ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Πότε και γιατί αποφασίστηκε η επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης

Υπό το βάρος των μεταναστευτικών ροών και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, η κυβέρνηση αναδιαμόρφωσε την δομή της και επανέφερε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε καταργήσει. Υπουργός αναλαμβάνει ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος προέρχεται από τη Χίο, μια περιφέρεια που βιώνει όλες τις μορφές του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης, αλλά υπήρχε εδώ και καιρό στο μυαλό του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε αναγνωρίσει την ανάγκη να υπάρξει ένα Υπουργείο που θα συντονίσει τα μέτρα αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού που έχουν ανακοινωθεί από το φθινόπωρο.


Στο ερώτημα, γιατί δεν προχώρησε στην επανίδρυση του νωρίτερα, αλλά περίμενε τόσους μήνες, η απάντηση αρμόδιων πηγών είναι πως οι τέσσερις άξονες που βασίζεται η διαχείριση του προσφυγικού, δηλαδή το άσυλο- επιστροφές, περιφέρειες, φύλαξη των συνόρων και οι δομές, δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν επιχειρησιακά αν ήταν από την αρχή υπό την σκέπη ενός Υπουργού. Κρίθηκε λοιπόν ότι έπρεπε να καταρτιστεί συνολικά το σχέδιο, το οποίο και ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από ενάμιση μήνα περίπου, και πλέον τώρα που υλοποιείται θα αφορά ένα υπουργείο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η επιλογή του Νότη Μηταράκη έγινε καταρχάς διότι προέρχεται από μια περιφέρεια που έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, αλλά και φιλοξενεί πολλές δομές ταυτοποίησης και διαμονής. Γνωρίζοντας, άρα, καλύτερα το θέμα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Μηταράκης εκτιμάται ότι αποτελεί ένα πρόσωπο που μπορεί να υλοποιήσει με ταχύτητα το κυβερνητικό σχέδιο – κι ας έχει βρεθεί σε δυσάρεστη θέση πριν από δύο ημέρες όταν προπηλακίστηκε από πολίτες της Χίου, που αντιδρούσαν στην δημιουργία κλειστής δομής «φιλοξενίας» μεταναστών και προσφύγων. Παράλληλα, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα έχει την εποπτεία για την φύλαξη των συνόρων.

Η πραγματικότητα του μεταναστευτικού – προσφυγικού αποδείχτηκε τόσο σκληρή που ανέτρεψε τους καλοκαιρινούς σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, προχώρησε στην κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο ενέταξε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – το είχε δε αναθέσει στον Γιώργο Κουμουτσάκο, τον οποίο είχε ορίσει αναπληρωτή υπουργό. Όμως η κυβερνητική λειτουργία στην καθημερινή πράξη διέψευσε αυτή τη νέα κυβερνητική δομή.

Οι ολοένα αυξανόμενες προσφυγικές ροές από την Τουρκία και η εγκατάλειψη του συστήματος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχαν ως συνέπεια να προκληθεί ασφυξία στα hot spots στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ παράλληλα γιγάντωσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ακόμα και στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

Έτσι, μετά από σχεδόν έξι μήνες συνεχών συσκέψεων, συζητήσεων με τοπικούς φορείς και κοινωνίες, αλλαγών σε επικεφαλής, σε συντονιστικό σχεδιασμό και σε υλοποίηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην επανίδρυση του Υπουργείου που ο ίδιος είχε καταργήσει τον περασμένο Ιούλιο, με έναν μόνο Υπουργό πλέον να είναι αρμόδιος, δηλαδή τον Νότη Μηταράκη, και με υφυπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος θα συνεχίσει, από το νέο του πόστο, τις επαφές του για την διεθνοποίηση του θέματος, αλλά και τις αλλαγές στην συνθήκη του Δουβλίνου.

Αλίκη Χατζή

Πηγή: iefimerida.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button