Δυτική Ελλάδα

Πέθανε ο Ξηρομερίτης «καπετάνιος» της Αστόριας, Αγγελος Σκέντζος

Ο «καπετάνιος», όπως αποκαλούσαν τον Άγγελο Σκέντζο με καταγωγή από τον Αστακό, πέθανε πριν μερικές μέρες σε ηλικία 76 ετών.

Γνωστός στην Ομογένεια και από το εστιατόριο που είχε για πολλές δεκαετίες στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, το «Greek Captain», ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. «Εφυγε» ξαφνικά από καρδιά, όμως το τεστ για τον κορωνοϊό στο οποίο είχε υποβληθεί ήταν θετικό.


Ο αυθεντικός «Greek Captain» όπως είχε πει παλιότερα και ο φωτογράφος της εφημερίδας «Newsday» που τον είχε φωτογραφίσει μέσα στην κουζίνα του μαγαζιού του, δούλευε μέχρι την τελευταία στιγμή. Η μεγάλη του αγάπη ήταν τα ψάρια και ενώ είχε πουλήσει το «Greek Captain» εδώ και 15 χρόνια, διατηρούσε ακόμη τα φορτηγά και έκανε διανομές στα μαγαζιά. Παλιότερα, ο ίδιος είχε δηλώσει πως «όπως ο πατέρας μου ο Γεράσιμος, θα είμαι ψαράς μέχρι να πεθάνω».


Η κόρη του Νίκη Σκέντζου Κρητικού μίλησε στον «Ε.Κ.» για τον πατέρα της, τον καπετάνιο της Αστόριας, ο οποίος έπασχε από καρδιά και ζάχαρο. Αν και «έφυγε» από την καρδιά του το τεστ για τον κορωνοϊό ήταν θετικό, όπως είπε η κόρη του. «Τουλάχιστον δεν βασανίστηκε, ούτε είχε σοβαρά συμπτώματα. Ο πατέρας μου ασχολιόταν με τα ψάρια από έξι χρόνων. Δούλευε μέχρι το τέλος. Πήγαινε από το Μέριλαντ μέχρι το Κονέκτικατ. Η δουλειά του ήταν η μεγάλη του αγάπη. Ακόμη και όταν έκλεισε το μαγαζί δεν σταμάτησε να είναι μέσα στη δουλειά με τα ψάρια για 50 χρόνια. Οταν σταμάτησε η δουλειά λόγω κορωνοϊού και δεν είχε δουλειά έπαιρνε κάθε μέρα τον οδηγό του για να του δώσει φαγητό. Μέχρι τις τελευταίες του στιγμές κοίταζε να βοηθήσει κόσμο».

Η ίδια είπε για τον πατέρα της: «Ηταν ένας απλός άνθρωπος, πολύ δουλευταράς και πάντοτε χαμογελαστός. Δεν το έβαζε ποτέ κάτω, βοηθούσε όλο τον κόσμο, οικογενειάρχης, τρελαινόταν για τα εγγόνια του. Ερχόταν συνέχεια να τα βλέπει και μας έπαιρνε συνεχώς τηλέφωνο. Ηταν ένας χαρακτήρας της Αστόριας. Αυτή η γενιά δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά».

Ο Αγγελος Σκέντζος με καταγωγή από Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ήρθε στην Αμερική στα 16 του χρόνια. Δούλευε στα καράβια και όταν το καράβι έδεσε στο Ντελαγουέαρ αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του. Μέσω ενός γνωστού βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Μόλις στα 20 του χρόνια θα ανοίξει το πρώτο το μαγαζί, ένα καφέ. Στη συνέχεια θα ανοίξει το «Greek Captain» στους 36 δρόμους στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι. Η ταμπέλα του μαγαζιού φαινόταν από τη στάση του τρένου και ήταν το σήμα κατατεθέν στην περιοχή.

«Το στυλ του ήταν διαφορετικό,δεν ήταν μόνο μια ελληνική ψαροταβέρνα. Ηταν ιντερνάσιοναλ μαγαζί, έρχονταν Γιαπωνέζοι, Αραβες, Ινδοί. Μας είχαν κάνει θέμα και στα νέα της Ιαπωνίας. Σέρβιρε καβουροδόπαρα, είχε όλων των ειδών τα ψάρια. Δεν υπήρχαν άλλα τέτοια μαγαζιά τότε. Μετά άνοιξαν τα υπόλοιπα ψαράδικα. Ολοι τον αγαπούσαν και όλοι τον ήξεραν στην Αστόρια. Οταν είχαμε το μαγαζί δεν υπήρχε αυτός ο ανταγωνισμός. Θυμάμαι έλεγε ‘να δουλέψουμε όλοι, να φάμε ψωμί όλοι’ και χαιρόταν όταν έβλεπε νέα μαγαζιά να ανοίγουν.Δεν υπήρχε άνθρωπος να μην τον βοηθούσε» ανέφερε η κ. Νίκη.

Η κόρη του θυμάται μια ιστορία με μια κοπέλα που της τηλεφώνησε, καθώς ο Αγγελος Σκέντζος είχε βοηθήσει να τα βρει με τον πατέρα της. «Με πήρε μια κοπέλα και μου είπε ότι ο πατέρας μου ήταν η αιτία που τα ξαναβρήκε με τον δικό της πατέρα. Αυτός ήταν. Βοηθούσε όλο τον κόσμο. Πολύς κόσμος ερχόταν από την Ελλάδα, και συγγενείς μας και δούλεψαν στο μαγαζί».

H ίδια ανέφερε μια ακόμη ιστορία με τον εννιάχρονο γιο της που χρειάστηκε να κάνει μια εργασία για το σχολείο και επέλεξε τον παππού του.

«Του ζήτησαν να διαλέξει ένα αγαπημένο πρόσωπο από την οικογένειά του. Και διάλεξε την ταυτότητα του πατέρα μου, αυτή που είχε βγάλει όταν ήταν νέος ακόμα. Μάλιστα, πρόσφατα του είχε πει όλη την ιστορία του, πώς ήρθε στην Αμερική και ευτυχώς πρόλαβε να του την πει», πρόσθεσε.

Η φωτογραφία είναι παραχώρηση της οικογένειας στον «Ε.Κ».
Αναφερόμενη στους ομογενείς της γενιάς του πατέρα της που ήρθαν μετανάστες από την Ελλάδα και κατάφεραν να φτιάξουν τη ζωή τους από το πουθενά, η κ. Νίκη είπε: «Εγώ για αυτή τη γενιά έχω πολύ σεβασμό, φτιάξανε τα μαγαζιά τους από το τίποτα, χωρίς να υπάρχουν τα σόσιαλ μίντια, χωρίς να διαφημιστούν πουθενά».

Ο Αγγελος Σκέντζος, τον οποίο πολλοί φώναζαν Βαγγέλη, χωρίς κανείς να ξέρει το γιατί, απέκτησε με την σύζυγό του Ελευθερία τρία παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα.

Χορηγούμενη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Πηγή
ekirikas.gr
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button