Πόσο πρέπει να κάθεστε, να περπατάτε και να κοιμάστε την ημέρα το 24ωρο για βέλτιστη υγεία

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πόσες ώρες την ημέρα θα πρέπει να κάθεστε, να περπατάτε, να στέκεστε και να κοιμάστε για βέλτιστη υγεία

Εάν θέλετε να «θωρακίσετε» την υγεία σας τότε έχει έρθει η στιγμή να κινηθείτε και πιθανότατα περισσότερο από πιστεύατε. Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι για την βέλτιστη υγεία θα χρειαστεί να αφιερώνετε περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα σε κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας.

Ερευνητές από το Swinburne University of Technology στην Αυστραλία ανέλυσαν τη συμπεριφορά 2.000 ανθρώπων μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 24 ωρών για να προσδιορίσουν τον σωστό συνδυασμό άσκησης και χαλάρωσης για τα καλύτερα επίπεδα υγείας και ευεξίας.


Η ιδανική κατανομή ήταν περίπου: Οκτώ ώρες ύπνου, πέντε ώρες ορθοστασίας, έξι ώρες καθίσματος και τέσσερις ώρες χωρισμένες μεταξύ ελαφριάς και μέτριας φυσικής δραστηριότητας.

Αυτή η κατανομή συνέβαλε, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην διατήρηση του ιδανικού γλυκαιμικού ελέγχου και φάνηκε να προωθεί την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.

Πώς θα φτάσουμε τις 4 ώρες φυσικής δραστηριότητας

Ενώ μπορεί να σας φαίνονται πολλές, οι ερευνητές διευκρινίζουν τις διαφορές ανάμεσα στην μέτρια έως έντονη φυσική δραστηριότητα και στην πιο ήπια ή ελαφριά.

Η μέτρια έως έντονη δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο, τζόκινγκ, άλματα και χορό ή άλλες μορφές αερόβιας γυμναστικής ενώ η ελαφριά φυσική δραστηριότητα περιλαμβάνει οτιδήποτε από το περπάτημα που κάνετε για να πάτε στο σούπερ μάρκετ μέχρι το μαγείρεμα ή το συγύρισμα του σπιτιού.

Μερικά ακόμα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να κερδίσετε μερικά έξτρα λεπτά φυσικής δραστηριότητας, περιλαμβάνουν την εκτέλεση ασκήσεων stretching, την κηπουρική, ακόμα και το… shopping.

Σημαντικός ο ύπνος για την υγεία

Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη προτείνουν να κοιμόμαστε περίπου οκτώ ώρες και είκοσι λεπτά, προειδοποιώντας όμως ότι για βέλτιστα αποτελέσματα πρέπει να αποφεύγονται οι περισσότερες ώρες.

Τα εν λόγω ευρήματα συνάδουν με τις συστάσεις των ειδικών του αμερικανικού CDC, που συνιστούν να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.

Μερικές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας, περιλαμβάνουν:

  • Ακολουθήστε ένα συνεπές πρόγραμμα ύπνου, με σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης κάθε μέρα της εβδομάδας.
  • Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ήσυχη, σκοτεινή και δροσερή.
  • Αφαιρέστε τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και κινητό, μιας και το «μπλε φως» που εκπέμπουν μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο.

«Οι λιγότερες ώρες που περνάμε καθισμένοι και ο περισσότερος χρόνος που περνάμε όρθιοι, η φυσική δραστηριότητα και ο ποιοτικός ύπνος κάθε βράδυ αποτελούν παράγοντες που συνδέονται με την προτιμώμενη καρδιομεταβολική υγεία» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Φτάσαμε σε αυτά τα ευρήματα, μέσα από την ανάλυση δεδομένων, που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δεικτών υγείας» καταλήγουν οι ερευνητές.

Αννα Μαρία Δρόσου

in.gr

 

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: επιστημονική μελέτη υγεία