Ροή Ειδήσεων

Περίπατοι στην όμορφη Λευκάδα

lif-lefkadaΣτην Λευκάδα λοιπόν να γνωρίσουμε ομορφιές που ίσως να είναι απίστευτες. Νύφη του Ιονίου την έχουν ονομάσει. Κι΄είναι στ΄αλήθεια μια νύφη ντυμένη στα γαλάζια.

Ένας περίπατος στις ακτές της Νοτιοδυτικής Λευκάδας είναι μια μεγάλη εμπειρία, αφού σου αποκαλύπτει την κοσμογονία της περιοχής με την ιστορία των φοβερών εγκατακρημνίσεων που έγιναν η αιτία να σχηματιστούν αυτοί οι απότομοι βράχοι.
Ξεκινάμε τον περίπατό μας από την πόλη της Λευκάδας με κατεύθυνση το νότο. Στα δεξιά η θέα είναι καταπληκτική. Η πόλη της Λευκάδας απλώνεται πνιγμένη στις αιωνόβιες ελιές ενώ την πλαισιώνουν οι δύο λιμνοθάλασσες και ο δίαυλος.
Αφού περάσουμε την Μονή της Φανερωμένης, το θρησκευτικό κέντρο της Λευκάδας, το πρώτο χωριό που συναντάμε είναι το παραδοσιακό χωριό, Τσουκαλάδες. Γνωστό και με την ονομασία το “Λαδοχώρι” για την μεγάλη σοδειά του λαδιού που έχει.

Το κεφαλοχώρι Τσουκαλάδες

Tsoukalades

Ένα χωριό που έχει ταιριάξει την παράδοση με το σήμερα και προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Χτισμένο πάνω σ΄ένα ύψωμα το χωριό προσφέρει μια υπέροχη θέα προς το Ιόνιο από όλα τα σημεία του. Βρίσκεται στη μέση περίπου της διαδρομής από Λευκάδα προς Άγιο Νικήτα. Χαρακτηριστικό τα όμορφα πέτρινα σπίτια του με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα γραφικά στενά δρομάκια, που μοιάζουν με μια ζωγραφιά.

1219
Στην περιοχή των Τσουκαλάδων βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Πευκούλια, εκεί όπου τα πεύκα κυριολεκτικά αγγίζουν την πεντακάθαρη θάλασσα, δημιουργώντας μια μαγευτική εικόνα.
Στους Τσουκαλάδες έχει την έδρα του ο “Πολιτιστικός Σύλλογος Τσουκαλάδων”, ο οποίος προσφέρει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογο θεατρικό τμήμα καθώς και χορευτικό. Κάθε Αύγουστο διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο “Βεργίνεια” προς τιμή του Λευκαδίτη Ολυμπιονίκη Ηλία Βεργίνη.

Επόμενος σταθμός μας στον όμορφο αυτόν περίπατο ο οικισμός Αγιος Νικήτας

Α Γ Ι Ο Σ Ν Ι Κ Η Τ Α Σ

Πρόκειται για ένα από τα πάρα πολλά πανέμορφα χωριά της Λευκάδας, που έχει χαρακτηριστεί και διατηρητέο. Ο οικισμός του Αγίου Νικήτα γοητεύει τους επισκέπτες με το παραδοσιακό του χρώμα. Τα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού, τα γραφικά σοκάκια αλλά και οι κάτοικοί του που παραμένουν πιστοί στον παραδοσιακό τρόπο ζωής συνθέτουν την εικόνα του πανέμορφου χωριού. Χτισμένο στον μυχό του ομώνυμου κόλπου έχει απέναντί του το μοναδικό πευκοδάσος, τα Πευκούλια, ενώ οι ελιές και τα κυπαρίσσια το αγκαλιάζουν από παντού. Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός διατηρεί και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της λαϊκής αρχιτεκτονικής με τα ωχροκίτρινα κεραμίδια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια.
Ο οικισμός του Αγίου Νικήτα είναι χτισμένος στην άκρη ενός κατάφυτου δάσους κυρίως από αιωνόβια ελαιόδεντρα.

Α Γ Ι Ο Σ Ν Ι Κ Η Τ Α Σ 123

Η περιοχή που βρίσκεται το χωριό έχει κατοικηθεί κατά την αρχαιότητα αφού οι ανασκαφές που έχουν γίνει έχουν φέρει στην επιφάνεια ευρήματα που κατατάσσονται στην παλαιολιθική εποχή. Οι ψαράδες του χωριού επανειλημμένα έχουν ανασύρει από τον βυθό της θάλασσας αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως αμφορείς αγγεία και άλλα.
Στην εκκλησιά του χωριού, πάνω στην εικόνα του Αγίου Νικήτα αναγράφεται η χρονολογία 1848 ενώ στις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας η ημερομηνία είναι 1814.
Θα πρέπει να πούμε ότι ο Νικήτας σαν άγιος είναι άγνωστος στην ελλαδική εκκλησία και δεν αναφέρεται πουθενά αλλού η ύπαρξη ναού ή εικόνας. Τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ότι ήταν Τσέχος, ασπάσθηκε τον χριστιανισμό και όταν του ζητήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του και αρνήθηκε θανατώθηκε στην πυρά. Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού βρήκαν την εικόνα σε ερημική τοποθεσία χωρίς να γνωρίζουν σε ποιόν ανήκει και μετά από επαφές με εκκλησιαστικές αρχές έκτισαν τον ναό και έδωσαν το όνομα Νικήτας χωρίς κανείς να δίνει μια κάποια εξήγηση.

