ΑγοράΡοή Ειδήσεων

Πως να αγοράσετε με σιγουριά χρυσά κοσμήματα

Πως να αγοράσετε με σιγουριά χρυσά κοσμήματα

«Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», λέει ο σοφός λαός και αυτό ισχύει και για τα χρυσά κοσμήματα. Πως όμως μπορείτε να είστε βέβαιοι, ότι το υπέροχο κόσμημα που μόλις αποκτήσατε είναι από πραγματικό χρυσό; Ακολούθως αναφέρονται τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσει κανείς, όταν έχει αποφασίσει να δώσει ένα γενναίο ποσό για την απόκτηση βαρύτιμων κοσμημάτων.


  1. Βρείτε έναν αξιόπιστο έμπορο χρυσών κοσμημάτων

Οι μεγάλοι και γνωστοί οίκοι κοσμημάτων είναι μια επιλογή, καθώς μπορείτε να είστε βέβαιοι για τη γνησιότητα των κοσμημάτων. Παρόλα αυτά εκεί θα βρείτε κομμάτια, που πολλές φορές φέρουν προσαυξήσεις, ενώ σε άλλους εμπόρους μπορεί να τα βρείτε σε πιο προσιτές τιμές. Αν αποφασίσετε εν τέλει να στραφείτε σε κοσμηματοπώλες, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Μη φοβηθείτε να ρωτήσετε τον κοσμηματοπώλη για τα πιστοποιητικά και τα έγγραφα γνησιότητας του κοσμήματος.
  • Διαλέξτε ένα κομμάτι, που σας παρέχει τη δυνατότητα να προσαρμόσετε το μέγεθος ή το σχέδιο.
  • Αν πρόκειται να διαθέσετε σημαντικό ποσό, μην αγοράσετε από το πρώτο μαγαζί που θα επισκεφθείτε. Αναζητήστε τιμές σε άλλα καταστήματα, ώστε να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.
  • Ελέγξτε την τρέχουσα τιμή του χρυσού/ ουγγιά για να είστε σίγουροι, ότι κάνατε μια σωστή αγορά.

 

  1. Οι ευυπόληπτοι χρυσοχόοι διαθέτουν εγγύηση για τα σμαράγδια

Όλοι οι ευυπόληπτοι χρυσοχόοι προσφέρουν εγγύηση για τα σμαράγδια ή τους πολύτιμους λίθους, που φέρει ένα κόσμημα. Αντίστοιχα πιστοποιητικά υπάρχουν και για την περιεκτικότητά του σε πολύτιμο μέταλλο, ενώ υπάρχουν κι έγγραφα σχετικά με τις πολιτικές επιστροφών, που υπογράφετε κατά την αγορά. Οι εγγυήσεις ανεβάζουν το κόστος, αλλά είναι μια καλή ιδέα όταν αγοράζετε ένα ακριβό κομμάτι, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος φθοράς.

  1. Πηγαίνετε το κόσμημα σε έναν ανεξάρτητο εκτιμητή

Αν πρόκειται να προχωρήσετε σε μια ιδιαίτερα ακριβή αγορά ή έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του κοσμήματος, πηγαίνετε το κόσμημα σε έναν ανεξάρτητο εκτιμητή. Πάρτε το κόσμημα και πηγαίνετε σε άλλο κατάστημα, εξετάστε έναν πιστοποιημένο χρυσοχόο να εξετάσει και να εκτιμήσει το κομμάτι.

  1. Ελέγξτε τη σήμανση στα χρυσά κοσμήματα

Τα χρυσά κοσμήματα, όπως και τα αποτελούμενα από άλλα μέταλλα και πολύτιμους λίθους έχουν ένα σημάδι, που υποδεικνύει πτυχές της ποιότητάς τους. Η σφραγίδα τους βρίσκεται σε ένα διακριτικό σημείο, όπως στο εσωτερικό ενός δαχτυλιδιού ή στην εσωτερική πλευρά ενός σκουλαρικιού. Ρωτήστε τον χρυσοχόο σας να υποδείξει που βρίσκονται, αν δυσκολεύεστε να τα εντοπίσετε.

Οι αφραγίδες υποδεικνύουν την καθαρότητα του μετάλλου ή του λίθου με έναν από τους δύο τρόπους. Σε κάποια υπάρχει ο αριθμός των καρατίων με το γράμμα Κ να ακολουθεί. Για παράδειγμα, 24k σημαίνει 24 καράτια καθαρού χρυσού. Αντίστοιχα και στα διαμάντια υπάρχουν έγγραφα- εγγύηση, που ορίζουν την καθαρότητα και τη γνησιότητά τους. Όσον αφορά στον χρυσό κάποια κομμάτια δεν αναγράφουν τα καράτια, αλλά έχουν έναν τριψήφιο αριθμό που εκφράζει το ποσοστό καθαρότητας σε δεκαδική κλίμακα. Παράδειγμα ο χρυσός 14 καρατίων συμβολίζεται με 585, που σημαίνει, ότι έχει 58.5% καθαρό χρυσό. Αντίστοιχα στον χρυσό 8 καρατίων αναγράφεται το 333, που σημαίνει, ότι κατά το 1/3 είναι καθαρός.

Εκτός της καθαρότητας θα πρέπει να υπάρχει σύμβολο, που υποδεικνύει το μέταλλο με το οποίο αναμείχθηκε. «GF» σημαίνει «gold filled», «GP» σημαίνει «gold plated», ότι δηλαδή είναι επιχρυσωμένο. Για να εκφραστεί το μέταλλο βάσης χρησιμοποιούνται τα αντίστοιχα σύμβολα όπως: PD για το Παλλάδιο, PT ή Plat για πλατίνα και SS ή STEEL για ανοξείδωτο ατσάλι (Stainless Steel).

Μπορεί επίσης να υπάρχει μονό ή διψήφιο σύμβολο, που υποδεικνύει το μέγεθος του δαχτυλιδιού, αν πρόκειται για δαχτυλίδι.

  1. Προσέξτε τις απάτες

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία κάθε φορά, που αγοράζετε κοσμήματα εκάστοτε κοσμηματοπωλείο οφείλει να σας προμηθεύει με τις απαραίτητες εγγυήσεις και πιστοποιητικά. Στόχος είναι να αποφεύγονται οι απάτες. Αν προχωρήσετε σε αγορά μέσω διαδικτύου σιγουρευτείτε, ότι μια από τις φωτογραφίες απεικονίζει τα συνοδευτικά έγγραφα. Αν όχι, ζητήστε από τον πωλητή να σας στείλει. Το ίδιο θα πρέπει να προσέξετε και με τα μεταχειρισμένα ρολόγια από πολύτιμα μέταλλα ή που έχουν πάνω πολύτιμους λίθους.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pistiolas omilia 1000x563 (1) Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button