ΑγοράΡοή Ειδήσεων

Πώς θα επιλέξεις το σωστό δάπεδο;

Η αναζήτηση και η έρευνα αγοράς για το είδος του δαπέδου που θα προτιμήσεις δεν είναι κάτι που πρέπει να πάρεις αψήφιστα. Αντίθετα, η επιλογή του κατάλληλου δαπέδου είναι καίριας σημασίας για δύο λόγους. Αρχικά, γιατί το δάπεδο ολοκληρώνει και σε πολλές περιπτώσεις, αλλάζει και ανανεώνει πλήρως το υπάρχον αισθητικό και διακοσμητικό πλαίσιο του χώρου. Κατά δεύτερον, γιατί η χρήση του σωστού υλικού μπορεί να σε γλιτώσει από μελλοντικές ζημιές φθορές και κατ’ επέκταση από πολύ κόπο και από περιττά έξοδα. Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια που πρέπει να λάβεις υπόψη σου ώστε να επιλέξεις σωστά;

Πριν επιλέξεις δάπεδο, πρώτα σκέψου:

1.  Έχει την απαραίτητη αντοχή;

Το δάπεδο που θα επιλέξεις πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνθήκες χρήσης του. Για παράδειγμα, το δάπεδο που θα στολίσει την κουζίνα ή το μπάνιο σου πρέπει να είναι ανθεκτικό στην υγρασία, το δάπεδο του παιδικού δωματίου να αντέχει στην καταπόνηση κτλ. Μπορεί ένα είδος δαπέδου να σου αρέσει πολύ αισθητικά, ωστόσο έχει τις κατάλληλες ιδιότητες για το χώρο όπου το προορίζεις;

2.  Θα μπορέσεις να το συντηρήσεις;

Με άλλα λόγια, τσέκαρε ποιες είναι οι ανάγκες συντήρησης και καθαριότητας του. Είσαι σε θέση να ανταπεξέλθεις σε αυτές; Αν η περιποίηση και η φροντίδα του απαιτούν πολύ χρόνο τον οποίο δε διαθέτεις, καλό θα ήταν να προχωρήσεις στην επόμενη επιλογή, αν θέλεις ένα δάπεδο που θα αντέξει στο χρόνο.

3.  Είναι αρκετά ασφαλές;

Είναι αυτονόητο πως ένα ολισθηρό δάπεδο στο χώρο του μπάνιου είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα αποτελέσει αιτία ατυχημάτων. Αναλογίσου, λοιπόν, την ακριβή χρήση του δαπέδου σε κάθε χώρο του σπιτιού και επίλεξε το είδος που σου σου εγγυάται το μεγαλύτερο ποσοστό ασφάλειας.


4.  Τι χρώμα και μοτίβο θα επιλέξεις;

Αν το χρώμα των τοίχων είναι βασικό για την τελική εικόνα ενός χώρου, το χρώμα και το μοτίβο του δαπέδου είναι η τελική πινελιά για την επιθυμητή ισορροπία και αισθητική του. Διάλεξε το δάπεδο που ανταποκρίνεται στα γούστα και τις ανάγκες σου αλλά προτίμησε τους χρωματισμούς που μπορούν να λειτουργήσουν εναρμονισμένα με τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία καθώς και τα μοτίβα που δένουν με το υφιστάμενο στυλ που έχεις επιλέξει.

5.  Πόσο κοστίζει;

Το κόστος είναι ένας παράγοντας που οφείλεις πάντα να συνυπολογίζεις κατά τις αγορές σου. Έτσι και για την αγορά δαπέδου, πρέπει να καταλήξεις στο είδος αυτό το οποίο ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις σου και στο μελλοντικό σκοπό χρήσης του αλλά παράλληλα, δεν επιβαρύνει υπέρμετρα και το πορτοφόλι σου.

Τελικά ποιο είδος δαπέδου να επιλέξω;

Το all-time classic πλακάκι

Μία από τις πιο συνήθεις και ασφαλείς επιλογές, το πλακάκι, συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων η μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα, η ευκολία συντήρησης και καθαρισμού και το προσιτό κόστος (τα πλακάκια με σύνθετα σχέδια ξεφεύγουν περισσότερο οικονομικά). Στα μειονεκτήματα της εν λόγω επιλογής η σχετική ολισθηρότητα των πλακιδίων όταν βρέχονται καθώς και η εύκολη φθορά των αρμών που βρίσκονται μεταξύ τους.

Το μεγαλοπρεπές μάρμαρο

Το μάρμαρο αποτελεί ένα από τα υλικά που αναμφίβολα αναβαθμίζουν και προσδίδουν αέρα πολυτέλειας στο χώρο. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, αντιστέκεται στην υγρασία και αντέχει στο μεγάλο βάρος. Από την άλλη, όμως, είναι και μία σχετικά ακριβή επιλογή, είναι επιρρεπές στους λεκέδες, χρειάζεται προσοχή κατά τον καθαρισμό του ενώ συχνά χαρακτηρίζεται ως “κρύο” υλικό και θεωρείται πως κάνει το χώρο λιγότερο οικείο.

Το φυσικό πέτρινο δάπεδο

Τα πέτρινα δάπεδα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις εξοχικές κατοικίες καθώς δένουν απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον, ωστόσο τίποτα δε σε εμποδίζει να αξιοποιήσεις την εναλλακτική αυτή και στην κύρια κατοικία σου. Τα πέτρινα δάπεδα είναι απίστευτα ανθεκτικά, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, συνδυάζονται αρμονικά με σχεδόν κάθε στυλ διακόσμησης δίνοντας μεγαλοπρέπεια στο χώρο, και συγχρόνως, είναι αρκετά εύκολα στη συντήρηση τους. Στα μείον των πέτρινων δαπέδων, το κόστος τους (ανάλογα βέβαια και με την πρώτη ύλη τους) και το αισθητικό αποτέλεσμα που, όπως και με το φυσικό μάρμαρο, για πολλούς δεν αποπνέει την επιθυμητή ζεστασιά.

Το ζεστό και φιλόξενο φυσικό ξύλο

Κανένα υλικό δεν κάνει ένα χώρο τόσο ζεστό και οικείο όσο το ξύλο. Το ξύλινο πάτωμα βρίσκεται πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων, όποια κι αν είναι η διακοσμητική κατεύθυνση του σπιτιού. Το διαχρονικό αυτό είδος δαπέδου έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, είναι θερμομονωτικό και αντιολισθηρό ενώ συγκαταλέγεται στα μαλακά υλικά που καταπονούν λιγότερο το σώμα κατά την ορθοστασία. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά ακριβό, ο καθαρισμός του απαιτεί προσοχή ενώ δεν έχει αντοχή στην υγρασία και είναι επιρρεπές σε φθορές (γρατζουνίσματα από τακούνια, μετακίνηση επίπλων κτλ).

Το εναλλακτικό laminate

Η απάντηση στα μειονεκτήματα του φυσικού ξύλου είναι το laminate. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό υλικό, πολύ πιο οικονομικό από το ξύλο, που συνδυάζει την αντιολισθηρότητα με την ευκολία συντήρησης. Στον αντίποδα βέβαια, όσο και να προσομοιάζει στο ξύλο, το laminate δεν παύει να διαφέρει ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα ενώ παρουσιάζει κι αυτό μειωμένη ανθεκτικότητα απέναντι στην υγρασία.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button