DSCN0119

Μια ομάδα από ζωγραφιστές ταβέρνες, γραφικά μαγαζάκια και παραδοσιακά καφενεία, συμπληρώνουν το μικρό χωριό και προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων και ειδών χειροτεχνίας δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να πάρει μαζί του μια στάλα από την μαγευτική Λευκάδα.
Λίγο πιο κάτω από τον οικισμό του Αγίου Νικήτα βρίσκεται η παραλία Κάθισμα, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.

Κι΄ελάτε τώρα να πάμε στο Καλαμίτσι.
Το Καλαμίτσι τ΄όμορφο π΄ανθεί και λουλουδίζει.

¨Κ Α Λ Α Μ Ι Τ Σ Ι

Σε πολύ κοντινή απόσταση μετά από τον Άγιο Νικήτα και προχωρώντας νότια θα συναντήσουμε τον οικισμό Καλαμίτσι. Είναι ένας από τους παλαιότερους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού και απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Ράχη .
Η θέα από το χωριό είναι μαγευτική με το πράσινο να κυριαρχεί παντού και τα διάσπαρτα εκκλησάκια να προσθέτουν μια κατανυκτική νότα στο γραφικό τοπίο.
Στα δρομάκια του χωριού η ζωή κυλά ήρεμα ακολουθώντας τον παραδοσιακό της ρυθμό. Σ΄αυτά τα δρομάκια θα συναντήσετε και αρκετές γυναίκες ντυμένες με την παλιά παραδοσιακή λευκαδίτικη φορεσιά. Το Καλαμίτσι είναι ένα από τα λίγα χωριά της Λευκάδας που έχει μια μακρόχρονη παράδοση στα υφαντά.

Κ Α Λ Α Μ Ι Τ Σ Ι 5

Βέβαια το Καλαμίτσι δεν είναι ένας παραλιακός οικισμός όμως πολύ κοντά βρίσκονται οι συνεχόμενες και πανέμορφες παραλίες Καβαλικευτά, Άβαλι και Μεγάλη Πέτρα. Τρεις πανέμορφες αδελφές, όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι. Μπορεί να πει κανείς ότι οι παραλίες αυτές είναι άγνωστες στους επισκέπτες του καλοκαιριού.
Στις παραλίες αυτές τα νερά έχουν ένα θαυμάσιο γαλάζιο χρώμα ενώ πάνω τους απλώνεται η χρυσή άμμος και βότσαλα.

Αυτό όμως που κάνει μοναδική την ομορφιά τους είναι οι μεγάλοι διάσπαρτοι βράχοι μέσα και έξω από το νερό που δημιουργούν μικρούς και μεγάλους κολπίσκους.
Από τις παλιές εκκλησιές και τα ξωκλήσια ξεχωρίζει η Παναγιά των Κήπων η οποία κάποτε ήταν ένα πλούσιο μοναστήρι. Από τα υψώματα του χωριού η θέα προς το Ιόνιο είναι υπέροχη.
Γραφικά ταβερνάκια σκόρπια στα στενά δρομάκια του χωριού αλλά και πλήθος από καταστήματα με τοπικά προϊόντα σας περιμένουν για να σας χαρίσουν ευχάριστες διακοπές στο πανέμορφο χωριό.
Στο Καλαμίτσι υπάρχουν δεκατρείς παλαιοί ανεμόμυλοι που με την παρουσία τους θυμίζουν το γεωργικό παρελθόν της περιοχής στην παραγωγή σιτηρών, τότε που το Καλαμίτσι μεσουρανούσε στην οικονομική ανάπτυξη της Λευκάδας.
Αν βρεθείτε στο Καλαμίτσι μην αφήσετε να περάσει ένα ηλιοβασίλεμα χωρίς να απολαύσετε την ομορφιά του ήλιου να βουτάει στα γαλάζια νερά του Ιονίου.

ionian_sea

Αφήνουμε πίσω μας το Καλαμίτσι και με τον Επαρχιακό κατηφορίζουμε νότια. Φτάνοντας στο ύψος του μικρού χωριού Κομήλι ο δρόμος χωρίζεται στα δύο. Αριστερά κατηφορίζει προς τους οικισμούς Άγιο Πέτρο και Βασιλική και φτάνει μέχρι τα Σύβοτα όπου θα βρεθούμε την επόμενη εβδομάδα. Δεξιά προχωράει προς το Πόρτο Κατσίκι, την πανέμορφη παραλία όπου θα τελειώσουμε τον σημερινό μας περίπατο.

Πόρτο Κατσίκι λοιπόν.

DSCN7694

Να πούμε ότι το Πόρτο Κατσίκι έγινε γνωστό στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ύστερα από τη δημιουργία σύγχρονου οδικού δικτύου και έχει καταταχτεί στις έξη κορυφαίες παραλίες της Μεσογείου.
Εδώ τελειώνει ο σημερινός μας περίπατος. Ένας άλλος μας περιμένει την επόμενη εβδομάδα για να γνωρίσουμε και άλλες ομορφιές από την πανέμορφη Λευκάδα.

eftanhsa.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button