Γεγονότα

Ποιοι πραγματικά ρυπαίνουν την Τριχωνίδα;

epi-trixonidaΟλοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στα ελαιοτριβεία γύρω από την λίμνη, χωρίς σοβαρές διαπιστώσεις . Την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνονται προβλήματα με μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης ελιών.

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, σχετικά με την λειτουργία των ελαιοτριβείων πέριξ της Τριχωνίδας και την τυχόν επιβάρυνση που μπορεί να προκαλούν στην λίμνη. Πάρα τις εντυπώσεις που δόθηκαν, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι έλεγχοι έδειξαν πως στο σύνολο σχεδόν των ελαιοτριβείων δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την διάθεση των αποβλήτων τους.

Να θυμίσουμε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες ενεργοποιήθηκαν στην κατεύθυνση του ελέγχου, μετά από καταγγελίες που έγιναν στην τοπική Εισαγγελία και πάνω σε μια λίστα που περιείχε όλα τα ελαιοτριβεία πέριξ της Τριχωνίδας. Οι έλεγχοι πράγματι έγιναν χωρίς να προκύπτει κάτι το ανησυχητικό ή επιβαρυντικό για τη λίμνη και τα σχετικά στοιχεία θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία.

Τα πράγματα όμως δεν είναι ανάλογα για δυο μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς, για τις οποίες διαπιστώθηκε πως πράγματι επιβαρύνουν την περιοχή και την λίμνη και κινούνται διαδικασίες σε βάρος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Γ” και στις δυο μονάδες διαπιστώθηκε η διαρροή αποβλήτων στην λίμνη και ήδη έχουν συλλεγεί δείγματα για να διαπιστωθεί η επικινδυνότητας τους και οι επιπτώσεις που επιφέρουν στο ευαίσθητο οικοσύστημα.

Στην μια περίπτωση ο βόθρος όπου χύνονταν τα λύματα είχε υπερχειλίσει με αποτέλεσμα αυτά τα μαύρα υγρά να χύνονται στη λίμνη, ενώ στη δεύτερη διαπιστώθηκαν προβλήματα με τον βιολογικό καθαρισμό που διαθέτει η μονάδα, τόσο στην επεξεργασία όσο και στην διάθεση των λυμάτων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόβλημα φαίνεται να είναι σοβαρό και η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας έχει αποφασίσει ήδη την επιβολή υψηλών διοικητικών προστίμων, με βάση αυτά που διαπιστώθηκαν. Παράλληλα τα πορίσματα των ελέγχων θα διαβιβαστούν και στην Εισαγγελία του Αγρινίου για την διερεύνηση και ποινικών ευθυνών.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πριν λίγες μέρες καταγγέλθηκαν και θάνατοι ψαριών στη λίμνη κοντά στην Παντάνασσα της Δ.Ε. Παραβόλας , χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί –  ελεγχθεί ακριβώς το περιστατικό και το ενδεχόμενο να έχει σχέση με τις παραπάνω διαπιστώσεις.

Eφημερίδα “Γεγονός”

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button