ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

ΠΟΕΔΗΝ: Δικαίωση η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν επηρεάστηκε από απόψεις που δεν στηρίζονταν πια σε επιδημιολογικά δεδομένα και πήρε μία γενναία απόφαση κρίνοντας αντισυνταγματική την παράταση των αναστολών εργασίας των υγειονομικών».

Τα παραπάνω αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κρίνει ότι η παράταση των αναστολών εργασίας από 14/4/2022 έως 31/12/2022 είναι αντισυνταγματική καθ’ ότι είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας.


«Προσφύγαμε δεύτερη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκε η μετριοπαθής στάση της ΠΟΕΔΗΝ για επιστροφή των συναδέλφων. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία για τα εμβόλια, καθ’ ότι στο μαζικό εμβολιασμό οφείλουμε εν πολλοίς τη σημερινή καλή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας», προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι ως υγειονομική Ομοσπονδία «δεν μπορούμε να υιοθετούμε αντιεπιστημονικές απόψεις».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ πλέον «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον Υπουργό Υγείας από τη Νομοθετική ρύθμιση της επιστροφής των συναδέλφων και της καταβολής μισθού από 14/4/2022».

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ):

«Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ δικαιώθηκε για την τακτική της στο μείζον ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της συνέχισης των αναστολών εργασίας των υγειονομικών.

Προσφύγαμε δεύτερη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την συγκεκριμένη απόφαση και τακτική  στήριξαν δύο παρατάξεις (ΔΗ.ΣΥ. – ΔΑΚΕ) οι οποίοι ήταν παρούσες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δικαιώθηκε η μετριοπαθής στάση της ΠΟΕΔΗΝ για επιστροφή των συναδέλφων.

Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε αρνητικά αντανακλαστικά στην κοινωνία για τα εμβόλια, καθ’ ότι στο μαζικό εμβολιασμό οφείλουμε εν πολλοίς τη σημερινή καλή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Εξάλλου πρώτοι οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν σε καθολικά ποσοστά μακράν τα μεγαλύτερα κάθε άλλης επαγγελματικής ομάδας.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ είμαστε και αυτό θα πρέπει όλοι να το σέβονται. Δεν μπορούμε να υιοθετούμε αντιεπιστημονικές απόψεις. Το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Δεν επηρεάστηκε από απόψεις που δεν στηρίζονταν πια σε επιδημιολογικά δεδομένα και πήρε μία γενναία απόφαση κρίνοντας αντισυνταγματική την παράταση των αναστολών εργασίας.

Η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όριζε ότι το μέτρο των Αναστολών Εργασίας είναι συνταγματικά ανεκτό και θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναξιολογηθεί ευνοϊκά για τους εργαζόμενους με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στις 14/4/2022 παρατάθηκε το μέτρο των αναστολών εργασίας χωρίς επαναξιολόγηση.  Άρθηκαν  όλα τα περιοριστικά μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού και χαλάρωσαν τα σχετικά πρωτόκολλα στα Νοσοκομεία.

Η δεύτερη Απόφαση του ΣτΕ που η περίληψή της δημοσιεύθηκε χθες και σας την κοινοποιούμε είναι τελεσίδικη. Έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι η παράταση των αναστολών εργασίας από 14/4/2022 έως 31/12/2022 είναι αντισυνταγματική καθ’ ότι είναι αντίθετη με την αρχή της αναλογικότητας.

Πρόκειται περί Απόφασης σχεδόν ομόφωνης καθ’ ότι ένας μόνο δικαστής στους 7 ψήφισε την συνέχιση τους μέτρου των αναστολών εργασίας.

Κατόπιν τούτων δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον Υπουργό Υγείας από τη Νομοθετική ρύθμιση της επιστροφής των συναδέλφων και της καταβολής μισθού από 14/4/2022.

Είναι άδικο να λαμβάνει υγειονομικός που βρίσκεται φυλακή για σοβαρά κακουργήματα το 50% του μισθού και οι συνάδελφοι σε αναστολή εργασίας τίποτα.

Ο Υπουργός Υγείας επανειλημμένως δήλωσε ότι θα σεβασθεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αναμένουμε λοιπόν την ψήφιση του σχετικού Νόμου.

Με την υπευθυνότητα και τη μετριοπάθεια της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗ.ΣΥ. – ΔΑΚΕ) οι συνάδελφοι επιστρέφουν στη δουλειά με υποχρεωτική καταβολή μισθού από 14/4/2022.

Το Σύστημα Υγείας έχει σημαντικά κενά. Ως εκ τούτω θα πρέπει να ανανεωθούν οι Συμβάσεις και να ακολουθήσουν την τύχη των υπολοίπων Συμβασιούχων, οι λίγοι συνάδελφοι που προσελήφθησαν με τρίμηνες συμβάσεις σε αντικατάσταση των ανεμβολίαστων. Είναι κρίμα να απολυθούν όταν πρόσφεραν υπηρεσίες στην διάρκεια της πανδημίας.

Είμαστε ικανοποιημένοι. Η τακτική μας απέδωσε.

Ευτυχώς δεν ακούσαμε τους αυτοαποκαλούμενους ηγέτες και προστάτες των ανεμβολίαστων.

Συνεχίζουμε τους αγώνες με ενότητα και υπευθυνότητα».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button