"Πράσινο φως" για τα σκουπίδια του Πύργου στο Αγρίνιο ενώ κανείς άλλος δεν τα δέχεται…

Την στιγμή που οι ανακολουθίες σχετικά με τα σκουπίδια του Πύργου και την “συμφωνία”  ώστε αυτά να απορροφηθούν απ’όλους τους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδος  συνεχίζονται, πριν από λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας (ΧΥΤΑ Στράτου)  που κατά πλειοψηφία ενέκρινε την σύναψη και υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Πύργου, ώστε 1.500 τόνοι σκουπιδιών από την Ηλεία να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Στράτου, για ένα εξάμηνο περίπου.

Η απόφαση ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, αλλά δεν αποκλείεται να προσκρούσει σε νέες αντιδράσεις, αφού πολλές φορές η δημοτική αρχή του Αγρινίου, έθεσε σαν όρο να παρθούν μεν τα σκουπίδια αλλά με την απαραίτητη προϋπόθεση αυτή να ισχύσει και για τους άλλους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδος και της Αιτωλ/νίας. Αυτό όμως δεν έγινε αφού μόνον ο ΧΥΤΑ Φλόκα στην δυτική Αχαΐα έχει λάβει σχετική απόφαση , που και αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία οι Φορείς Διαχείρισης των άλλων τριών ΧΥΤΑ έχουν απορρίψει το σχετικό αίτημα.


 Να θυμίσουμε πως σε συνάντηση που είχε ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Παπαναστασίου με πρόεδρους Κοινοτήτων πέριξ του ΧΥΤΑ Στράτου , είχε διαβεβαιώσει πως στο Αγρίνιο σκουπίδια από τον Πύργο θα έρχονταν “εαν έπαιρναν και οι άλλοι” . Αυτό δεν έγινε, αλλά παρ’όλα αυτά ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής ψήφισε σήμερα υπερ της σύναψης της Προγραμματικής Σύμβασης για να έρθουν τα σκουπίδια του Πύργου με αντίτιμο 41,8 ευρώ ο τόνος (με τον ΦΠΑ). Απομένουν τα διαδικαστικά ώστε τα σκουπίδια το επόμενο διάστημα να καταφθάσουν στον ΧΥΤΑ Στράτου.

Ως προς τον δεύτερο ΧΥΤΑ που δέχτηκε να πάρει σκουπίδια από τον Πύργο, η  Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του δήμου Πύργου και του Φορέα Διαχείρισης της Δυτικής Αχαΐας, για μεταφορά 2 χιλ. τόνων σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Φλόκα, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, καθώς η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από κατοίκους και φορείς, που ζητούν να μην εναποθέτονται σκουπίδια από άλλους δήμους στο σημείο, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ουσιαστικά η μόνη περιοχή που είναι έτοιμη να  δεχθεί τα σκουπιδια του Πύργου παραμένει ο δήμος Αγρινίου.

Να θυμίσουμε πως ο Φορέας Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Στρατου στις 13 Μαρτίου, είχε  δώσει με οριακή πλειοψηφία την αρχική έγκριση για να δεχτει τα σκουπίδια από τον Πύργο, ενω λιγες μερες νωρίτερα, είχε απορρίψει πάλι το ίδιο  αίτημα ” επειδή μέχρι τέλους του έτους θα έχει γεμίσει και το δεύτερο κύτταρο και θα πρέπει να προστατέψουμε το ΧΥΤΑ προκειμένου στο μέλλον να µην έχουµε τα ίδια προβλήµατα , όπως περιέγραφε επ’ακριβώς η απόφαση! Η πλειοψηφία πλέον καλειται να εξηγήσει τι άλλαξε μεσα σε λίγες μέρες, οχι μονον ως προς την συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και γιατι ενώ έδινε διαβεβαιωσεις οτι θα πάρει τα σκουπίδια μονον εαν έπαιρναν και οι άλλοι ΧΥΤΑ τελικά τα δεχεται, ενω κανεις άλλος δεν τα παίρνει.

Παράλληλα φόβοι εκφράζονται οτι με δεδομενη την έκτακτη κατάσταση στον Πύργο, πως οι ποσότητες που θα μεταφερθούν  τελικά στον ΧΥΤΑ Στρατου θα ειναι πολύ μεγαλύτερες και πως ανοιγει ο “ασκός του Αιόλου” με ΄σοβαρές επιπτωσεις για την περιοχή.

Στη σημερινη συνεδριαση του Συνδέσμου  Διαχείρισης Στερεων Αποβλήτων της 2ης ΓΕΝ (ΧΥΤΑ Στράτου) μειοψήφισε μόνον ο Σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Κουτρομάνος. Τα δυο μελη του Δ.Σ. του Συνδέσμου  από τον δήμο Αμφιλοχίας που διαφωνεί με την απόφαση  απουσίαζαν , ενω σύμφωνα με πληροφορίες και μέλη της πλειοψηφίας που επίσης διαφωνούν απουσίαζαν και αντικαταστάθηκαν απο αναπληρωματικα μέλη της παραταξης Παπαναστασίου που υπερψήφισαν την έγκριση της σύναψης της Προγραμματικής Σύμβασης με τον δήμο Πύργου.

 

Χορηγούμενη
Share
Published by
agripress