Αυτοδιοίκηση

Πόλεμος ανακοινώσεων στο Θέρμο: Απαντά ο Κ. Μαραγιάννης στον Κ. Κότσαλο

epi-dimarxeio-thermou
Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θέρμου Κωνσταντίνου Μαραγιάννη και του Αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Κότσαλου, έπειτα από ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώτος για να απαντήσει στον δεύτερο.

Η ανακοίνωση:

Φοβού τους ασχέτους και δώρα φέροντας…

(παράφραση  της υπόδειξης του ιερέα Λαοκόωντα προς τους Τρώες να μην δεχτούν το Δούρειο ίππο, κάτι δεν έλαβαν υπόψη και το πλήρωσαν ακριβά.  («Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»).

Αναίτια, ο Αντιδήμαρχος Θέρμου κ. Κωνσταντίνος Κότσαλος, επιτίθεται στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με εμπαθείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το έργο του, ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με ανοίκειους χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα για τον εκπαιδευτικό του ρόλο ως νέου Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Θέρμου!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά για να καταλάβουν οι πολίτες την ουσία των γεγονότων και τις προθέσεις του Αντιδημάρχου και αυτών ή αυτού που του υπαγόρευσε αυτή την ανακοίνωση.

1.Στις 3 Ιουλίου 2017, στον προσωπικό μου λογαριασμό, έκανα την παρακάτω δημοσίευση (αυτούσια για να καταλάβουν οι πολίτες): «Επειδή η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» κατά τον Ιάκωβο Μάγερ (που χαρακτηρίστηκε ως «πατέρας» της δημοσιογραφίας) πρέπει άμεσα, αύριο κιόλας, η δημοτική αρχή του Θέρμου και ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος να κλείσει τις 8 λακκούβες που βρίσκονται στο δρόμο Θέρμο- Πετροχώρι. Το πρόβλημα λύνεται με ελάχιστο κόστος και συγκεκριμένα με 8-10 σακούλες άσφαλτο και 2 εργάτες από τα 8μηνα της κοινωφελούς εργασίας. Το επείγον βρίσκεται στο γεγονός ότι είναι δρόμος πλατύς και ευθεία, φυσιολογικά οδηγείς με μεγαλύτερη ταχύτητα και πολύ εύκολα σπάζεις το λάστιχο ή τη ζάντα. Ήδη, ο Δήμος θα πληρώσει 235 ευρώ για αποζημίωση σε ιδιώτη και φοβάμαι ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν κι άλλες διεκδικήσεις αποζημιώσεων».

Δηλαδή, τόνισα την ανάγκη να κλειστούν οι λακκούβες του δρόμου Θέρμου-Πετροχωρίου που ήταν επικίνδυνες και ήμουν καθημερινά δέκτης παραπόνων συμπολιτών μου για την αναγκαιότητα λύσης του προβλήματος. Τι άλλο πιο δημοκρατικό από τη δημοσίευση αυτή,  γι΄ αυτούς, βέβαια, που πιστεύουν στη δημοκρατία, τον πλουραλισμό και στο σεβασμό της διαφορετικής άποψης. Δεν έθιξα κανέναν, δεν ανέφερε κανένα όνομα.

2. Μέσα σε δύο (2) μέρες οι λακκούβες κλείστηκαν, πράγμα που αποδεικνύει την αναγκαιότητα της παρέμβασης, αφού η δημοτική αρχή κινήθηκε γρήγορα και είναι αυτό προς τιμή της.

3. Για ένα, λοιπόν, απλό  καθημερινό πρόβλημα, ο Αντιδήμαρχος Θέρμου αισθάνθηκε μάλλον θιγμένος που δεν είχε αυτός την πρωτοβουλία για την παρέμβαση αυτή, ενώ γνώριζε το πρόβλημα, με τη ζημιά σε αυτοκίνητο και την αγωγή εναντίον του Δήμου και προέβη σε ένα δημοσίευμα –λιβελογράφημα εναντίον μου, ψευδές και συκοφαντικό που αποδεικνύει την εμπάθειά του, την έλλειψη δημοκρατικότητας και αποδοχής της κριτικής, γυρίζοντας το Δήμο Θέρμου πολλές δεκαετίες πίσω, ανακατεύοντας στην ανακοίνωσή του, ολίγον από τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου- όντας άσχετος με διαδικασίες και κανονισμούς λειτουργίας, πράγμα που αποδεικνύει σε κάθε συνεδρίαση του Συμβουλίου- και ολίγον από εκπαίδευση, παρεμβαίνοντας και σε εκπαιδευτικά ζητήματα, αναφερόμενος στην αξιοκρατική μου επιλογή ως Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Θέρμου, κάνοντας απαξιωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον μου, χωρίς, βέβαια, να είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό. (Οσονούπω θα αποκαλυφθεί σύντομα κι αυτή του η δράση).

