας. Αυτό σημαίνει ότι η κατάστασή σας μπορεί να επιδεινωθεί.

Εάν αισθάνεστε ότι η ασθένειά σας θα οδηγήσει σε λιγότερο έντονη προπόνηση, τότε αποφύγετε τη συνηθισμένη ρουτίνα προπόνησης. Προσπαθήστε, λοιπόν, να δώσετε έμφαση στην ένταση. Είναι προτιμότερο να είστε υγιείς και να ξεπερνάτε τα όρια για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, παρά να νιώθετε σαν «κουρέλι» σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε ένα με τον καναπέ όταν είστε άρρωστοι. Εφόσον κάνετε τον σωστό τύπο γυμναστικής, μπορείτε να συνεχίσετε την τακτική άσκηση ενώ αναρρώνετε.

Πώς να γυμνάζεστε όταν είστε άρρωστοι

Πρώτα απ ‘όλα, φροντίστε να ακούσετε τη συμβουλή του γιατρού σας όταν είστε άρρωστοι. Εάν συστήνει να αποφύγετε οποιαδήποτε άσκηση, είναι πιθανό να το κάνει για κάποιο λόγο. Ωστόσο, εάν σας έχει δώσει το ελεύθερο, οι ασκήσεις χαμηλής έντασης μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και να αναρρώσετε πιο γρήγορα.

Τι θεωρείται άσκηση χαμηλής έντασης; Σκεφτείτε ασκήσεις όπως το περπάτημα ή έναν χαλαρό ρυθμό στο αγαπημένο σας μηχάνημα καρδιαγγειακής άσκησης, που ενδεχομένως έχετε στο σπίτι.

Το κλειδί είναι να διατηρείτε τον καρδιακό σας ρυθμό χαμηλότερο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λαχανιάζετε ή να νιώθετε πως «παλεύετε». Και να θυμάστε, η χαμηλή ένταση μπορεί να φαίνεται διαφορετική για κάθε άτομο. Ακούστε το σώμα σας και επιλέξτε μια άσκηση με την οποία μπορείτε να κρατήσετε έναν εύκολο και χαλαρό ρυθμό. Σκεφτείτε αυτές τις προπονήσεις σαν μια μέρα στο σπα: θα πρέπει στο τέλος να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια, όχι εξουθενωμένοι.

Συμπερασματικά

Είναι γεγονός ότι είναι καλό να βάζετε ένταση στην προπόνησή σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει κάθε φορά να υπερβαίνετε τον εαυτό σας, όταν είστε υγιείς. Σε πολλές από τις προπονήσεις σας, ακόμα κι αν έχετε πονόλαιμο, είστε κουρασμένοι ή δεν έχετε διάθεση, τα καταφέρνετε. Αυτές οι μέρες, είναι νίκες.

Από την άλλη πλευρά, οι μέρες που αναγκάζετε τον εαυτό σας να προπονηθεί όταν είστε άρρωστοι, εξαιτίας ενός παράλογου φόβου ότι πρέπει να προπονηθείτε, είναι απώλεια. Μάθετε να επιλέγετε τις μάχες σας, λοιπόν, και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλά standards. Κάτι τέτοιο, τις περισσότερες φορές, θα οδηγήσει σε μια καλή υγεία.

bornfitness.com

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou christmas2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button