Αυτοδιοίκηση

Περισσότεροι πόροι στη Δυτική Ελλάδα με το νέο ΕΣΠΑ

epi-pdeΈντονα περιφερειακό χαρακτήρα θα έχουν ο σχεδιασμός, οι προτεραιότητες και η βασική αρχιτεκτονική της κατανομής των πόρων για το νέο ΕΣΠΑ της χρονικής περιόδου από το 2014 έως το 2020, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προς τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 σχεδιάσθηκε με την διαβούλευση των Υπουργείων, των Περιφερειών και των παραγωγικών φορέων της χώρας πάνω σε δύο βασικές προτεραιότητες:

*Τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

*Την επιστροφή της χώρας στο δρόμο της σταθερής ανάκαμψης μέσω της στροφής στην ανταγωνιστικότητα και των στοχευμένων επενδύσεων σε τομείς με προστιθέμενη αξία για την εθνική και περιφερειακή οικονομία.

Ο σχεδιασμός και οι προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ θα στηριχθεί σε τέσσερα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα και 13 ενισχυμένα, πολυτομεακά και πολυταμειακά περιφερειακά προγράμματα.

Τα τέσσερα εθνικά προγράμματα θα είναι:

*Το πρόγραμμα  για Επιχειρηματικότητα και την Ανταγωνιστικότητα (με το 25% των πόρων),

*Το πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση του δημοσίου (με το 3% των πόρων),

*Το πρόγραμμα για το περιβάλλον και τις μεταφορές (με το 24% των πόρων) και

*Το πρόγραμμα για την εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση (με το 13% των πόρων).

Οι 13 Περιφέρειες θα διαχειρισθούν το 35% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ – περίπου 5,4 δις ευρώ – αναλαμβάνοντας κρίσιμο ρόλο με έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς της περιφερειακής οικονομίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα έχει δικό της πρόγραμμα να διαχειρισθεί, το οποίο, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι 440 εκατ. ευρώ Κοινοτικής Συνδρομής, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και την εθνική συγχρηματοδότηση οι διαθέσιμοι πόροι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα φθάσουν τους 489,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι πόροι από πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με τους σημαντικούς αυτούς πόρους – οι οποίοι είναι περίπου 15% περισσότεροι από τους πόρους που διαχειρίζεται σήμερα η Περιφέρεια – θα μπορούν να υλοποιηθούν και εφαρμοσθούν οι πολιτικές της Περιφέρειας στις οδικές μεταφορές, στην προστασία του περιβάλλοντος, στις δράσεις του κοινωνικού τομέα και άρσης των ανισοτήτων και τέλος στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα και οικονομίας της Περιφέρειας.

«Με το σχεδιασμό, τις προτεραιότητες και την κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ όπως περιγράφεται στην πρόταση του Υπουργείου, διαμορφώνεται ένα ισχυρό Περιφερειακό Πρόγραμμα με πολυτομεακό και πολυταμειακό χαρακτήρα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και συνέχισε: «Είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τους φορείς και τους δυνητικούς δικαιούχους (Δήμοι, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια κ.λπ.) ώστε να συνδιαμορφώσουμε το ‘αύριο’ που αξίζει στην Περιφέρειά μας».

Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης: «Είναι φανερό ότι ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου αποκτά ισχυρή περιφερειακή διάσταση και προσανατολισμό. Οι Περιφέρειες αποκτούν ισχυρό λόγο και γίνονται βασικοί φορείς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και την ανάταξη της οικονομίας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γίνεται ο πρωταγωνιστής της περιφερειακής πολιτικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια αναλαμβάνοντας την πρόκληση να υλοποιήσει έργα και δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και άρσης των επιπτώσεων της κρίσης και την επιστροφή της περιφερειακής οικονομίας σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button