4. Αντί, λοιπόν, να με ευχαριστήσει για την παρέμβαση μου που είχε θετικό αποτέλεσμα και έγινε στο πλαίσιο της κριτικής και του διαλόγου, συστατικών στοιχείων της δημοκρατική λειτουργίας του συνδυασμού της πλειοψηφίας στον οποίο ανήκουμε, αναφέρεται σε δήθεν «λακκούβες»,  στη λήψη των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχω ως Πρόεδρος. Παίρνει, λοιπόν, ένα μεμονωμένο περιστατικό μιας απόφασης  για το Γ΄ της Πλατείας, με τις επισημάνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου, εφόσον το θέμα τέθηκε ως επείγον, εκτός ημερήσιας διάταξης, σε εφαρμογή νέα εγκυκλίου που μου διαβίβασε ο υπεύθυνος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κανείς δεν γνώριζε από το δημοτικό συμβούλιο. Αυτός, όμως, που «ξέρει τα πάντα» δεν λέει, γιατί ως Αντιδήμαρχος δεν παρενέβη στο Συμβούλιο και δεν υπέδειξε τη σωστή διαδικασία λήψης της απόφασης;

Σε μια, λοιπόν, απόφαση και σε κάποιες άλλες –λίγες τον αριθμό- που ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (όχι με ευθύνη του Προεδρείου), αναφέρεται ο κ. Αντιδήμαρχος, χωρίς να λέει κουβέντα για τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που έχουν ακυρωθεί,  στην  οποία δεν είναι μέλος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπαθώντας έτσι να μηδενίσει και να απαξιώσει τη λειτουργία του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ένα Προεδρείο  που σημειωτέον κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, αφού έχει να παρουσιάσει ένα τεράστιο θεσμικό έργο 773, ως τώρα, αποφάσεων που έχει υπογράφει ο Πρόεδρος και έχει συντάξει δεκάδες έγγραφα σε Υπουργεία και Υπηρεσίες για την προώθηση των ζητημάτων του Δήμου.

Ας μας πει ο κ. Αντιδήμαρχος, πόσα έγγραφα έχει συντάξει και σε ποιες υπηρεσίες τα έχει στείλει, στη διάρκεια άσκησης της εκτελεστικής του εξουσίας, ως μόνιμος έμμισθος Αντιδήμαρχος του Δήμου Θέρμου;

5. Ο κ. Κότσαλος δεν προήλθε από παρθενογένεση στα δημοτικά δρώμενα του τόπου, αλλά έχει υπηρετήσει στο παρελθόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον πετυχημένο αείμνηστο Δήμαρχο Τάκη Αραπογιάννη και η ανάμνηση των πολιτών από τη διακυβέρνησή του, κυμαίνεται ανάμεσα στην πολιτική ανυπαρξία και την ασχετοσύνη στη διαχείριση των αυτοδιοικητικών πραγμάτων.

6. Ο «ανιδιοτελής» και «εργατικός» Αντιδήμαρχος που

«αλλάζει λάμπες», «ρίχνει αλάτι με το φτυάρι», «μαζεύει σκουπίδια», «έκαψε το προσωπικό του αυτοκίνητο» για τις δουλειές του Δήμου, όπως δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο (18-7-2017) και όλα τα κάνει για «το καλό του Δήμου – μάλλον της τσέπης του, αφού επιβαρύνει το Δήμο μηνιαίως με το ποσό των 1282,50 ευρώ (1118,35 καθαρά)-, ας ολοκληρώσει την ανιδιοτελή και φιλεύσπλαχνη παρουσία του στα δημοτικά δρώμενα, χαρίζοντας το μισθό του για κάποιο κοινωφελή σκοπό, μήπως τον πιστέψει και κανένας.

