Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους που πάσχουν από αρθρίτιδα;

Γονείς, φίλοι ή συγγενείς. Οι άνθρωποι που πάσχουν από εκφυλιστική αρθρίτιδα είναι άνθρωποι της οικογένειά μας. Πώς μπορούμε να τους φροντίσουμε και να τους βοηθήσουμε;

Οι άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις που έχουν σχέση με την υγεία τους. Κάποιες από αυτές είναι απλές και έχουν να κάνουν με ενοχλήσεις και απλές δυσκολίες που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, κάποιες είναι πιο επικίνδυνες όπως το κάταγμα ισχίου που χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια (Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου).


Αν και η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα αποτελεί και αυτή με τη σειρά της μία αρκετά συχνή πάθηση μεταξύ ανθρώπων πιο προχωρημένης ηλικίας, αυτό δε σημαίνει πως όλοι οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειαστεί να την αντιμετωπίσουν. Πρόκειται για μία πάθηση η οποία προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία.  Η εκφυλιστική οστεροαρθρίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος. Βέβαια η αρθρίτιδα γόνατος αποτελεί την πιο συχνή περίπτωση. Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τους φίλους, τους γονείς και συγγενείς μας που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή την συγκεκριμένη πάθηση;

Προσοχή και ενσυναίσθηση

Ακούστε τους, λάβετε υπόψη τις ανησυχίες τους και προσπαθήστε να αντιληφθείτε όσο γίνεται νωρίτερα εάν κάποια από τα συμπτώματα που σας περιγράφουν έχουν σχέση με την εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα. Μεγαλώνοντας έχουμε την τάση να κουραζόμαστε ευκολότερα και να μη δείχνουμε την απαραίτητη υπομονή στους ηλικιωμένους συγγενείς μας. Μάθετε να ακούτε αυτό που αισθάνονται και να δίνετε προσοχή σε αυτά που λένε. Τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται απλά για παράπονα. Όντως υπάρχουν συμπτώματα και είναι δουλειά μας να τα ακούσουμε.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων

Εάν ο ασθενής παρακολουθείται από κάποιον επαγγελματία, μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό το εγχείρημα. Καταχωρήστε πότε και πού εμφανίζεται ο πόνος. Παρακολουθήστε τι φάρμακα λαμβάνει ο ασθενής, τι διατροφή ακολουθεί και τι κινήσεις και δραστηριότητες κάνει. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μοτίβων και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στους επαγγελματίες υγείας.

Επικοινωνήστε με τους φροντιστές

Συχνά αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν νοσηλευτές και ανθρώπους που τους φροντίζουν. Αυτοί οι άνθρωποι θα σας βοηθήσουν να είστε ενημερωμένοι σχετικά με την πορεία της ασθένειας. Φροντίστε να μιλάτε τακτικά μαζί τους, έτσι ώστε να ελέγχετε εάν ο ασθενής με αρθρίτιδα λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Ενθαρρύνετε την κίνηση και την τακτική άσκηση

Σίγουρα πολλές φορές ο πόνος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αρθρίτιδα είναι υπερβολικός. Παρ’ όλα αυτά η κίνηση και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν. Ακόμη και μικρές κινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα, απλά μια βόλτα στο σπίτι (σε ​​εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους), ασκήσεις σε καρέκλα και διατάσεις.

Προγραμματίστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής

Για μερικούς ανθρώπους το φαγητό που τρώνε μπορεί να επηρεάσει την αρθρίτιδα τους. Φροντίστε να προετοιμάζετε για τους ασθενείς τροφές που να βοηθούν στην αρθρίτιδα και ενθαρρύνετέ τους να τρώνε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Ενθαρρύνετε την απώλεια βάρους εάν χρειάζεται

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις που φέρουν βάρος όπως οι γοφοί και τα γόνατα. Εάν υπάρχει περιττό βάρος, βοηθήστε έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ζωή τους.

Παραμείνετε θετικοί και κάντε τους παρέα

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας γόνατος μπορεί μερικές φορές να κάνουν έναν ηλικιωμένο ενήλικα να αποθαρρύνεται από αυτό που δεν μπορεί πλέον να κάνει. Είναι σημαντικό για τα μέλη της οικογένειας και τους φροντιστές να παραμείνουν θετικοί και να επικεντρωθούν σε αυτό που μπορεί να κάνει ακόμα το αγαπημένο τους πρόσωπο. Η ψυχολογία παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Κάντε παρέα, αφιερώστε χρόνο και περάστε όμορφα με τους αγαπημένους σας ανθρώπους.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΕΤΑΚΗΣ

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button