«Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το Νοσοκομείο Αγρινίου», συμφώνησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο
Τέθηκαν επί τάπητος προτάσεις ώστε να «ταρακουνηθεί» το Υπουργείο Υγείας ως προς την ενίσχυση και σωστή λειτουργία του Ιδρύματος
Συζήτηση για το Νοσοκομείο Αγρινίου έγινε στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου προ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν με παραιτήσεις ιατρών στην Παθολογική Κλινική, λόγω της μετακίνησης ιατρού από το Αγρίνιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.
Το θέμα έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Γκρίζης που μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Τελευταία βλέπουμε πάλι παραιτήσεις ιατρών και διαμαρτυρίες ότι το Νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο. Θα πρέπει ο Δήμος να κάνει παρεμβάσεις στο Υπουργείο Υγείας. Είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε με επιτόπια παρουσία, να μπούμε μπροστά ως Δήμος. Να αρχίσει το θέμα να μπαίνει σε σωστή σειρά. Γίναμε μάρτυρες πολλών θλιβερών καταστάσεων, όπου συνάνθρωποι έφυγαν από την ζωή γιατί το Νοσοκομείο δεν μπορούσε να τους περιθάλψει. Στο παρελθόν κάναμε μέχρι και συλλαλητήρια. Θα πρέπει να αναλάβουμε δράση, να ταρακουνήσουμε το υπουργείο για να έχουμε μία «υποφερτή» στελέχωση για να μην κάνουμε τον σταυρό μας για έναν απλό πονόκοιλο. Είμαστε στην διάθεση της δημοτικής αρχής σε όποια παρέμβαση πρέπει να γίνει».
Από μεριάς του ο επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο», Δημήτρης Τραπεζιώτης ανέφερε:
«Πράγματι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Είναι κρίσιμη δομή και υποδομή για την Αιτωλοακαρνανία. Είναι κοινός τόπος και παραδοχή ότι υποβαθμίζεται συνεχώς. Η υποστελέχωση δεν αντιμετωπίζονται, προσλήψεις που ποτέ δεν γίνονται, ΜΕΘ που ανοίγει και κλείνει, ειδικευόμενοι στα ΤΕΠ αντί για ειδικευμένους, ιατροί που μεταφέρονται σε γειτονικά νοσοκομεία. Δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς. Προβληματίζεται κάθε πολίτης σκεπτόμενος αν θα πάει στο Νοσοκομείο. Προτίθεται ο Δήμαρχος να παρέμβει όσο δυναμικά έκανε το 2016. Ελπίζω να μην το έκανε επειδή άλλαξε Κυβέρνηση. Να δώσουμε μήνυμα ότι δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η Υγεία είναι έννομο αγαθό, προστατευόμενο από τις διατάξεις του συντάγματος».
Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, υπογράμμισε, απαντώντας σχετικά, ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, πριν γίνει γνωστή η εξέλιξη της παραίτησης των ιατρών της Παθολογικής στον Τύπο.
Εξέφρασε δε την απόλυτη συμφωνία του ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί με οποιοδήποτε τρόπο τόσο το «πληγωμένο» κύρος του ιδρύματος όσο και το προσωπικό και δομές του.
Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Για το θέμα του Νοσοκομείου συμφωνώ απόλυτα. Πήρα τον κ. Γεωργιάδη την ίδια μέρα, γιατί το είχα μάθει πριν βγει στα δημοσιεύματα. Όμως, όπως αναφέρθηκε το Νοσοκομείο Αγρινίου απέκτησε άσχημη φήμη την περίοδο του covid. Την κινητοποίηση για το Νοσοκομείο δεν την έκανα εγώ. Ήρθαν οι εργαζόμενοι εδώ και σύσσωμη η κοινωνία βγήκαμε και διαδηλώσαμε. Στο κείμενο που θα σας διαβιβάσω αύριο αναφέρω ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών για το Νοσοκομείο και ότι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί. Δεν είχε γίνει γνωστό στον τύπο το θέμα με τους γιατρούς όταν επικοινώνησα με τον Υπουργό».
Σχετικά με το θέμα η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Αγρίνιο Πάμε Ψηλά» εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία και αναφέρει:
«Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» ανέδειξε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ευρύτερο θέμα της δημόσιας υγείας και των σοβαρών δυσλειτουργιών που καταγράφονται.
Στο στάδιο των ερωτήσεων, ο σύμβουλος κ. Νίκος Γκρίζης έθεσε το θέμα ζητώντας απ’ τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες θεσμικού χαρακτήρα, τις οποίες και με έμφαση επισημάνθηκε θα υποστηρίξει η παράταξη. Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν, με άλλη κυβέρνηση τότε, ο δήμαρχος πρωτοστατούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Καρδιολογική, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Σήμερα, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, με τους ίδιους τους νοσοκομειακούς γιατρούς του Αγρινίου να μιλούν για υποστελέχωση και ορατό κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος και τους πολίτες να αναζητούν, όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα, ο δήμαρχος παραμένει εκκωφαντικά και ένοχα σιωπηλός.
Το κριτήριο δεν μπορεί να είναι το ποιος κυβερνά. Δυστυχώς, αυτού του είδους οι λογικές συμβάλουν μόνο στην περαιτέρω απαξίωση και της δημόσιας υγείας και της πολιτικής, σαφώς και της αυτοδιοίκησης.
Ο Δήμος Αγρινίου οφείλει να διεκδικήσει την κάλυψη των οργανικών θέσεων και τη συνολική αναβάθμιση των παρερχομένων υπηρεσιών, ώστε οι πολίτες να αισθανθούν επιτέλους ασφαλείς και να μπορούν να απολαύσουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο, όση προσπάθεια κι αν καταβάλει το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, όταν οι ελλείψεις και τα κενά παραμένουν στη σημερινή κατάσταση και όσο το νοσοκομείο της πόλης αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής.
Προφανώς και όσο ο Δήμος δεν εννοεί να καταλάβει ότι δεν έχει δικαίωμα να αδιαφορεί και να μένει αδρανής μπροστά στα τόσο οξυμένα προβλήματα που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες δημότες».