7. Ας μας απαντήσει, γιατί από τα μέσα του 2015, δήλωνε ενώπιον των δημοτικών συμβούλων και στελεχών της παράταξης ότι αν δεν με κάνει Αντιδήμαρχο ο Κωνσταντάρας την 1η Ιανουαρίου 2016, θα στραφώ εναντίον του και θα φύγω από την παράταξη, οδηγώντας με τη συμπεριφορά και τις ενέργειες του στη διάσπαση τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας, στρεφόμενος κατά των υπηρετούντων Αντιδημάρχων και  συναινώντας, στη συνέχεια, στην αποπομπή τους ; Δεν μπορούσε να προσφέρει στο Δήμο ανιδιοτελώς, αφού είχε οριστεί και εντεταλμένος Σύμβουλος από τον κ. Δήμαρχο με αρκετές αρμοδιότητες, γιατί έπρεπε να μπει σε έμμισθη θέση;

8. Ο Αντιδήμαρχος, λοιπόν, ως κύριος εκφραστής του λαϊκισμού και της πολιτικής του « μαυρογιαλουρισμού», στη χειρότερη εκδοχή του, υποσχόμενος τα πάντα σε όλους, έχει μπερδέψει του ρόλο του Αντιδημάρχου με το ρόλο του υπαλλήλου του Δήμου, αφού, όπως λέει, κάνει όλες τις δουλειές που πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και οι εργάτες του Δήμου και επειδή δεν μπορεί να διοικήσει το Δήμο και να βάλει μια σειρά στις καθημερινές εργασίες και τις υπηρεσίες, παίρνει ο ίδιος τα φτυάρια και τα εργαλεία, σκουπίζει και αλλάζει τις λάμπες, γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, πιο ουσιαστικό, στη διοίκηση και την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου.

9. Ψεύδεται, λοιπόν, συστηματικά και παραπληροφορεί τόσο στην καθημερινή του πολιτική πρακτική στο Δήμο, όσο  και στην ανακοίνωση που εξέδωσε και συγκεκριμένα στα παρακάτω σημεία:

      Α. Ο Πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου έχει θεσμικό και όχι εκτελεστικό ρόλο και συνεπώς δεν μπορεί να κλείσει λακκούβες ούτε να δώσει εντολή για εκτέλεση κάποιου έργου.

      Β. Η απόφαση για το Ειρηνοδικείο καθυστέρησε να αναρτηθεί, γιατί ήταν σε εκκρεμότητα η εκδίκαση της προσφυγής του Δήμου στο Συμβούλιο Επικρατείας.

       Γ. Η απόφαση για τη «Μαρτυρική πόλη», καθυστέρησε και με ευθύνη του Δημάρχου που είχε αναλάβει να κάνει την εισήγηση ,ήθελε να συγκεντρώσει περισσότερα ιστορικά τεκμήρια και βρίσκονταν σε επικοινωνία με τον ερευνητή Γιώργο Παπανικολάου που έστειλε τελικά ολοκληρωμένη εισήγηση.

       Δ. Τα παραμύθια για ψηφοδέλτια «στο μανίκι», «στην κάλτσα» και άλλα φαιδρά  είναι  ανάξια σχολιασμού και δεν γίνονται πιστευτά ούτε από μικρά παιδιά. Δεν τους άρεσε, βέβαια, η θέση μου ότι δεν πρέπει να διαγραφεί κανένας δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, έστω κι αν έχει διαφορετική άποψη, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συναίνεση. Αυτή είναι η πραγματική αιτία της πολεμικής και της υπονόμευσης του Πρόεδρου και σίγουρα η συνέχεια, θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική. Το « Διατί δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις» είναι η αιτία όλης της μεθόδευσης.

Ο κ. Αντιδήμαρχος ήταν υποστηριχτής της εφαρμογής κατασταλτικών μέτρων εναντίον των δημοτικών συμβούλων που εκλέχτηκαν με το συνδυασμό «Δύναμη Συνεργασίας», ένα συνδυασμό που συγκροτήθηκε με μεγάλη δυσκολία από ανθρώπους όλων των πολιτικών, ιδεολογικών και αυτοδιοικητικών χώρων, ξεπέρασε διαιρέσεις και αντιπάθειες του παρελθόντος, για να φέρει ένα νέο πνεύμα συνεργασίας στο Δήμο και μια νέα κουλτούρα. Στη συγκρότηση αυτού του συνδυασμού, δεν συνέβαλε ο κ. Κότσαλος, γιατί προτίμησε να κινείται στο παρασκήνιο με την υπονόμευση των συνδυασμών που άρχισαν να συγκροτούνται, μετά τη δήλωση του κ. Κωνσταντάρα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2014.

