Πώς η πάμπλουτη Μπουμπουλίνα έχασε όλη της την περιουσία μέσα σε δύο χρόνια
Η Μπουμπουλίνα ήταν μία από τις ελάχιστες γυναίκες στρατιωτικούς της Ελληνικής Επανάστασης. Όμως, πώς βρέθηκε από τον πλούτο στη φτώχεια μέσα σε δύο χρόνια;

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης. Όχι μόνο ήταν η μοναδική γυναίκα που έφτασε στον βαθμό του ναυάρχου, αλλά και μια από τις πιο πλούσιες προσωπικότητες της εποχής.
Μεγάλωσε στον κόσμο της ναυτιλίας και της εμπορικής δραστηριότητας, κληρονομώντας μια τεράστια περιουσία από τους δύο άνδρες της, οι οποίοι σκοτώθηκαν από Αλγερινούς πειρατές. Με πλοία, χρήματα και εκτάσεις γης, η Μπουμπουλίνα ήταν μια γυναίκα που, υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να απολαύσει μια ζωή γεμάτη πλούτο και επιρροή. Όμως, μέσα σε δύο χρόνια, βρέθηκε από την κορυφή στη φτώχεια.
Όλα ξεκίνησαν με την απόφασή της να αφιερώσει τα πάντα στην υπόθεση της επανάστασης. Από νωρίς, χρησιμοποίησε την περιουσία της για να αγοράσει όπλα, πυρομαχικά και ναυπηγήσει το δικό της πολεμικό πλοίο, τον “Αγαμέμνονα”. Ήταν από τις πρώτες που χρηματοδότησαν τον ξεσηκωμό, εξοπλίζοντας όχι μόνο το δικό της πλήρωμα αλλά και άλλες ναυτικές και χερσαίες μονάδες. Πλήρωνε στρατιώτες, τροφοδοτούσε μαχόμενους και ανέλαβε την οικονομική ενίσχυση των πολιορκιών στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη. Ενώ άλλοι οπλαρχηγοί βασίζονταν σε λαφυραγωγία, η Μπουμπουλίνα έβαζε χρήματα από την προσωπική της περιουσία, χωρίς να ζητά ανταλλάγματα.
Η αφοσίωσή της στον αγώνα όμως την έφερε και απέναντι σε πολλούς ισχυρούς. Καθώς η επανάσταση προχωρούσε, οι συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων φατριών έγιναν πιο έντονες. Όταν η κυβέρνηση Κουντουριώτη άρχισε να καταδιώκει τους στρατιωτικούς της Πελοποννήσου, η Μπουμπουλίνα υποστήριξε ανοιχτά τον Κολοκοτρώνη, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Αυτή της η στάση την έκανε εχθρό της κεντρικής εξουσίας. Οι αρχές την κατηγόρησαν ως επικίνδυνη για την πολιτική σταθερότητα και τελικά την εξόρισαν από το Ναύπλιο, αφαιρώντας της την ιδιοκτησία που της είχε παραχωρηθεί εκεί.
Γυρίζοντας στις Σπέτσες, βρήκε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που είχε αφήσει. Η περιουσία της είχε εξανεμιστεί. Οι εμπορικές της δραστηριότητες είχαν σταματήσει, τα πλοία της είχαν χρησιμοποιηθεί στον αγώνα και είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές ή είχαν χαθεί σε ναυμαχίες. Χωρίς εισοδήματα, η οικονομική της κατάσταση κατέρρευσε. Οι άνθρωποι που κάποτε την αντιμετώπιζαν ως κυρίαρχη δύναμη του νησιού άρχισαν να απομακρύνονται. Μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη της επανάστασης, η Μπουμπουλίνα είχε χάσει σχεδόν τα πάντα.
Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε από την ίδια της την κοινωνία. Ο γιος της ερωτεύτηκε την κόρη μιας ισχυρής οικογένειας των Σπετσών, αλλά όταν οι γονείς της κοπέλας αρνήθηκαν να επιτρέψουν τον γάμο, οι δύο νέοι αποφάσισαν να κλεφτούν. Η υπόθεση εξελίχθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των οικογενειών, και κατά τη διάρκεια ενός έντονου καυγά, η Μπουμπουλίνα δολοφονήθηκε από έναν μέλος της οικογένειας των Κουτσαίων. Έτσι, η γυναίκα που είχε ξοδέψει τα πάντα για την πατρίδα δεν έπεσε από εχθρικό βόλι, αλλά από τα χέρια συμπατριωτών της, θύμα πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων.
Γρηγόρης Κεντητός – sportime.gr