ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ποτά «μπόμπες» και προφυλακτικά «μαϊμού» εντόπισε το ΣΔΟΕ

Νέες υποθέσεις λαθρεμπορίου και νοθείας αλκοολούχων ποτών αλλά και απομιμήσεις προφυλακτικών, επικίνδυνων για την δημόσια υγεία, έφεραν στο φως οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ.

Μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ σε επιχείρηση εμπορίας ιατροφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων στην Αθήνα, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 3.364 τεμάχια προφυλακτικών, τα οποία αποτελούσαν απομιμήσεις των αυθεντικών και ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ειδικής γραμματείας του ΣΔΟΕ, έλεγχοι διενεργήθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους και επιχειρήσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας, με βάση πληροφορίες που αξιοποιήθηκαν.

Συγκεκριμένα:

– Διενεργήθηκε έλεγχος στις εγκαταστάσεις μεγάλης ποτοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα και βρέθηκε ότι τα πραγματικά αποθέματα σε αιθυλική αλκοόλη ήταν περισσότερα, κατά 11.699,74 λίτρα, σε σχέση με την ποσότητα που είχε αποκτήσει νόμιμα η ελεγχόμενη επιχείρηση. Τα επιπλέον 11.699,74 λίτρα κατασχέθηκαν.

– Διενεργήθηκε έλεγχος σε δύο αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική, όπου εντοπίστηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος αλκοολούχων ποτών καθώς επίσης και πλαστών σημάτων.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

  • 1.014 φιάλες γνωστών εταιρειών, γεμάτες με αλκοολούχο ποτό άγνωστης προέλευσης
  • 1.400 κενές φιάλες γνωστής εταιρείας αλκοολούχων ποτών, οι οποίες προορίζονταν για γέμισμα και επανασφράγιση
  • 14.200 τεμ. πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες, καπάκια φιαλών και ζελατίνες καπακιών γνωστών εταιρειών
  • 4.752 φύλλα χαρτιού με εκτυπωμένα σήματα γνωστών εταιρειών εμπορίας αλκοολούχων ποτών, καθώς και ένα καλούπι
  • 2 μηχανήματα (γεμίσματος, εμφιάλωσης) και άλλος εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν για την επαναγέμιση των άδειων φιαλών με αγνώστου προέλευσης αλκοολούχο ποτό
  • 60 κενά δοχεία 10 λίτρων, με υπολείμματα αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος) και
  • ένα επιβατικό όχημα

Τρία άτομα που συμμετείχαν με διακριτούς ρόλους στο συγκεκριμένο κύκλωμα λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Από τα ποτά που κατασχέθηκαν έχουν ληφθεί δείγματα που απεστάλησαν στη Χημική Υπηρεσία προς εξέταση αλλά και στη Διεθνή Ομοσπονδία Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών (IFSP) για τον έλεγχο της γνησιότητας τους, από τον οποίο προέκυψε ότι οι φιάλες και τα κιβώτια έφεραν σήματα που ήταν πλαστά.Από το Τελωνείο Αθηνών έχει ζητηθεί να προσδιοριστούν οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι, ενώ η ζημία που υπέστησαν οι δικαιούχοι των σημάτων υπολογίζεται στο ποσό των 214.652,88 ευρώ από χρήση των πλαστών φιαλών και στο ποσό των 113.784,00 ευρώ από τη χρήση των πλαστών σημάτων.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button