ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ποιος ήταν ο πρώτος ένοικος της οικίας που έμεινε γνωστή ως Οικία Κοκοβίκου

Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας και της ταινίας Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα

Ένα από τα πιο γνωστά κινηματογραφικά σπίτια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου δεν είναι άλλο από την Οικία Κοκοβίκου ή πιο σωστά της ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Και ενώ όλοι γνωρίζουν πού βρίσκεται και πώς είναι σήμερα, λίγοι γνωρίζουν την πιο παλιά ιστορία του, δηλαδή πώς ήταν παλιά και για την ακρίβεια, ποιος ήταν ο πρώτος ένοικος του σπιτιού στην Πλάκα.

Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα: Η υπόθεση της ταινίας


Ο ένας βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Αντώνης Κοκοβίκος. Πρόκειται για ένα διευθυντικό στέλεχος κάποιου υπουργείου της εποχής ο οποίος συζούσε με την πρωταγωνίστρια της ταινίας, την Ελένη για περισσότερα από δέκα χρόνια σε ένα σπίτι με αρκετά προβλήματα. Όλα αυτά τα χρόνια η αγράμματη και φτωχή Ελένη δέχεται την αυταρχική και προσβλητική συμπεριφορά του ενώ δεν την είχε γνωρίσει ούτε καν στους φίλους του. Εκείνη υπέμενε σε όσα ζητούσε ο Αντωνάνης μέχρι που ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα δεδομένα. Στην κηδεία κάποιου φίλου του, ο Αντώνης υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να συστήσει την Ελένη στους φίλους του που πήγαν από το σπίτι του. Οι σύζυγοι των τελευταίων εκτιμούν αμέσως τα προσόντα της Ελένης και όλοι αρχίζουν να πιέζουν τον Αντώνη να παντρευτεί το χρυσό κορίτσι, πράγμα που γίνεται.

Ωστόσο, αμέσως μετά το γάμο, ο Αντώνης διαπιστώνει ότι τώρα η Ελένη έχει απαιτήσεις. Δεν είναι πια αυτή που ήταν, πράγμα που τον εξοργίζει πολύ και τον κάνει να επιθυμεί τη διάλυση του γάμου.Η Ελένη ζητάει μεν διαζύγιο αλλά αρνείται να δεχτεί την πλουσιοπάροχη διατροφή που της επιδικάζουν τα δικαστήρια. Μετά από αρκετά χρόνια, οι δύο πρώην σύζυγοι ξανασυναντιούνται στο παλιό τους σπίτι, το οποίο τώρα κατεδαφίζεται προκειμένου να δοθεί αντιπαροχή για ανέγερση πολυκατοικίας. Οι αναμνήσεις τούς κατακλύζουν αναπάντεχα κι αποφασίζουν να δώσουν στη σχέση τους μια δεύτερη ευκαιρία.

Ποιος ήταν ο πρώτος ένοικος της οικίας που έμεινε γνωστή ως οικία Κοκοβίκου

Το σπίτι αυτό, φυσικά, δεν ήταν στούντιο γυρισμάτων αλλά αληθινή οικία που είχε χρησιμοποιηθεί ως πλατώ για να γίνουν τα γυρίσματα της ταινίας. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ποιος έμενα πριν εκεί. Μάλιστα δεν πρόκειται για μια τυχαία προσωπικότητα αλλά για ένα ιστορικό πρόσωπο. Ο λόγος για τον Σεϊχουλισλάμη Χατζή Χαλίλ, έναν οθωμανό ιεροδικαστή που στην πραγματικότητα θυσιάστηκε για τους Έλληνες.

chatzi chalil.jpg
Καδής Χατζή Χαλίλ

Ο καδής Χατζή Χαλίλ, λοιπόν ζούσε στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων ακριβώς εκεί που είναι η λεγόμενη οικία Κοκοβίκου. Όταν, λοιπόν, ξέσπασε η Επανάσταση στην Αθήνα, στις 25 Απριλίου του 1821, οι Τούρκοι έστειλαν τον Χατζή Χαλίλ στην Κωνσταντινούπολη όπου ο ίδιος αρνήθηκε να εκδώσει διαταγή (φετφά) με την οποία θα επέτρεπε σφαγές κατά των Ορθοδόξων, Ελλήνων και μη, σε όλη την επικράτεια. Την άρνησή του αυτή την πλήρωσε με την ίδια τη ζωή του καθώς θανατώθηκε με τον πλέον απαξιωτικό τρόπο. Μετά από απόφαση του Σουλτάνου ο εφέντης άφησε την τελευταία του πνοή στο Αφιόν Καραχισάρ, στο δρόμο προς την εξορία του, όντας βασανισμένος και παράλυτος.

Πώς είναι σήμερα το σπίτι στην οδό Τριπόδων στην Πλάκα

spiti kokovikou.jpg
Έτσι είναι σήμερα το σπίτι της ταινίας Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα

Αρχικά να πούμε ότι η οδός Τριπόδων στον αριθμό 32 της οποίας βρίσκεται το σπίτι από την ταινία Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα αποτελεί τον παλαιότερο δρόμο της Αθήνας που διατηρεί το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες. Σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί περαιτέρω και μπορείς να δεις περνώντας απ’ έξω τη χαρακτηριστική σκάλα και τα παράθυρα όπως φαινόντουσαν στην ταινία.

oikia kokovikou.jpg

Πολύ λίγο θυμίζει πια τις στιγμές από την ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που περπατώντας στην Πλάκα, κάνουν μια στάση για να φέρουν σκηνές στο μυαλό τους.

Πηγή: exploringgreece.tv

Χορηγούμενη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button