Άποψη

Περιβάλλον: ένα βαθιά πολιτικό θέμα!

epi-periballon

(Για την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος 2014)

της Μαρίας Βιτωράκη, υποψήφιας ευρωβουλευτή με το “Ποτάμι”

Είναι αλήθεια ότι δεν μου αρέσουν οι επετειακές μέρες (όπως η σημερινή). Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σου λέει ο άλλος! Μα εγώ θα ήθελα να ήταν κάθε μέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον! Μπορεί να γίνει αυτό; Θα μπορούσε να γίνει, αλλά μόνο αν εργαστούμε συστηματικά γι αυτό!
Στην Ελλάδα οι κάθε λογής πολιτικοί θυμούνται το περιβάλλον μόνο την «ημέρα περιβάλλοντος». Κάνουν και κάποιες μίζερες εκδηλώσεις με copy paste αφιερώματα στο περιβάλλον, που είναι «ότι πολυτιμότερο έχουμε αλλά (δυστυχώς) δεν το σεβόμαστε αρκετά – όπως θα έπρεπε».
Συνήθως μιλάνε και για την κλιματική αλλαγή – είναι βλέπετε της μόδας. Κάθε ενημερωμένος άνθρωπος πρέπει να ξέρει τα βασικά για την υπερθέρμανση του πλανήτη!
Κάθε φορά όταν τους ακούω βαριέμαι αφόρητα και σκέφτομαι:
Έχουν αναρωτηθεί οι μεγαλόστομοι πολιτικοί μας εκπρόσωποι γιατί άραγε δεν σεβόμαστε αρκετά το περιβάλλον; Μην ανησυχείτε, οι περισσότεροι έχουν απαντήσεις και για αυτό! Φταίει λέει η ελληνική κοινωνία που δεν έχει την κουλτούρα άλλων προηγμένων κοινωνιών. Φταίει η έλλειψη παιδείας (με αυτό το τελευταίο καθαρίζεις πραγματικά – είναι το απόλυτο επιχείρημα). Μήπως τελικά φταίνε (λιγουλάκι) και οι ίδιοι πολιτικοί μας; Μήπως οι ίδιοι που βγάζουν λόγους υπέρ του περιβάλλοντος είναι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση του;
Δεν θέλω να σας κουράσω με πολλά λόγια, θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Ο ίδιος δήμαρχος που κάνει μια σπουδαία ομιλία για την ημέρα περιβάλλοντος, αδιαφορεί για την διαχείριση των σκουπιδιών στην πόλη του όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Έχει πολλές επιλογές, σχετικά μικρού κόστους, στη διάθεση του για να μειώσει τα σκουπίδια, να ελαφρύνει τους δημότες από δημοτικά τέλη, να βελτιώσει με μικρά αλλά σταθερά βήματα το περιβάλλον μέσα και έξω από την πόλη, αλλά δεν το κάνει! Πολύ απλά, δεν το θεωρεί προτεραιότητα!
Σκεφτείτε λοιπόν μια πόλη με καλά οργανωμένα προγράμματα ανακύκλωσης, με πράσινα σημεία στα οποία ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να μεταφέρει χρήσιμα υλικά. Σκεφτείτε ότι κάθε σχολείο θα είχε ένα κάδο κομποστοποίησης για να εκπαιδεύει τους μαθητές στη χρήση του. Σκεφτείτε ότι θα υπήρχαν δίκτυα ανταλλαγής ρούχων, παιγνιδιών, βιβλίων και καταστήματα πώλησης από δεύτερο χέρι. Σε μια τέτοια πόλη, με άξιες δημοτικές αρχές, μάλλον θα γιορτάζαμε την ημέρα περιβάλλοντος με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο!
Ένα μήνυμα λοιπόν προς τους πολιτικούς (και όχι μόνο): σας παρακαλώ, μην μιλάτε άλλο για το περιβάλλον (ιδιαίτερα την ημέρα περιβάλλοντος)! Εργαστείτε για αυτό και βρείτε όσους περισσότερους συμμάχους μπορείτε – η κοινωνία είναι ανοιχτή στις φρέσκιες ιδέες και προτάσεις, οι πολίτες διψούν για απλές, καθημερινές λύσεις!

5 Ιουνίου 2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button