Πού οφείλεται η έξαρση κοκκύτη – Ποια πληθυσμιακή ομάδα πρέπει να εμβολιαστεί άμεσα

Στον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών εστιάζουν οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας της χώρας μας για να ανακοπούν οι επιπτώσεις από την έξαρση κοκκύτη που παρατηρείται το πρώτο δίμηνο του 2024.

Ήδη το τρέχον έτος καταγράφεται τετραπλασιασμός των κρουσμάτων κοκκύτη σε σχέση με ολόκληρο το 2023, στο πλαίσιο σημαντικής αύξησης των περιστατικών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η νόσος ήδη στοίχισε τη ζωή σε ένα νεογνό.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι επιτακτική η ανάγκη πιστής τήρησης του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κοκκύτη και ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό των εγκύων με μία δόση με σκοπό την προστασία των νεογνών, δεδομένου ότι πρόκειται για λοίμωξη επικίνδυνη κυρίως για τα βρέφη κάτω του ενός έτους και ιδιαίτερα όσων είναι κάτω των 3 μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλοι οι θάνατοι σε χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη μικρότερα των 3 μηνών.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ μοιράστηκε στις Ενώσεις των μαιευτήρων – γυναικολόγων, καθώς διαπιστώνεται ένα «κενό» εμβολιασμού των γυναικών που είναι έγκυες. Μάλιστα, ελληνική έρευνα σε δείγμα περίπου 500 γυναικών που πραγματοποιήθηκε το 2023 έδειξε ότι μόλις το 16,8% των εγκύων είχαν εμβολιαστεί κατά του κοκκύτη την περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους 2024 έχουν καταγραφεί 34 κρούσματα κοκκύτη, ενώ κατά το έτος 2023 δηλώθηκαν συνολικά εννέα κρούσματα. Ανάμεσα στα εφετινά κρούσματα, συμπεριλαμβάνονται 17 παιδιά και έφηβοι, εκ των οποίων έξι αφορούν σε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους, ενώ ένα νεογνό κατέληξε.

ygeiamou.gr

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: εμβολιασμός Κοκκύτης