   Ε. Πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Θέρμου ανέλαβε να φέρει ο κ. Κότσαλος, δηλώνοντας στη συνεδρίαση του Σχολικής Επιτροπής ότι έστειλε τα σχέδια του νέου κτιρίου του Γυμνασίου σε ηλεκτρολόγο της Σιβιτανιδείου Σχολής για να τα μελετήσει και ακόμη δεν έχει φέρει εισήγηση –απάντηση, ενώ τρέχει στο Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης  σχολείων και αν είχαμε έτοιμη μελέτη, θα εντασσόμασταν άμεσα.  Γράφει στην ανακοίνωσή του, γιατί, ως Γυμνασιάρχης και μέλος των Σχολικών Επιτροπών δεν ενδιαφέρθηκα για τη ενεργειακή αναβάθμιση. Πότε εννοεί, όταν τα παιδιά ήταν στα λυόμενα, δηλαδή, να κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση στις λυόμενες αίθουσες; (θαυμάστε το μέγεθος της ασχετοσύνης του!).

10. Ο άνθρωπος του προσωπικού συμφέροντος και του πολιτικού παρασκηνίου δεν έχει το πολιτικό ανάστημα να κάνει εκπαιδευτικές υποδείξεις, γιατί αυτό προϋποθέτει πολιτική ευθύτητα, παιδαγωγική κατάρτιση και πίστη σε αξίες.

Ας μας πει, τέλος, ο Γενικών καθηκόντων Αντιδήμαρχος, ποια αυτοκίνητα του Δήμου έχει την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να οδηγεί και τον βλέπουμε καθημερινά να περιφέρεται με τα δημόσια αυτοκίνητα και ποια είναι τα σχετικά δελτία κίνησης για την κάθε μετακίνησή του και ειδικά τις απογευματινές και βραδινές ώρες που απαγορεύεται η κίνηση των κρατικών αυτοκινήτων και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεως επιτρέπεται;

Για τα αυτοδιοικητικά πράγματα ο κ. Κότσαλος έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει και θα κριθεί σύντομα από τους πολίτες του Δήμου Θέρμου που θα αξιολογήσουν την προσφορά του καθενός και την παρουσία του στο Δήμο.

Για τα εκπαιδευτικά, όμως, ζητήματα, ποιος του έδωσε το δικαίωμα να κάνει χαρακτηρισμούς και προβλέψεις; Έχει κάποιο θεσμικό ρόλο στην εκπαίδευση ή μήπως ανέλαβε το ρόλο του αξιολογητή και του παλιού επιθεωρητή; Είναι βαθιά νυχτωμένος, αν νομίζει ότι θα του επιτρέψουμε να παίξει και αυτό το ρόλο.

Τελειώνοντας, έχω να δηλώσω ότι το Συνδυασμό « Δύναμη Συνεργασίας», τον δημιουργήσαμε εμείς που σήμερα κάποιοι μας κατηγορούν, με σκοπό να υπηρετήσει μια άλλη αυτοδιοικητική πολιτική που θα είναι προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Όσοι δεν αισθάνονται καλά και έχουν παραβιάσει τις αρχές και τις αξίες του, μπορούν να αποχωρήσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες ,

οι πολίτες μας εξέλεξαν για να τους υπηρετήσουμε, κάνοντας έργα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους και όχι  για να τσακωνόμαστε και να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι σε συνάδελφο που εκλεχτήκαμε με τον ίδιο συνδυασμό και αυτό συμβαίνει, γιατί με προκάλεσε  με ψέματα και εμπαθείς χαρακτηρισμούς και αναγκάστηκα να του  απαντήσω για να αποκαταστήσω την αλήθεια. Αναρωτιέμαι, αν επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει αυτές τις επιθέσεις του Αντιδημάρχου εναντίον μου, ο κ. Δήμαρχος Θέρμου.

Υπηρετώ τα κοινά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για πάνω από 30 χρόνια, ανιδιοτελώς, χωρίς να έχω καταλάβει καμιά έμμισθη θέση και χωρίς να έχω εισπράξει ούτε ένα ευρώ από δημόσιο αξίωμα.  Αντίθετα, έχω αφιερώσει για το κοινό καλό,  χιλιάδες ώρες  και έχω ξοδεύσει χρήματα, γιατί πιστεύω στη συλλογική και ανιδιοτελή δράση. Με εξοργίζει, πραγματικά να με επιτιμούν αυτοί που ήταν χρόνια κρυμμένοι και εξαφανισμένοι και ξαφνικά εμφανίστηκαν στις πλατείες και τις εκδηλώσεις, μόλις έγιναν έμμισθοι, δήθεν για να προσφέρουν στον τόπο!

Κωνσταντίνος Φ. Μαραγιάννης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θέρμου

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close