Πώς ήταν η Ελλάδα την τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ είχε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, με 31 βουλευτές, βρίσκεται πλέον στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, το ημερολόγιο έγραφε 3/10/2009 και ήταν παραμονή εκλογών.
Η Ελλάδα, το 2009 ήταν μία διαφορετική χώρα. Η οικονομική κρίση πλησίαζε την πόρτα της, ο παλαιός δικομματισμός κρατούσε καλά και το ΠΑΣΟΚ επέστρεφε εκ νέου, στις εκλογές που χαρακτηρίστηκαν από το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν”, του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν είχε συμπληρωθεί καν ένας χρόνος από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ η “γενιά των 700 ευρώ” διεκδικούσε περισσότερα.
Πέντε χρόνια από τους Ολυμπιακούς και την κατάκτηση του Euro 2004, τέσσερα χρόνια από το “My Number One” της Έλενας Παπαρίζου και το Eurobasket, η Ελλάδα δεν είχε ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που επρόκειτο να την πλήξει.
Πολιτική
Στο μακρινό 2009, πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Καραμανλής, πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας.
Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου θα αναλάμβανε την τύχη της χώρας συγκεντρώνοντας το 43,92% των ψήφων έναντι 33,47% της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτές ήταν και οι τελευταίες εκλογές του “παλαιού δικομματισμού” ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που όρισε την μεταπολιτευτική ζωή της χώρας. Στις εκλογές αυτές, τρίτη δύναμη ήταν το ΚΚΕ, τέταρτη το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έναν χρόνο πριν είχε αναδειχθεί πρόεδρος του κόμματος.
Ο όρος Pasokification δεν είχε ακόμη επινοηθεί. Θα ερχόταν λίγα χρόνια αργότερα, με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.
Τι είναι τα μνημόνια;
Τον Οκτώβριο του 2009 κανείς δεν περίμενε τι θα ακολουθούσε και την οικονομική κρίση που θα έπληττε την χώρα τα επόμενα χρόνια. Ήταν έξι μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2010 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο θα ανακοίνωνε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης. Μνημόνια, ΔΝΤ, τρόικα, υποκατώτατος, ΈΝΦΙΑ, είναι κάποιες από τις λέξεις που επρόκειτο να μάθουμε -και τελικά εμπεδώσαμε- τα χρόνια που ακολούθησαν.
Κατώτατος μισθός
Ο κατώτατος μισθός τον Μάιο του 2009 είχε ανέλθει στα 740 ευρώ από 658. Λίγα χρόνια αργότερα και ελέω μνημονίων θα έπεφτε στα 586 μικτά, όπου θα έμενε για μεγάλο ακόμα διάστημα. Στις ζωές μας θα έμπαινε και ο “υποκατώτατος” μισθός, ήτοι 511 ευρώ μικτά για νέους έως 25 ετών.
Διαδίκτυο
Το 2009 στην Ελλάδα οι μέσες ταχύτητες του ίντερνετ κινούνταν από 8 έως 12 MBPS. Η διείσδυση των Social Media ήταν πολύ μικρότερη με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να έχει ξεκινήσει την γνωριμία του με το facebook τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. To Instagram δεν υπήρχε(ιδρύθηκε ένα χρόνο αργότερα) και ούτε λόγος για το tik tok. Οι τηλεδιασκέψεις μέσω των γνωστών πλέον εφαρμογών φάνταζαν οριακά…επιστημονική φαντασία. Τα smart phones άρχιζαν να κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ ούτε λόγος για άλλες έξυπνες συσκευές.
Αθλητισμός
Ο Ολυμπιακός συνέχιζε το σερί πρωταθλημάτων από το 1996 με το διάλειμμα του Παναθηναϊκού το 2004. Την σεζόν 2009-2010, οι πράσινοι θα αναδεικνύονταν πρωταθλητές στην Super League. Η ΑΕΚ απείχε από τον τίτλο από το 1994(15 χρόνια) ενώ ο ΠΑΟΚ από το 1985(24 χρόνια). Στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός θα έραβε το 5ο αστέρι στην φανέλα του, κερδίζοντας στο Final 4 της Ευρωλίγκα.
Κόσμος
Στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα συμπλήρωνε τον πρώτο χρόνο του στην προεδρία των ΗΠΑ. Στην Ρωσία, πρόεδρος ήταν ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η χώρα ήταν μέλος της G8, ενώ ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργος και όχι πρόεδρος της Τουρκίας.
Στην Ουκρανία, πρόεδρος ήταν ο Γιούστενκο, που την επόμενη χρονιά θα αντικαθίστατο από τον Γιανουκόβιτς. Ηγέτης της Βόρειας Κορέας ήταν ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, που θα έφευγε από την ζωή δύο χρόνια μετά, ενώ στην Κίνα πρόεδρος ήταν ο Χου Τζιντάο. Ο Φιντέλ Κάστρο ζούσε. Πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Πηγή: news247.gr