Ροή Ειδήσεων

Πλήθος Ευρυτάνων στην Παλαιά Βουλή για την Επισκοπή (φωτο)

palaia-vouli-episkopi (3)
Πλήθος Ευρυτάνων και Αιτωλοακαρνάνων παρακολύθησε την Κυριακή το μεσημέρι την εκδήλωση μνημης για την Παναγία της Επισκοπής που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Καρπενησιωτών «Το Βελούχι» σε συνεργασία με την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών «Ο νεομάρτυς Μιχαήλ» στην Παλαιά Βουλή.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι πρόεδροι του Συλλόγου Μαρία Παπαϊωάννου και της Αδελφότητας Αλέξης Καρδαμπλίκης, ενώ ο θεολόγος Απόστολος Τσακούμης μίλησε για το έργο του Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού ο οποίος κατόπιν παρουσίασε πλήθος στοιχείων για την εκκλησία και τις τοιχογραφίες τους και ντοκουμέντα από το αρχείο της ΔΕΗ που σχετίζονταν με την εκκλησία και την περιοχή στην περίοδο της κατασκευής του φράγματος. Στο θέμα αναφέρθηκε με συντομία στο πέρας της εκδήλωσης και ο επίσκοπος Καρπενησίου κ. Γεώργιος.


Η Παναγία της Επισκοπής, ένα σπάνιο βυζαντινό μνημείο με ιστορία που ξεκινά από τον 8ο μ.Χ. αιώνα βρίσκεται από το φθινόπωρο του 1965 στο βυθό της λίμνης των Κρεμαστών και οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο.

palaia-vouli-episkopi (1)

Σήμερα καθώς λιγοστεύουν οι άνθρωποι που έζησαν τον καταποντισμό της Επισκοπής και ολόκληρης της κοιλάδας του Αχελώου ευτυχώς υπάρχουν εκλεκτοί συμπατριώτες μας που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην πνιγμένη εκκλησία και με ένα πλήθος ενέργειες και δραστηριότητες αναδεικνύουν το θέμα. Ένας απ’ αυτούς είναι ο αρχιμαδρίτης Δαμασκηνός Βασιλόπουλος ο οποίος έχει γράψει και εκδώσει τρία βιβλία για την Επισκοπή και πέρα από το ιστορικό και κοινωνικό περιεχόμενό τους –ειδικά για τον ξεριζωμό των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να γίνει το φράγμα- αναφέρεται διαρκώς σε μια ανεκτέλεστη απόφαση της Πολιτείας της κατασκευής μιας πανομοιότυπης με την πνιγμένη εκκλησία.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Εξάλλου, όπως είπε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Γραινιτσιωτών, Αλέξης Καρδαμπίκης, « «μέσα στα υγρά, παγωμένα σπλάχνα της, η κατά τα άλλα πανέμορφη λίμνη των Κρεμαστών που συμβάλει στην ομορφιά της πατρίδας μας, κοιμούνται κι άλλα πολιτιστικά, ιστορικά, άλλα και θρησκευτικά μνημεία.

palaia-vouli-episkopi (2)

»Όπως η βυθισμένη εκκλησία της Παναγίας στην παλιά Σιβίστα που χρονολογείται από το 1817, όπως η ιστορική και διάσημη πέτρινη γέφυρα Τατάρνας του 17 αιώνα, που πήρε το όνομά της από το μοναστήρι της Τατάρνας. Όπως το γεφύρι του Μανώλη που μπαινοβγαίνει ακούραστα τόσα χρόνια στα νερά της λίμνης ανάλογα με τις εποχές…αλλά και πόσα ακόμα παραδοσιακά και ιδιωτικά…μικρά εκκλησάκια, νερόμυλοι, πηγές όπως η ξακουστή πηγή της Μαρδάχας δίπλα στο γεφύρι της Τατάρνας, αλώνια, σπίτια, στάνες,ολόκληρες περιουσίες ποτισμένες με δάκρυ και ιδρώτα χάθηκαν για πάντα στην αφιλόξενη αγκαλιά της».

palaia-vouli-episkopi (4)

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους υφυπουργός Ματαναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, η πρώην υπουργός Κέλλυ Μπουρδάρα, ο πρώην βουλευτής Θωμάς Κώτσιας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο πρόεδρος των Ευρυτάνων Επιστημόνων κ. Φώτης Κουλαρμάνης, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Θανάσης Σταμάτης και πολλοί Ευρυτάνες καθώς και Αιτωλοακαρνάνες, ενώ ύμνους έψαλε η βυζαντινή χορωδία «Ψαλτικής Διάκονοι».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Δημήτρης Ευαγγελοδήμος, παρουσιάσε το δεύτερο τεύχος του περιοδικού ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΙΚΑ, το οποία άρχισε ήδη να διατίθεται από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

palaia-vouli-episkopi (5)

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button