ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις των Πανελληνίων – Σε ποιες σχολές αναμένεται πτώση

Στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι ν’αναρτήσει τα αποτελέσματα την Παρασκευή 28 Αυγούστου ή αμέσως μετά

Στο τέλος Αυγούστου, αναμένεται να μπει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και οι οποίοι έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οπως τόνισαν, σήμερα στο ethnos.gr, στελέχη του υπουργείου Παιδείας, στόχος είναι ν΄ανακοινωθούν οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στα πανεπιστήμια στις 28 Αυγούστου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου ( επειδή μεσολαβεί και το Σαββατοκύριακο (29 και 30 Αυγούστου) .Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση των επιτυχόντων δεν θα καθυστερήσει,συγκριτικά με πέρυσι, που είχαν ανακοινωθεί 28 Αυγούστου.

Την ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων 2020 επηρεάζει και ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Φέτος όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία θα είναι μια καλή χρονιά για τους υποψήφιους όλων των κατηγορίων καθώς εκτός από την πτώση των βάσεων , ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε εξαιρετικά μεγάλος , πράγμα που σημαίνει οτι σχεδόν όλοι θα κατακτήσουν μια θέση στα ΑΕΙ.

Επίσης όσες θέσεις δεν καλυφθούν από τους υποψηφίους του παλαιού συστήματος θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος.Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου του παλαιού συστήματος και οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Οσον αφορά στις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων , δείχνουν μεν πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία , αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και εκπλήξεις , καθώς υπάρχει, ο άγνωστος σε μας αυτή τη στιγμή παράγοντας της επιλογής, που έκαναν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά δελτία .

H πορεία των βάσεων και οι μετεγγραφές

Φέτος του υπουργείο Παιδείας, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις μετεγγραφές, στην πραγματικότητα έβαλε φρένο στις μετακινήσεις των φοιτητών και κυρίως αυτών, που θα θελήσουν να πάνε στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.Η βάση μετεγγραφής, που εισήχθη προκύπτει από τη βάση του τμήματος μείον 2750 μόρια. Ομως οι υποψήφιοι όταν δήλωσαν στο μηχανογραφικό τις σχολές που επιθυμούν δεν γνώριζαν πως θα κινηθούν οι βάσεις και άρα πολλοί δεν δήλωσαν σχολές της επαρχίας στις περιπτώσεις, που οι γονείς δε μπορούν να στηρίξουν ένα ακόμη σπίτι εκτός της οικογενειακής εστίας . Στην πράξη λοιπόν αυτό σημαίνει οτι οι βάσεις στις σχολές της περιφέρειας θα πέσουν πολύ περισσότερο απ΄ ότι στα κεντρικά ΑΕΙ .

Πάντως οι εκτιμήσεις, με βάση τα στοιχεία, που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας και που αφορούν στις βαθμολογίες και την κλιμάκωση των μορίων των υποψηφίων, δείχνουν φέτος πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων έως και 3.000 μόρια σε μεμονωμένες περιπτώσεις..Ειδικότερα, μεγάλη πτώση θα έχουν οι βάσεις των ιατρικών σχολών, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Γενικότερα, για τις σχολές Υγείας, του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Για τις νομικές σχολές, επίσης αναμένεται πτώση των βάσεων, μικρή, αλλά όχι εντυπωσιακή, κάτι που αφορά και στα τμήματα της Ψυχολογίας .Στις σχολές του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου –Θετικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής– η πτώση των βάσεων θα είναι σαφής.

πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button