Γεγονότα

Πεθαίνουν και οι τελευταίοι φοίνικες στο Αγρίνιο (φωτο)

epi-foinikes-dikastiria-kokkino-skathari1

Θλιβερό είναι το θέαμα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες φοινικοειδή στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, μιας και  από την άνοιξη το κόκκινο σκαθάρι κυριολεκτικά σαρώνει…

koi-foinikas-skathari

Η πρώτη αναφορά για την εμφάνιση του σκαθαριού έγινε το 1891 στην Ινδία. στην Ευρώπη “εισέβαλε”  μέσω Αιγύπτου στην Ισπανία το 1993.  σχετική οδηγία από την ε.ε. ώστε να κηρυχτεί ως έντομο καραντίνας εκδόθηκε 14 χρόνια μετά και το κόκκινο σκαθάρι εξαπλώθηκε στο μεταξύ σε αρκετές χώρες της Ευρώπης ενώ στην Ελλάδα για πρώτη φορά καταγράφτηκε στην Κρήτη το 2005. θεωρείται πως σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του στην Ελλάδα έπαιξαν οι αθρόες και χωρίς έλεγχο εισαγωγές φοινικοειδών στην Ελλάδα για την διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων του 2004.

Διαβάστε Επίσης

Φυσικό επακόλουθο της κατάστασης αυτής το καταστροφικό έντομο να κάνει την εμφάνιση του και στην δυτική Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια.

Πλήθος είναι τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αλλά και οι προειδοποιήσεις υπηρεσιών για την εμφάνιση του εντόμου στην Ναύπακτο, την Πάλαιρο, το Μεσολόγγι και αλλού το 2014.

epi-foinikes-dikastiria-kokkino-skathari2

Το πρόβλημα εμφανίστηκε στην περιοχή του Αγρινίου  στα μέσα του 2015 περίπου και εντάθηκε ταχύτατα φέτος. στην ουσία ελάχιστοι πλέον φοίνικες σε ιδιωτικά σημεία έχουν απομείνει ενώ όσοι είναι ευθύνη του δήμου Αγρινίου σε κοινόχρηστους χώρους, σε ποσοστό περίπου 50% προς το παρόν τουλάχιστον έχουν σωθεί, όπως εξηγεί στο “γ”  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγρινίου Ανδρέας Καλαμπαλίκης:
“Kάνουμε διαρκώς προσπάθειες καταπολέμησης και έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να σώσουμε περίπου τους μισούς φοίνικες στο Αγρίνιο, όπως για παράδειγμα στην πλατεία δημοκρατίας, στον κόμβο Τσίγκα και αλλού. όμως η εμπειρία και η εξέλιξη του φαινομένου μας δείχνουν πως ίσως μπορέσουμε να γλιτώσουμε τα δέντρα για κανέναν χρόνο ακόμη μιας και κόκκινο σκαθάρι είναι ιδιαίτερα επιθετικό. οι ψεκασμοί που κάνουμε είναι με οικολογικά φάρμακα, που θεωρούνται και τα πιο αποτελεσματικά. ελπίζουμε να προμηθευτούμε και κάποιο νέο φάρμακο.”

koi-foinikas-skathari1

oι ειδικοί τα τελευταία χρόνια επισημαίνουν πως προληπτικά θα πρέπει να προστατεύεται ο φοίνικας. αν έχει προσβληθεί όμως καλό είναι να:

–  ενημερωθεί ο φυτοϋγειονομικός ελεγκτής της περιοχής

–  να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες

–  να ειδοποιηθούν οι  γείτονες, ώστε να προστατεύσουν τα φυτά τους.

–  συνεργασία με έναν επαγγελματία του είδους, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση. πρόχειρες λύσεις ή άστοχες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σε διεθνές επίπεδο, υπάρχει σημαντική έρευνα και προσπάθεια παγκόσμια,  όπως η χρήση του μύκητα bouveria και σύντομα θεωρείται πως θα υπάρχουν νέα όπλα καταπολέμησης. Μέχρι τότε όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα έχει απομείνει φοίνικας.

Σε κάθε περίπτωση η όποιες προσπάθειες αντιμετώπισης του καταστροφικού κόκκινου σκαθαριού, απαιτεί χρόνο, κόπο και έξοδα για τους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί εξ’αυτών να μην δίνουν σημασία και να αφήνουν τα δέντρα του στο έλεος του κόκκινου σκαθαριού.

Κάπως έτσι στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, έχουν απομείνει ελάχιστοι ενώ σε ότι έχει να κάνει με αυτούς που φυτεύτηκαν με ευθύνη του δήμου σε κοινόχρηστους χώρους, θεωρείται βέβαιο πως ακόμη και αυτοί που έχουν ψεκαστεί και έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας τους, σύντομα, μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουν την ίδια τύχη…

epi-foinikes-dikastiria-kokkino-skathari3

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button