Ροή Ειδήσεων

Πιθανές εξελίξεις στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών μετά από απόφαση του Περιφ. Συμβουλίου Αττικής

epi-ixthiokaliergiaΜία εξέλιξη σχετικά με την εφαρμογή του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών σημειώθηκε και σχετίζεται με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Πόρου, “όπου εκεί υπάρχει ένας Δήμος και ένας Δήμαρχος (κ. Γιάννης Δημητριάδης) που πιστεύει πραγματικά στον κίνδυνο από αυτή την υπόθεση και παλεύει ώστε να γλυτώσει τον τόπο του από το να μετατραπεί σ’ ένα απέραντο ιχθυοτροφείο”, όπως γράφει το blog του Μύτικα mytikaspress.

Για το δικό μας Δήμο απλά ένα ερώτημα θα θέσουμε. Παρακολουθεί τι συμβαίνει στη περιοχή μας σε αυτό το θέμα ή απλά με ένα ψήφισμα και το πράξαμε το καθήκον μας; Δεν το λέμε τυχαία και σε λίγο καιρό θα έχουμε και στοιχεία να σας παρουσιάσουμε.

“Για την περιοχή μας (Βελά – Λιμανάκια – Αγριλιάς – Μύτικας – Μαραθάκι – Κάλαμος – Καστός), αυτό που εμείς δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε είναι ότι όσο αυτή η περιοχή παραμένει στη ζώνη Α3 του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, πρέπει να ανησυχούμε και να μην εφησυχάζουμε”, αναφέρεται ακόμη στην ίδια ανάρτηση:
Casus belli από την Περιφέρεια Αττικής για το θέμα των ιχθυοτροφείων.
Με μία αδιανόητη απόφαση την οποία δεν είχε προαναγγείλει, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 25 Απριλίου 2017 αποφάσισε ότι «θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων για την έγκριση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.)». 
Με την απόφαση αυτή, η Περιφέρεια ζητάει από την Πολιτεία την επίσπευση της δημιουργίας ιχθυοβιομηχανικών ζωνών στον Πόρο και τον Σαρωνικό (και σε 100 περίπου άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα), δηλαδή τεράστιων ενιαίων ζωνών με αποκλειστική ιχθυοκαλλιεργητική χρήση σε ακτίνα χιλιομέτρων σε στεριά και θάλασσα, οι οποίες θα διοικούνται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας και στις οποίες θα υπάρχει συγκέντρωση και λειτουργία εκατοντάδων ιχθυοτροφείων και θα αποκλείεται η προσέγγιση ή η δραστηριοποίηση κάθε άλλου χρήστη (κότερα, αλιεία, τουρισμός, κατοικία κ.τ.λ.).
Πέρα από το αδιανόητο περιεχόμενό της, η ψήφιση της απόφασης αυτής συνιστά ύψιστο πολιτικό ατόπημα της Περιφερειακής Αρχής, οι εκπρόσωποι της οποίας διατείνονταν ότι ήταν υπέρ της ακύρωσης του Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών, το οποίο και προβλέπει τη δημιουργία των Π.Ο.Α.Υ., και ευαγγελίζονταν ενέργειες με τις οποίες θα ζητούσαν δήθεν την κατάργησή του.
Ωστόσο, παρότι ο Δήμος Πόρου από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα έχει απευθύνει 6 αναπάντητα έγγραφα στην Περιφερειακή Αρχή, ζητώντας την άμεση ανάληψη κοινών ενεργειών για την κατάργηση του Χωροταξικού και την απομάκρυνση των ιχθυοτροφείων από τον Πόρο, η Περιφέρεια όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα, αλλά έλαβε ξαφνικά απόφαση απολύτως αντίθετη με το περιεχόμενό τους και τις διαβεβαιώσεις στήριξής τους.
Ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, σε επικοινωνία του με την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, ζήτησε την άμεση διόρθωση της απόφασης. Επίσης, σε επικοινωνία του με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Τάκη Χατζηπέρο, ζήτησε την άμεση δημόσια και κατηγορηματική τοποθέτησή του προς την ίδια κατεύθυνση και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι ο τελευταίος τοποθετήθηκε με ηλεκτρονική ανάρτησή του υπέρ του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νάσου Αναγνωστόπουλου, ο οποίος και ήταν ο εισηγητής της απόφασης.
Ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε στον κ. Χατζηπέρο ότι η έως τώρα στάση του είναι και από θεσμική άποψη ιδιαίτερα παράδοξη, καθώς δεν μπορεί να δηλώνει αμέτοχος στην ψήφισή μιας απόφασης που αφορά στον χώρο αρμοδιότητάς του και επιπλέον να μην εξοργίζεται από τη θεσμική παράκαμψή του.
Τέλος, ο Δήμαρχος Πόρου διαμήνυσε στην Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη ότι το συγκεκριμένο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τον Πόρο και τους ζήτησε να κάνουν σωστή εκτίμηση των συνεπειών, σε κάθε επίπεδο, τυχόν διατήρησης της απαράδεκτης απόφασης που έλαβε το ΠΕ.ΣΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button