Πώς τα χωριά έδωσαν τη μεγάλη νίκη στον Γιώργο Παπαναστασίου

Στον παλιό Καποδιστριακό δήμο, η νίκη θα κρίνονταν τη δεύτερη Κυριακή-πoιά ήταν η κίνηση - «ματ» του δημάρχου

Μπορεί ο Γιώργος Παπαναστασίου με το εντυπωσιακό ποσοστό του 49% που τελικά συγκέντρωσε στις εκλογές της Κυριακής, να κατήγαγε μια άνετη νίκη έναντι του βασικού αντιπάλου του Κώστα Πιστιόλα, όμως μια πιο αναλυτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει αυτό που κάποιοι προέβλεπαν εβδομάδες πριν: Οτι θα «χτίσει» μεγάλη διαφορά στα χωριά που δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί.

Έτσι κι έγινε. Εάν οι εκλογές διεξάγονταν μόνο στον παλιό, Καποδιστριακό δήμο Αγρινίου, τώρα θα οδεύαμε σε δεύτερο γύρο, μιας και στην Δ.Ε. Αγρινίου ο νυν δήμαρχος δεν ξεπέρασε , έστω και οριακά το 43%, έχοντας μια διαφορά 6,8 μονάδων έναντι του κ. Πιστιόλα. Μια διαφορά 1.757 ψήφων που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αναστρέψιμη.


Η εικόνα όμως στις περιφερειακές ενότητες ήταν τελείως διαφορετική: Οσο κι αν μόνιμη επωδός ήταν πως «τα χωριά εγκαταλείφθηκαν» απο την σημερινή δημοτική αρχή, οι ψηφοφόροι τους, της επέδειξαν συντριπτική εμπιστοσύνη. Ο Γ. Παπαναστασίου ξεπέρασε τον κ. Πιστιόλα κατά 6.660 ψηφοδέλτια περιφερειακά, φτάνοντας τελικά τη συνολική διαφορά στις 8.417 ψήφους και στις 16 μονάδες περίπου. Χαρακτηριστικά τα ποσοστά άνω του 70% που η παράταξη του δημάρχου «απήλαυσε» στις Δ.Ε. Μακρυνείας και Αρακύνθου.

Τι είχε προηγηθεί όμως;

Ο δήμαρχος λειτούργησε μεθοδικά επί μήνες , διαπιστώνοντας την ολιγωρία της κεντροαριστεράς και της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» να αποφασίσει εάν θα κατέβει τελικά ξανά στις εκλογές και με ποιον επικεφαλής. Ο χρόνος πίεζε πλέον και οι πρόεδροι και λοιποί αιρετοί στα χωριά -και όχι μόνο- που ήθελαν να πολιτευτούν ή να επανεκλεγούν έβλεπαν το αδιέξοδο. Έτσι, δέχθηκαν την πρόταση του Γιώργου Παπαναστασίου και συμπαρατάχθηκαν μαζί του. Ενώ οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς «βολόδερναν» για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο νυν δήμαρχος ήταν πλέον έτοιμος με «δυνατά» ψηφοδέλτια, σχεδόν παντού. Όταν μέρος της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» συνεργάστηκε με τον Κώστα Πιστιόλα, ήταν ήδη αργά… Προσεγγίστηκαν μάλιστα και κάποιοι πρόεδροι αλλά αρνήθηκαν, αφού είχαν κάνει ήδη συμφωνία που δεν μπορούσαν να αθετήσουν…

Οι λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις και όσοι τις υπηρέτησαν και τις υπηρετούν  από θέσεις ευθύνης καλούνται -μιας και ήδη προσφεύγουν στις εύκολες λύσεις μετακύλησης των ευθυνών- να προχωρήσουν σε μια αυστηρή αυτοκριτική για το τι πραγματικά έφταιξε και για άλλη μια φορά εμφανίστηκαν διασπασμένες και ανίκανες να συγκροτήσουν έγκαιρα έναν αυτόνομο προοδευτικό πόλο με συγκροτημένη πρόταση διεκδίκησης του δήμου Αγρινίου.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Γιώργος Παπαναστασίου δήμος Αγρινίου εκλογές χωριά